Werkt koffie laxerend?

, diëtist 7 mei 2018

Dit is een vraagstuk waar veel mensen mee zitten. Is dit een mythe of is het echt zo? In een richtlijn van het ziekenhuis van Maastricht (UMC+) wordt aangegeven dat koffie prikkelend kan zijn voor je darmen. Als je last hebt van een prikkelbare darm (PDS), kan koffie zorgen voor darmklachten zoals diarree of een opgeblazen gevoel.

werkt koffie laxerend

Darmperistaltiek: kneden en voortduwen

Onze dikke darm kent twee bewegingen; de segmenterende en massa-contracties. Dit kan je vertalen naar kneden (segmenterend) en voortduwen (massa-contracties). De knedende bewegingen gaan de hele dag door, terwijl de voortduwende beweging 3 tot 10 keer per dag plaatsvinden. Het is bekend dat mensen met PDS meer last ervaren van deze bewegingen dan mensen zonder PDS. Dit komt doordat de darmprikkels bij mensen met PDS heftiger worden ervaren. De pijndrempel ligt lager.

 

Cafeïne en kneden

Koffie (en ook thee) bevat cafeïne. De cafeïne heeft effect op de massa-contracties. Uit een onderzoek  blijkt dat bij 29% van de mensen cafeïne de voortduwende bewegingen bevordert. Op die manier is er minder tijd om te kneden. Tijdens het kneden wordt onder andere het vocht uit de ‘voedselbrij’ gehaald.

 

Robusta en Arabica koffie

We kennen veel verschillende soort koffie; espresso, latte machiato, koffie verkeerd, filterkoffie etc etc. Hoe je de koffie ook zet, je kunt maar kiezen uit de twee hoofdsoorten koffiebonen: Robusta en Arabica. Naast het smaakverschil tussen deze beide koffiebonen, zit er ook een verschil in cafeïnegehalte. De Robusta koffieboon bevat meer cafeïne dan de Arabica. Dit komt doordat de Arabica koffieboon op een hogere locatie groeit, bijvoorbeeld bovenop bergen.

 

Espresso versus koffie

Vaak wordt gedacht dat espresso meer cafeïne bevat dan een gewone kop koffie. Dit klopt maar deels. Per 100 ml bevat een espresso inderdaad meer cafeïne dan koffie, maar in de praktijk drink je geen 100 ml espresso. De espresso zit immers in een kleiner kopje dan de koffie. Espresso zit in een kopje van 30 ml en koffie is per kopje ongeveer 95 ml. Als je de espresso vergelijkt met koffie per eenheid dan bevat espresso juist minder cafeïne dan koffie.

 

Wat te doen?

Het is dus denkbaar dat jij meer last van je darmen hebt als je koffie drinkt. Als je wilt weten of koffie de boosdoener is, probeer dan eens een weekje de koffie te laten staan. Of kijk welke koffie je drinkt. Als je altijd Robusta koffie drinkt, probeer dan een Arabica. Misschien ben je dan ook verlost van je diarree en kan je je vertrouwde bakje koffie gewoon blijven drinken.

 

Nog even kort een bedankje: Ik weet natuurlijk veel over voeding en de darmen maar over koffie zelf weet ik minder dan een barista. Dus lieve barista waar ik mee gesproken heb, mijn dank is groot😊