Zwangerschapsdiabetes

, diëtist 7 oktober 2019

Tijdens de zwangerschap kan een tijdelijke vorm van diabetes ontstaan: zwangerschapsdiabetes. Het medische woord voor zwangerschapsdiabetes is diabetes gravidarum. Na de bevalling is het bijna altijd meteen weer weg. In dit blog lees wat je erover moet weten.

zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes

Als je diabetes hebt, dan heb je snel teveel suiker in je bloed, omdat suikers (uit koolhydraten) niet goed verwerkt worden in je lichaam. Dat is ook zo bij zwangerschapsdiabetes. Het verschil is, dat deze vorm van diabetes alleen voorkomt tijdens de zwangerschap en dat het na de bevalling vrijwel meteen voorbij is. Wel hebben vrouwen met zwangerschapsdiabetes op latere leeftijd 50% meer kans om diabetes type 2 te ontwikkelen. Een te hoge suikerwaarde in je bloed kan leiden tot een groter kind, dat bemoeilijkt de bevalling.

 

In Nederland krijgt 2-4% van alle zwangere vrouwen zwangerschapsdiabetes. De kans dat je het krijgt, is groter als

 • je al eerder zwangerschapsdiabetes hebt gehad
 • je eerder een baby met een geboortegewicht hoger dan 4500 gram hebt gehad
 • je obesitas hebt (BMI 30 of hoger), al voor de zwangerschap
 • je wel eens een miskraam hebt gehad
 • je een vader, moeder, broer of zus hebt met diabetes type 2
 • je van Hindoestaanse, Marokkaanse of Turkse afkomst bent
 • je cholesterol of bloedsuiker te hoog zijn

 

Diagnose

Vrouwen met een groter risico op zwangerschapsdiabetes krijgen een test om te kijken of de bloedsuiker (bloedglucose) te hoog is. Deze test heet de Orale Glucose Tolerantie Test (OGTT). Je krijgt dan suikerwater dat je moet drinken op nuchtere maag. Daarna wordt gekeken hoe hoog de glucosewaarde in het bloed is. Diabetes, of een voorstadium daarvan, kenmerkt zich door het feit dat er onvoldoende insuline wordt gemaakt en dus de suikerspiegel onvoldoende daalt na eten of drinken.

 

De test vindt meestal plaats in de 24 tot 28ste week van de zwangerschap. Heb je al eerder zwangerschapsdiabetes gehad, dan krijg je eerder een test, bij 16 tot 18 weken.

 

Minder suikers, meer bewegen

Heb je zwangerschapsdiabetes? Met gezond eten en regelmatig bewegen kun je al heel vaak voorkomen dat de bloedglucosewaarden te hoog worden. Dat is zelfs zo bij 80-90% van alle vrouwen met zwangerschapsdiabetes. Lukt het echt niet alleen met het veranderen van de voeding en beweging, dan moet je insuline gebruiken om de bloedglucosewaarden te verlagen.

 

Gezond eten tijdens de zwangerschap

Waar kun je op letten?

 1. Eet volgens de Schijf van Vijf
 2. Voor hulp en vragen die je hebt over voeding bij zwangerschap (er zijn immers al zoveel richtlijnen om aan te houden!), download de Zwangerhap app van het Voedingscentrum.
 3. Koolhydraten (suikers) hebben invloed op je bloedsuikerwaarden. Laat daarom ongezonde koolhydraten zoals suiker, frisdrank, sap, siroop en snoep staan. Deze heb je niet nodig in een gezond voedingspatroon.
 4. Kies voor de overige koolhydraten voor producten die waardevol zijn: neem volkoren granen, zilvervliesrijst, volkoren pasta, aardappel, peulvruchten en fruit. Ook zuivel en groenten bevatten wat koolhydraten. Deze zijn natuurlijk ook waardevol.
 5. Tel je je koolhydraten? Zorg ervoor dat je in ieder geval 175 gram koolhydraten per dag binnenkrijgt. Verdeel ze goed over de dag. Zo worden je bloedsuikers niet te hoog. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit en de veiligheid voor de baby van een koolhydraatbeperkt of koolhydraatarm dieet (minder dan 175 gram koolhydraten).

 

Diëtist

Als je zwangerschapsdiabetes hebt, word je altijd begeleid door een gynaecoloog, diëtist, soms diabetesverpleegkundige en natuurlijk je verloskundige. Zo zorgen we er samen voor dat jij en je baby zo gezond mogelijk blijven.