Halal

, diëtist 17 juni 2019

Op mijn spreekuur in hartje Utrecht zie ik veel mensen met het Islamitisch geloof. Zij eten Halal. Wat betekent dat precies?

halal

Rein

Vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten is halal. Maar het begrip is breder: halal staat voor alles wat door de Koran als goed en rein kan worden gezien. Groenten, fruit, brood, zuivel, vis, schaal- en schelpdieren en dranken, behalve alcoholische dranken,  zijn voor moslims halal of rein.

 

Haram

Varkens worden door de Koran omschreven als onrein en daarom wordt varkensvlees en ook alle andere producten van varkens, niet gebruikt. Ook het vlees van dieren die niet op rituele wijze zijn geslacht, is niet halal. De term voor producten en ook handelingen die voor moslims volgens de islam verboden zijn, is haram.

 

Veganistisch

De laatste jaren is er een grote opmars gaande wat betreft veganistisch eten, of populair gezegd; vegan eten. Omdat in deze producten geen dierlijke ingrediënten verwerkt zijn, zijn ze ook halal.

 

Karmijn

In bewerkte producten zitten vaak ingrediënten verwerkt die niet halal zijn. Zo kun je denken aan roze koeken die de kleurstof karmijn in zich hebben. Deze kleurstof komt namelijk van de dode cochinilleluis. En dat is niet halal. De stof wordt naast de roze koeken ook gebruikt in drankjes, muisjes, winegums, aardbeienyoghurt, worst, surimisticks en zelfs lippenstift.