Voeding door een slangetje

, diëtist 18 juni 2018

Janny, een 80-jarige dame, is gevallen, ze heeft haar heup gebroken en heeft grote wonden. Ze wordt opgenomen in het ziekenhuis en heeft geen eetlust meer. Janny eet nauwelijks nog wat, het lukt haar echt niet. Zelfs met drinkvoeding lukt het haar niet om genoeg te eten. Een volgende stap kan sondevoeding zijn: voeding door een slangetje.

sondevoeding

Ondervoeding

Het blijkt dat Janny in het afgelopen half jaar onbedoeld ruim 7 kilo is verloren. Ze is ondervoed. Ondervoeding betekent een acute of chronische toestand waarbij een tekort of disbalans van voedingsstoffen leidt tot negatieve effecten, bijvoorbeeld op het functioneren. Het komt niet alleen voor wanneer je een te laag lichaamsgewicht hebt. Ook mensen met overgewicht kunnen ondervoed zijn. Thuis is ze alleen: ‘Het is niet gezellig om in mijn eentje te eten. Ik beweeg ook veel minder dan vroeger en heb niet meer zo’n trek. Nu ik hier in het ziekenhuis lig, is mijn eetlust helemaal verdwenen.’ Het blijkt dat 15 tot 30% van de thuiswonende ouderen in Nederland ondervoed is.

 

Ziekenhuisopname

Zelfs met tips en extraatjes om de voeding energie- en eiwitrijker te maken, lukt het de dame niet om voldoende te eten en te drinken. ‘Ach, zo erg is het toch niet om wat kilo’s te verliezen, ik beweeg hier toch niet zo veel’, zegt ze. Ik vertel haar dat, ondanks dat ze in het ziekenhuis ligt en minder actief is dan thuis, ze meer energie nodig heeft. ‘Een heupoperatie kost veel energie. Voor het herstel van de wonden zijn extra energie en eiwitten noodzakelijk.’ Als Janny niet genoeg eet en drinkt, wordt ze slap, moe, is er een verhoogde kans op infecties en een vertraagde wondgenezing. Hierdoor kan het zijn dat ze langer in het ziekenhuis moet blijven en ze meer medicatie nodig heeft.

 

Sondevoeding

In overleg met Janny, de familie en de specialist besluiten we te starten met aanvullende sondevoeding in de nacht. Ik bereken hoeveel ze tekort komt en welke soort sondevoeding het beste bij haar past. Zo kan ze overdag de hoeveelheid eten en drinken nuttigen wat lukt en wordt het tekort in de nacht aangevuld. Sondevoeding is vloeibare voeding. Het is zo dun dat het door een slangetje kan. Janny krijgt een slangetje door de neus en de voeding gaat direct naar haar maag. Ze proeft het niet en hoeft niet zelf te kauwen en te slikken. Het bevat veel voedingsstoffen, zoals vitamines, eiwitten en vetten.

 

Herstel

Wanneer ik haar later die week in het ziekenhuis spreek, ziet ze er stralend en blij uit. ‘Ik voel mij veel beter en energieker,’ vertelt ze enthousiast. ‘Ik zag er eerst erg tegen op en vond het spannend, maar het is mij reuze mee gevallen. De verpleegkundigen zijn ook zo lief!’ Janny begint steeds meer zelf te eten, zodat we uiteindelijk geleidelijk de sondevoeding kunnen stoppen. Samen met de fysiotherapeut doet ze oefeningen en probeert zoveel mogelijk te bewegen. Hierdoor wordt de spiermassa behouden en herstelt de 80-jarige sneller waardoor ze weer fijn naar huis kan. Thuis zullen de (klein)kinderen regelmatig langskomen om te koken en samen te eten. Zo nodig kan er een diëtist bij Janny thuiskomen.