Jakkes, voedselverspilling!

, diëtist 15 april 2019

Een stom woord vind ik het: voedselverspilling. Vind je ook niet? Ondanks dat dit woord niet in mijn favorietenlijst staat, maak ik mijzelf er ook schuldig aan. Soms ben ik iets te enthousiast met boodschappen doen of blijf ik onverwacht bij vrienden eten en ligt mijn eten te verpieteren in de koelkast. Ik denk dat ik niet de enige in Nederland ben. Dit onderwerp is dus een blog waard!

voedselverspilling

Keiharde feiten

In 2017 heeft het Voedingscentrum en Milieu Centraal onderzoek laten doen naar onze jaarlijkse voedselverspilling. De cijfers lieten mij behoorlijk schrikken:

  • 18% van onze boodschappen belanden in de vuilnisbak waarvan 13% nog eetbaar is;
  • Eén persoon gooit per jaar ongeveer 41 kilo vast voedsel weg;
  • Het voedsel dat wij jaarlijks weggooien heeft een totale waarde van circa €260.000. Als je dit omrekent, is dit €145 per persoon;
  • Producten die veel worden weggegooid zijn zuivel, brood, aardappelen, groente, fruit, kaas en vlees(waren).

Plan van aanpak

De kans is groot dat wij het roerend met elkaar eens zijn: dit moet anders! Het klinkt bijna als zo’n fantastisch voornemen in het nieuwe jaar dat je een paar weken volhoudt. Om ervoor te zorgen dat deze verandering echt gaat slagen, heb ik een aantal tips voor je op papier gezet:

  • Vries je eten in:
    • Vlees(waren), brood, wraps etc kan je bijna allemaal invriezen
    • Piepklein stukje kaas over? Rasp de kaas en bewaar het in de zakje in de vriezer. Doordat de geraspte kaas los is, kan je steeds kleine beetjes gebruiken
    • Soep over? Doe het in plastic drinkbekers, een beker is 1 portie
  • Maak er een quiche van: Het gemakkelijke aan quiche is dat er een paar vaste ingrediënten zijn:
    • Eieren
    • Kaas
    • Groente

De overige ingrediënten zijn vrij in te vullen. Ook zijn bijna alle groentes wel te gebruiken voor in de quiche. Op internet zijn ontelbaar veel recepten voor quiche te vinden. Niets is te gek en het is het ideale recept om restjes te verwerken.

  • Soep kan in principe ook met van alles gemaakt worden. Je kan zelfs van komkommer of avocado een heerlijk soepje maken.
  • Kliekjesdag is de ideale dag aan het eind van je geld als de maand nog lang niet afgelopen is.

Op naar minder verspilling!

Eerlijkheid duurt het langst zeggen ze hè? Nou, misschien moet ik dat dan ook maar zijn. Ik houd uiteraard van eten, maar ik vind het zoals eerder geschreven soms ook lastig om zo min mogelijk eten te verspillen. Een deel van deze bovenstaande tips heb ik aan mijn schoonfamilie te danken. Zij kunnen echt van alle leftovers een heerlijke maaltijd op tafel toveren. Het kan dus echt! Deze diëtist verspilt hierdoor steeds minder eten. En als ik het kan, kan jij het ook!