Werkdag van een eerstelijns diëtist

, diëtist 11 maart 2019

Ik ben eerstelijns diëtist, dat betekent dat ik mensen begeleid bij gezonder eten in de thuissituatie, dus niet in een ziekenhuis of verpleeghuis. Ze ontvangen van mij een persoonlijk dieetadvies, afgestemd op hun (chronische) ziekte, mogelijkheden en persoonlijke wensen. Vervolgens begeleid ik ze bij het maken van structurele veranderingen in het eetpatroon om hun gezondheid te verbeteren.

Mijn werkplekken zijn in gezondheidscentra, daar werk ik veel samen met huisartsen, praktijkverpleegkundigen, fysiotherapeuten en apothekers. Wat mijn werk allemaal inhoudt? Kom, ik neem je mee! 

eerstelijns dietist

Spreekuur

Op mijn spreekuur zie ik mensen zo ongeveer van 0 tot 100 jaar. Bijna iedereen die komt, is verwezen door de huisarts. Reden van verwijzing kan zijn:

  • diabetes type 2
  • hart- en vaatziekten zoals hoge bloeddruk of verhoogd cholesterol
  • overgewicht of obesitas
  • darmproblemen zoals prikkelbare darm syndroom
  • ondergewicht of ondervoeding
  • voedselovergevoeligheid zoals lactose intolerantie
  • vragen over sportvoeding, soms in combinatie met lichamelijke klachten

 

Op een typische werkdag zie ik een mix van al het bovengenoemde. Maar zelfs al komen er 10 mensen met diabetes achter elkaar, elk gesprek is anders, want elke cliënt is anders. Iedereen heeft een andere (culturele) achtergrond, een persoonlijke situatie, andere voedingsgewoonten en het advies dat ik geef is daar altijd op afgestemd.

 

Huisbezoek

Soms kunnen cliënten niet naar het spreekuur komen. Denk hierbij aan mensen die ziek zijn, verzwakt zijn, net geopereerd of uit het ziekenhuis ontslagen zijn. Dan ga ik bij ze op huisbezoek. Eerder schreef ik daar al een blog over.

 

Samenwerken

In het gezondheidscentrum werken we als zorgverleners veel samen. Dat betekent dat we indien nodig overleggen over cliënten en de behandelingen en medicatie afstemmen op het voedingsplan. Maar ook dat we er samen voor zorgen dat de zorg optimaal is. Dat houdt zowel dieetbehandeling in als preventie en samenwerken in de maatschappij.

 

Zo hebben we een diabetes werkgroep gehad die bestond uit ons als zorgverleners en uit een groep cliënten om de diabeteszorg vanuit hun beleving aan te passen aan de behoefte. En hebben we nu een project rondom valpreventie. Mijn focus als diëtist ligt dan bij het opleiden van de wijkverpleging zodat zij screenen op ondervoeding en op het scholen van huisartsen zodat zij ondervoeding op tijd signaleren en dat ze tijdig verwijzen naar de diëtist. Ook geef ik voorlichting over osteoporose en vitamine D.

 

Een ander voorbeeld is de Rookvrije Generatie. Dat doen we samen met sociale partijen zoals het buurtteam, jeugdartsen, consultatiebureau en kinderfysiotherapeuten. Ook kinderopvang en scholen in de wijk denken en doen met ons mee.

 

Wandelen

Sinds 5 jaar wandelen wij van het gezondheidscentrum samen met onze cliënten. Dat doen we van april tot en met oktober twee keer per maand. Na afloop kunnen de cliënten ook nog samen eten. De gedachte erachter is dat we uitdragen dat bewegen gezond is en daarom geven we zelf het goede voorbeeld. Ook is het een mooie manier om mensen te verbinden en hun sociale netwerk te vergroten. We wandelen (3-5 km) door de wijk en het eten wordt gemaakt door een kok in een cultureel centrum die haar ingrediënten haalt uit een tuin in de wijk: Common Grounds. Heel symbolisch, want bij verbinden zoek je ook naar common grounds (gemeenschappelijkheid) dus zo is de cirkel weer rond.

 

Kwaliteit

Om de kwaliteit van mijn werk als eerstelijns diëtist en vakkennis op peil te houden, ben ik ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici. Dat betekent dat ik geregeld scholingen volg, maar ook dat ik scholingen geef. Bijvoorbeeld aan huisartsen, huisartsen in opleiding, praktijkverpleegkundigen, wijkverpleging en collega diëtisten.

 

Bevlogen diëtist

Het moge je inmiddels duidelijk zijn: mijn werk is veelomvattend en juist daarom ben ik heel enthousiast en bevlogen. Diëtist zijn gaat niet alleen over eten, maar over mensen en hun gezondheid.

 

Wil je in contact komen met een eerstelijns diëtist? Vind hier een diëtist in de buurt.