Voeding bij de ziekte van Parkinson

, diëtist 8 april 2019

Op 11 april 2019 is het Wereld Parkinson Dag. De ziekte van Parkinson is een aandoening van de hersenen. Een kleine groep cellen in de hersenen is beschadigd en sterft af. Daardoor kunnen de cellen geen dopamine meer aanmaken. Het gevolg is dat patiënten last krijgen van ziekteverschijnselen zoals trillen, moeilijk praten en stijfheid.

ziekte van Parkinson

 

Meneer M. komt samen met zijn vrouw mijn spreekkamer binnen. ‘We zijn hier op advies van de parkinsonverpleegkundige’, vertelt hij. ‘Ik heb gehoord dat mijn medicijnen minder goed werken als ik melk drink. Is dat zo?’

 

Levodopa en eiwit

Levodopa is het medicijn dat ingezet wordt bij de behandeling van de ziekte van Parkinson. Het medicijn werkt in de hersenen. Om daar te komen moet het eerst vanuit de darmen in het bloed worden opgenomen. Vervolgens gaat het vanuit het bloed naar de hersenen. Het transportsysteem dat hiervoor gebruikt wordt, is het hetzelfde systeem als wordt gebruikt voor de opname van eiwit uit de voeding. Er vindt dus concurrentie plaats tussen Levodopa en de eiwitopname.

 

Neem je Levodopa tegelijkertijd met een eiwitrijk product, dan zal er dus minder van het medicijn opgenomen worden. De patiënt houdt dan meer klachten. Eiwit zit veel in vlees, vis, zuivelproducten, noten, peulvruchten en eieren. Het advies is om Levodopa een half uur voor de maaltijd in te nemen of een uur erna om deze concurrentie te vermijden.

 

In de meeste gevallen is dit genoeg. Een enkele keer komt het voor dat patiënten merken dat ze na een eiwitrijke maaltijd meer klachten hebben. Dan kan het zinvol zijn om uit te proberen of de klachten afnemen door het verminderen van de hoeveelheid eiwit in de voeding en/of het anders verdelen van de eiwitten over de dag.

 

Raadpleeg hiervoor altijd een diëtist. Eiwit is namelijk ook een belangrijke bouwstof voor het lichaam (onder andere van de spieren). Te weinig eiwit kan daarom ook negatieve gevolgen hebben. Een diëtist kan helpen de juiste hoeveelheid eiwit in uw voeding te bepalen. Een aantal zorgverzekeraars stellen als eis dat de diëtist aangesloten moet zijn bij ParkinsonNet als het om een patiënt met Parkinson gaat. ParkinsonNet is een netwerk van gespecialiseerde zorgverleners voor de ziekte van Parkinson.

 

Naar de diëtist

Andere redenen om een diëtist te raadplegen bij de ziekte van Parkinson kunnen onder andere zijn: ongewenst gewichtsverlies, obstipatie, slikproblemen of overgewicht.

 

Ik kan meneer M. dus geruststellen. Hij kan gewoon zijn glaasje melk blijven drinken. Hij zorgt wel dat hij de Levodopa niet gelijktijdig met de melk inneemt en dat hij contact opneemt als hij een toename van klachten heeft die samen lijkt te hangen met de maaltijden.