Suiker en extra tumorgroei

, diëtist 10 oktober 2019

Zorgt suiker ervoor dat er extra tumorgroei optreedt? En betekent dat dan dat je alle suiker uit de voeding moet weglaten? Het ontstaan van een tumor is een heel complex proces, daarom is deze vraag ook niet met een simpel ja of nee te beantwoorden. Uitleg over wat we al wel weten lees je in dit blog.

suiker en extra tumorgroei

Suikers

Ons lichaam heeft twee energiebronnen; vetten en suikers. De suikers gebruikt ons lichaam het liefst, het is energie die snel beschikbaar komt. De suikers in onze voeding komen uit koolhydraten. Koolhydraten is een verzamelnaam voor verschillende soorten suikers. Bijvoorbeeld suiker uit de suikerpot, en in frisdrank, koek, zoet beleg en gebak, maar ook honing en vruchtensuikers in sap, smoothie en siroop. Dit noemen we de snelle suikers.

 

Melksuiker (lactose in melkproducten) en zetmeel in graanproducten, brood, aardappel, rijst en pasta zijn ook koolhydraten.

 

De snelle suikers kun je weglaten uit de voeding, ons lichaam heeft die niet nodig. De andere producten leveren naast suikers bouwstoffen (eiwitten), vitamines, mineralen en vezels. Dat maakt ze waardevol.

 

Glucose

Als de suikers worden afgebroken, ontstaat er glucose. Ons lichaam gebruikt zo graag glucose als energiebron, dat als je weinig koolhydraten eet, je lichaam toch probeert om glucose te maken. Dat kan uit voorraden uit je spieren en lever komen, maar ook uit eiwitten en lactaat (melkzuur) kan je lichaam glucose maken. Als dat niet genoeg brandstof oplevert, dan gaat het lichaam vetcellen afbreken om energie uit te halen (vet was de andere brandstof voor ons lichaam, weet je nog?) maar ook gaat het lichaam spieren afbreken om als brandstof te gebruiken.

 

Kanker en ook de behandeling van kanker kunnen ervoor zorgen dat je extra energie (brandstof) nodig hebt. Als je kanker hebt en je afvalt omdat je vetvoorraden maar ook je spiermassa wordt afgebroken, dan leidt dat tot gewichtsverlies, vermindering van spierkracht en mogelijk ondervoeding. En ondertussen groeien de kankercellen wel gewoon door.

 

Tumorgroei

Kankercellen zijn hongerig en gulzig. Ze delen snel en groeien sneller dan de gezonde cellen in ons lichaam. Dat betekent dat ze meer brandstoffen en voedingsstoffen gebruiken dan de gezonde cellen. Vooral de simpele snelle suikers worden in ons lichaam heel efficiënt gebruikt en worden snel opgenomen. Omdat de kankercellen zo gulzig zijn, nemen zij die suiker heel snel op om te kunnen groeien.

 

Zoals gezegd houden de kankercellen van koolhydraten, maar omdat ze altijd willen groeien en verspreiden, zullen ze ook altijd de andere energiebronnen gebruiken als er minder glucose beschikbaar is. Dus spiermassa en vetvoorraad. Hierdoor word je als patiënt moe en ervaar je krachtverlies terwijl je afvalt. De tumorgroei gaat door. Er zijn geen betrouwbare aanwijzingen dat suiker in de voeding aan extra groei van de tumor bijdraagt.

 

Adviezen

Wat kun je dan het beste eten om zo goed mogelijk je lichaam te voeden zodat je zo sterk en vitaal mogelijk blijft?

  • vermijd zoveel mogelijk de snelle suikers die je geen andere voedingsstoffen en vitamines bieden, zoals suiker in koek, snoep, frisdrank, vruchtensap, siroop, zoet beleg
  • gebruik volkoren granen, groenten, peulvruchten en fruit
  • gebruik plantaardige vetten als noten, zaden en pitten, olie, en avocado. En gebruik vette vis. Maar let op, bij sommige chemotherapieën is er mogelijk een negatief effect van vette vis en visolie. Daarom is er het advies om 24 uur voor en tot 24 uur na het ontvangen van een chemotherapie geen vette vis of visolie capsules te nemen. Het advies geldt specifiek voor het middel Irinotecan en platina bevattende chemotherapie zoals Cisplatin en Oxaliplatin
  • gebruik ongezoete, eiwitrijke zuivel om spiermassa en spierkrachtverlies zoveel mogelijk tegen te gaan. Hiermee bedoelen we kwark, (Griekse) yoghurt, skyr, melk, karnemelk
  • gebruik indien je diëtist dit heeft voorgeschreven een eiwitrijke drinkvoeding als de gewone voeding moeizaam gaat en je moeite hebt om je gewicht op peil te houden
  • wil je nog meer leesvoer over dit thema? Kijk op voedingenkankerinfo.nl

Drinkvoeding

Een veelgestelde vraag is: stimuleert drinkvoeding niet de groei van de tumor? Als het goed is, weet je daarop nu het antwoord. De drinkvoeding bevat veel vitamines, mineralen en eiwitten zodat gewichtsverlies en afbraak van spieren tegengegaan wordt. Hierdoor blijf je zo krachtig mogelijk tijdens de behandeling en herstel je daarna sneller.

 

Deze tekst is geschreven door het blogteam van Dieetditdieetdat.nl in samenwerking met het team van Voedingenkankerinfo.nl.