Voedseltradities: beschuit met muisjes

, diëtist 21 januari 2019

Bij de geboorte van een kind eten we beschuit met muisjes. Waar komt deze traditie eigenlijk vandaan?

Voedseltradities: beschuit met muisjes

Typisch Nederlands

De gewoonte om beschuit met muisjes te eten na een geboorte is een typisch Nederlands gebruik. Beschuit was vroeger een luxe voor de rijken. Gewone mensen aten witbrood met suiker of een suikerbol.

 

Waarom muisjes?

Muisjes zijn eigenlijk versuikerde anijszaadjes. Door hun vorm met staartje, lijken ze op een muis. Het zou ook kunnen dat ze muisjes genoemd worden omdat muizen een symbool van vruchtbaarheid zijn (ze planten zich snel voort).

 

Hoe is het zo gekomen?

De traditie is waarschijnlijk al in de zeventiende eeuw ontstaan. Kraamvrouwen kregen toen kraamanijs (geplette anijszaadjes). Het zou helpen om de baarmoeder snel te laten slinken, goed zijn voor de moedermelk en boze geesten bezweren. Ook werden vroeger geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven aan anijszaadjes.

 

Om de geboorte te vieren kreeg de visite kraamanijs (dat was toch in huis) met kruiden. Pas later werden de zaadjes ook versuikerd. Een ander oud gebruik is het geven van kraamflesjes aan de kinderen. Dit waren flesjes met een smalle hals. De kinderen moesten de anijsmuisjes eruit peuteren. Dit was symbolisch voor de manier waarop een kind geboren wordt.

 

Roze, blauw en oranje

In 1938 bij de geboorte van Beatrix kreeg de koninklijke familie een blik oranje muisjes cadeau. Vanaf dat moment worden ze steeds populairder. Aanvankelijk waren de muisjes roze bij een meisje en wit bij een jongen. Later werden de kleuren gemengd. Tot 1994 waren de muisjes altijd roze met wit. Pas toen kwamen er ook blauwe muisjes voor bij de geboorte van een jongetje.

 

Wat betreft de voedingswaarde is beschuit met muisjes vergelijkbaar met een witte boterham met jam. Net zo lekker, maar gezonder is om te kiezen voor volkorenbeschuit met muisjes. Volkorenbeschuit is vergelijkbaar met volkorenbrood. Er zitten meer voedingsvezels, vitamine B en ijzer in dan in de witte variant.

 

Kindje op komst?

Verwacht jij een kindje? Serveer je dan straks volkorenbeschuit met muisjes in plaats van witte beschuit?