Verleidingen op het station, houd ze in het goede spoor

, diëtist 17 januari 2019

Hijgend komt Malu de trap op rennen van het perron waar ze moet zijn. Net te laat, de trein van 7.00 uur rijdt voor haar neus weg. Tevergeefs probeert ze een flesje water uit haar tas te pakken. Wat een pech, die is ze vergeten. Malu besluit om een flesje water te kopen bij een verkooppunt op het station. Helaas komt ze voor flink wat verleidingen te staan.

verleidingen ongezond en gezond eten op het station

Lekkere geuren

Bij de kiosk aangekomen wordt Malu bijna naar binnen gezogen vanwege de geur van net-afgebakken croissantjes. Extra verleidelijk om er ééntje mee te nemen, gezien Malu van plan was in de trein te ontbijten. Haar maag begint te knorren, maar ze spreekt zichzelf streng toe: ‘Nee, ik kom hier enkel voor een flesje water. Mijn ontbijt zit in mijn tas.’

 

Prijzen

Malu staat voor het schap en is op zoek naar een flesje water. Vol verbazing vergelijkt ze de prijzen van andere dranken. Ze merkt op dat een flesje water een stuk duurder is dan een flesje frisdrank. Best wel merkwaardig! Zo wordt het toch moeilijk gemaakt om een gezonde keuze te maken?

 

Verleidingen

Terwijl ze in de rij staat bij de kassa met een flesje water, ziet ze nog een laatste verleiding. Om het nog wat extra moeilijk te maken. Het blijkt dat een flesje frisdrank in combinatie met een croissant maar een paar euro kost. Malu begrijpt het niet goed. ‘Wat zou het toch veel makkelijker zijn voor mensen als ze een duwtje in de goede richting kregen. In plaats van een aanbieding voor een croissant met frisdrank, een stuk fruit in combinatie met een flesje water’, denkt ze bij zichzelf.

 

Voedselkeuzes

Gemiddeld maken we zo’n 200 voedselkeuzes per dag. Eten is overal en dat beseft Malu op het station maar al te goed.

 

Naar mijn mening heeft Malu helemaal gelijk. Natuurlijk ben je zelf verantwoordelijk voor je keuze, maar het zou voor mensen een stuk makkelijker worden als de buitenwereld meehelpt om gezonde keuzes te maken.

 

Een aantal tips om niet voor de verleidingen te vallen:

– zorg altijd dat je een gezonde snack (bijvoorbeeld een stuk fruit, een handje nootjes of een boterham) meehebt in je tas, zodat je die op elk moment kunt pakken;

– wanneer je met een volle maag naar een supermarkt/verkooppunt gaat, is de verleiding minder groot om wat ongezonds mee te nemen;

– neem wanneer je een snack koopt een kleinere portie als dat kan.

 

Handig die drinkwatertappunten!

Tot slot, wist je dat NS op alle stations in Nederland gratis drinkwater wil aanbieden aan reizigers? De NS is bezig om drinkwatertappunten aan te leggen op 200 stations in Nederland. Dat is nou eens een goed initiatief!