Verpleeghuisdiëtist

, diëtist 14 maart 2019

“Wat kom je doen, mijn 80-jarige moeder op dieet zetten?” De zoon kijkt me ongelovig aan. “Ze is al zo oud, laat haar lekker genieten!” Deze reactie zal een verpleeghuisdiëtist bekend voorkomen. Veel mensen hebben het idee dat er bij een hoge leeftijd niet meer op de voeding gelet hoeft te worden. Niets is minder waar.

verpleeghuisdiëtist

Kwaliteit van leven

Bij het woord ‘diëtist’ denken de meeste mensen aan een dieet om af te slanken. Een verpleeghuisdiëtist krijgt niet vaak het verzoek om iemand te helpen afvallen, eerder het tegenovergestelde. Veel mensen in het verpleeghuis zijn juist ondervoed, ongeveer 10-15%. We hebben het over ondervoeding als iemand te weinig eet om gezond te blijven. Iemand met overgewicht kan dus ook ondervoed zijn als deze niet genoeg vitamines, mineralen of eiwitten eet.

 

Ondervoeding bij ouderen kan een nadelig effect hebben op de kwaliteit van leven. Het doel van het verpleeghuis is immers niet dat iemand alleen maar verzorgd wordt, maar ook dat de ouderen zo gezond en gelukkig mogelijk van hun oude dag kunnen genieten. Gezonde voeding is hierbij erg belangrijk. Een ondervoed persoon heeft een groter risico op een aantal nare complicaties zoals doorligplekken, vallen, botbreuken, longontstekingen en nog veel meer.

 

Wat doet een verpleeghuisdiëtist dan?

Vaak komt een bewoner van het verpleeghuis bij de diëtist terecht op verwijzing van de verpleeghuisarts. Maar ook het verzorgend personeel of de familie van de cliënt kan aan de bel trekken als ze merken dat iemand niet goed eet.

 

De diëtist kijkt dan naar wat de persoon in kwestie doorgaans eet en drinkt, en of dat genoeg is om gezond te blijven. Zo nodig passen ze het voedingsadvies aan de medicatie aan. Of wordt het advies verder aangepast om klachten van bestaande ziektes te beperken of verhelpen, zoals bij diabetes, de ziekte van Parkinson, kauw-, slik-, of gebitsproblemen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan mensen met een stoma, hartklachten, nierziekte of open wonden: deze hebben ook allemaal baat bij aangepaste voeding.

 

In sommige gevallen kan de diëtist ook medische voeding adviseren. Of in overleg met de arts sondevoeding starten als iemand erg verzwakt is.  Het gewicht en de voedingstoestand worden vervolgens in de gaten gehouden en het advies wordt hierop aangepast. De wensen van de bewoner worden hierin zo veel mogelijk gerespecteerd.

 

In het verpleeghuis werkt de diëtist bijna altijd samen met andere disciplines, zoals de fysiotherapeut, logopedist, ergotherapeut en psycholoog. Ook het verplegend personeel is onmisbaar bij het uitvoeren van de voedingsadviezen.

 

(Groot)moeder op dieet

Een dieetadvies voor een gemiddelde verpleeghuisbewoner bestaat uit verrijkingstips voor meer eiwitten, suggesties voor geschikte tussendoortjes, tips voor genoeg vocht en eventueel wat ziektegerelateerde adviezen. Een streng dieet is vaak niet nodig. Dus wees gerust: meestal kan (groot)moeder gewoon haar gebakje blijven eten!