Voeding bij een ileostoma

, diëtist 1 juli 2019

Mevrouw Evers verblijft in het ziekenhuis omdat haar dikke darm is verwijderd. Dit was nodig omdat ze darmkanker bleek te hebben. De ontlasting kan nu niet meer via de natuurlijke weg het lichaam verlaten, om die reden heeft ze een ileostoma gekregen. Dat is een kunstmatige uitgang op de dunne darm. Welke voedingsadviezen gelden erbij een ileostoma?

voeding bij een ileostoma

Van mond tot … dikke darm

Het voedsel dat we eten, wordt door het lichaam afgebroken tot voedingstoffen die we gebruiken. De spijsvertering begint al in de mond. Via de slokdarm, maag, dunne darm en dikke darm bereikt het uiteindelijk de wc pot. Ook de lever, galblaas en alvleesklier hebben een rol bij de spijsvertering.

 

Alles wat niet verteerd kan worden in de dunne darm gaat naar de dikke darm. Deze massa is vocht- en zoutrijk. De dikke darm zorgt voor (het zit al in de naam) het indikken van de ontlasting, waarbij vocht en zouten opgenomen worden door het lichaam. Omdat de dikke darm is verwijderd bij mevrouw Evers, is de ontlasting dun en brijachtig.

 

Vocht

Mevrouw Evers verliest door haar ileostoma veel vocht en zout via de ontlasting. Daarom is het belangrijk dat ze 2 tot 2,5 liter per dag drinkt. Daar schrikt ze nogal van, dat is te vergelijken met de inhoud van zo’n 16 tot 20 kopjes per dag! Gelukkig gaat het bij vocht om al het vloeibare, zoals water, koffie, thee, soep, yoghurt, vla en pap. Mevrouw Evers kan zelf checken of ze voldoende vocht binnen krijgt. Als de urine lichtgeel van kleur is, drinkt ze voldoende!

 

Zout

‘Meer zout? Maar dat is toch juist ongezond?’ Mevr. Evers begrijpt niet dat ze nu meer zout mag gebruiken door het eten, voorheen lette ze juist op dat ze niet teveel binnenkreeg. Het is voor mevrouw Evers belangrijk dat ze voldoende zout binnenkrijgt, omdat ze dat door de ileostoma veel verliest via de ontlasting. Als het lichaam van mevrouw Evers een tekort heeft aan zout, kan ze onder andere last krijgen van vermoeidheid, duizeligheid, prikkelbaarheid en spierkrampen.

 

Gas- geur- en kleurvorming

Voeding kan invloed hebben op de gas- geur- en kleurvorming. Het is een normaal gevolg van de spijsvertering. Het verschilt per persoon hoeveel last je ervan hebt. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen wel meer gas- en geurvorming veroorzaken, zoals koolsoorten, prei, ui, knoflook, peulvruchten.

 

Mevrouw Evers hoeft deze voedingsmiddelen niet te vermijden, maar zal er rekening mee houden als ze over een paar weken uit eten gaat met haar vriendinnen. Ook is zij tijdens het eten gewend om veel te kletsen. Hierdoor slikt ze veel ingeslikte lucht in, wat gasvorming kan veroorzaken. Net zoals bij kauwgom kauwen.

 

Producten die verkleuring van de ontlasting kunnen veroorzaken zijn bieten, donkergroene bladgroenten (spinazie, andijvie, boerenkool) en ijzerpreparaten.

 

Tot slot is het belangrijk dat ze voldoende voedingsvezels binnenkrijgt, om verstopping van de darmen te voorkomen.

 

Praktisch

Mevrouw vindt het best wel veel informatie en moet het even goed verwerken. Dat is natuurlijk helemaal niet zo gek. Ze is allang blij dat ze alles mag eten en drinken. Wel is het belangrijk dat ze rustig eet en goed kauwt om verstopping en gassen te voorkomen. Verder zal ze goed op moeten letten om voldoende vocht en zout binnen te krijgen. Ze gaat in ieder geval het volgende doen:

  • 3x per dag een kopje bouillon drinken en zout door de warme maaltijd gebruiken;
  • een zuivelproduct bij elke maaltijd nemen;
  • een kan water van 1,5 liter in het zicht zetten (en opdrinken natuurlijk!);
  • een flesje drinken;
  • tussendoor koffie en thee drinken.

 

Mevrouw Evers kan met haar adviezen weer vooruit. Heb jij vragen over wat je het beste kunt eten of drinken voor jouw persoonlijke situatie? Je kunt terecht bij een diëtist bij jou in de buurt!