Voeding en chemotherapie

, diëtist 28 januari 2019

‘Het gaat echt niet’, zegt mevrouw Janssen. ‘Voordat ik chemotherapie had, stonden vlees en koffie me al tegen, maar nu smaakt niks meer. Zelfs water vind ik vies. Het smaakt allemaal naar metaal.’

voeding en chemotherapie

Smaakverandering

Twee op de drie patiënten die chemotherapie ondergaan krijgen te maken met reuk- en/of smaakverandering. Vaak is dit tijdelijk. Chemotherapie valt de sneldelende cellen van de tumor aan. De cellen die een rol spelen bij reuk en smaak zijn echter ook sneldelende cellen, waardoor veranderingen in reuk en smaak een bijwerking kunnen zijn. Stichting HungerNdThirst heeft recent koekjes ontwikkeld die gezonde personen kunnen laten ervaren hoe het is om zo’n smaakverstoring te hebben (ATE Cookies).

 

Ondervoeding

Als alles anders smaakt, is er een groot risico op ondervoeding. Het lichaam heeft veel energie en bouwstoffen nodig bij ziekte. Als eten onvoldoende lukt, kan het gewicht gaan dalen. Zelfs bij overgewicht is dit niet gunstig omdat de patiënt hierdoor veel spiermassa verliest en de kracht en weerstand daardoor afnemen.

 

Het is vooral belangrijk voldoende eiwit te gebruiken. Eiwit is de bouwstof van de spieren en zit veel in vlees, vis, melkproducten, peulvruchten, eieren en noten. Bij kanker is er ongeveer twee keer zoveel eiwit nodig als bij gezonde personen.

 

Als dit door gebrek aan eetlust of smaakverandering niet haalbaar is, kan gebruik gemaakt worden van producten die verrijkt zijn met eiwit (dit bestaat bijvoorbeeld in de vorm van sap, soep, brood en toetjes) of van medische drinkvoeding. Soms is het nodig om sondevoeding in te zetten. De diëtist kan hierover meer informatie geven.

 

Grapefruit, voedingssupplementen en visolie

Daarnaast is het bij chemotherapie belangrijk op de volgende dingen te letten:

  • Gebruik liever geen grapefruit of kruisingen van grapefruit (pomelo, ugli, mineola, tangelo en Sevilla sinaasappel) gedurende chemotherapie. Gebruik liever ook niet het sap van deze vruchten. Andere soorten citrusfruit kunnen wel (zoals sinaasappels, mandarijnen en citroenen). Grapefruit heeft negatieve effecten bij chemotherapie, omdat deze vrucht stoffen bevat die ervoor zorgen dat de chemotherapie niet goed wordt afgebroken door het lichaam;
  • Gebruik geen voedingssupplementen tijdens chemotherapie. Vitamine- en mineralensupplementen kunnen namelijk de werking van chemotherapie tegengaan;
  • Gebruik in de 24 uur voor en 24 uur na het moment dat de chemotherapie wordt toegediend geen visoliesupplementen of vette vis (zalm, makreel, sprot, haring, paling). Producten met visolie lijken de werking van sommige soorten chemotherapie tegen te werken.

 

De praktijk

Gelukkig voor mevrouw Janssen blijkt de smaakverandering tijdelijk te zijn. De eerste dagen na de chemo zijn lastig, maar de smaak keert al snel grotendeels terug. Met tips van de diëtist voor meer eiwitrijke producten in haar voeding lukt het haar gedurende de behandeling haar gewicht stabiel te houden en haar spiermassa te behouden.

Op de website van Voeding & Kanker info vind je meer informatie over dit onderwerp.

Voor persoonlijke begeleiding en advies kun je een afspraak maken bij een diëtist in de buurt. De diëtist kan je ook thuis komen bezoeken als je niet naar het spreekuur kunt komen.