Vochtbeperking: wat te doen met dorst?

, diëtist 9 augustus 2018

Er wordt altijd veel aandacht besteed aan genoeg drinken, zeker op heel warme dagen. Aangeraden wordt om ongeveer anderhalf tot twee liter (bij voorkeur water) per dag te drinken om het lichaam van genoeg vocht te voorzien. Het kan om meerdere redenen zo zijn dat iemand door de huisarts of het ziekenhuis juist wordt verteld om niet te veel te drinken. Dit noemen we dan een vochtbeperking.

vochtbeperking

Te veel vocht

We kunnen in ons lichaam op verschillende manieren vocht vasthouden. Eén van de bekendere vormen hiervan is oedeem. Dit heeft iedereen wel eens gehad: opgezwollen voeten of vingers bij warm weer. Sieraden of schoenen zitten dan ineens niet zo lekker meer. Dit is geen reden om minder te gaan drinken. Als je hart en je nieren goed werken, plas je een overschot aan vocht na verloop van tijd gewoon weer uit. Voldoende beweging kan hierbij helpen.

 

Als je hart niet genoeg vocht kan rondpompen of je nieren niet genoeg vocht in urine kunnen omzetten, dan gaat het niet goed met je vochthuishouding. Aanvankelijk is dat niet gevaarlijk, maar als het ernstige vormen aanneemt (zoals wanneer het achter je longen komt of rond je hart) kun je er wel serieus klachten van ervaren, zoals vermoeidheid of kortademigheid. Er wordt gekeken of met zogeheten diuretica (ook wel plaspillen genoemd) een oplossing kan worden gevonden. Daarbij krijg je meestal gelijk een advies om minder vocht in te nemen en minder zout te gebruiken.

 

Vochtbeperking: wat nu?

Het kan best lastig zijn om een vochtbeperking vol te houden. Het kan variëren tussen niet meer dan 1500 ml drinken tot slechts enkele slokjes per dag. Dit hangt af van de ernst van de klacht, hoeveel vocht iemand vasthoudt en hoe de nieren werken. Zeker met warm weer is het moeilijk om vol te houden.

 

Met een vochtbeperking is het verstandig om niet te veel zout en zoet te eten, omdat dit het dorstgevoel kan verergeren. Daarnaast is het verstandig om zware lichamelijke activiteit of oververhitting te voorkomen. Het spoelen van de mond, of het sabbelen op een (suikervrij) snoepje of het kauwen van kauwgom, kan het droge gevoel in de mond wat verminderen. Daarnaast is het belangrijk om de vochtinname te verdelen over de dag.

 

Is het toch te lastig om je hoofd koel te houden met een vochtbeperking? Vraag dan om advies aan een arts of diëtist.