Oorzaken, gevolgen en oplossingen voor een slappe buik
Waar dromen mensen vaak over? Ongetwijfeld van een gladde, stevige huid en strakke buik.
Maar, wat als je in een relatief korte tijd heel veel gewicht verliest? Dan kun je te maken krijgen met een slappe buik.
Zwakke buikspieren en een slappe huid zijn echter te voorkomen. Lees snel verder en kom erachter hoe ook jij hier wat aan kunt doen, of kunt voorkomen.
Alles wat je wilt weten over een slappe buik
Slappe buikspieren kunnen resulteren in een onappetijtelijke blubberbuik. Je kunt dit vermijden door goed voor jezelf en je lichaam te zorgen.
Als je bijvoorbeeld kampt met overgewicht en je besluit overtollige kilootjes weg te werken, dan kun je een slappe buik voorkomen door verstandig af te vallen én te trainen.
Met de tips in dit artikel krijg je geen hangende onderbuik na het bereiken van je streefgewicht. We gaan in op meerdere oorzaken van een slappe buik en geven praktische tips.
Je komt alles te weten over:
• Symptomen zwakke buikspieren
• Oorzaken en gevolgen slappe buik
• Wat kun je doen tegen een slappe buikwand?
• Wat zegt de wetenschap over een slappe buik?
• Wat werkt echt bij een slappe buik?
• Huismiddeltjes tegen een slappe onderbuik
• Effectief een slappe buik wegtrainen
• Praktische tips voor iedereen die een strakke buik wil
De symptomen van zwakke buikspieren
Een uitpuilende buik is een van de symptomen van slappe buikspieren. Overtollig vet rond de taille en in het onderste deel van de buik resulteert in een slappe hangbuik.
Er zijn verschillende soorten slappe buiken: een stressbuik, een slappe buik na de zwangerschap, een blubberbuik vanwege overgewicht, een hormonale buik, enzovoorts.
Waar je last van kunt hebben bij zwakke buikspieren, loopt erg uiteen. Je kunt hierbij denken aan: rugklachten, instabiliteit, bekkenbodemklachten en zelfs buikpijn.
Genoeg redenen dus om te werken aan die slappe buikspieren.
De oorzaken en gevolgen van een slappe buik
Een uitgerekte, slappe buik is een veel voorkomend probleem. Zowel mannen als vrouwen worstelen ermee.
Het zijn echter vooral vrouwen die er mee te kampen hebben. Hun huid heeft namelijk een andere structuur en is kwetsbaarder dan die van mannen. Het gevolg hiervan is dat de huid van vrouwen sneller verslapt.
Slappe buik door plotseling gewichtsverlies
Een van de redenen van een slappe buik is een plotseling gewichtsverlies. Te snel afvallen is de belangrijkste oorzaak van een slappe buikhuid.
Als je afvalt verlies je niet alleen vet, maar ook spieren. Er verschijnt een vrije ruimte onder de huid. Bijvoorbeeld als je snel 10 kg afvalt in 1 maand, en hierna nog meer afvalt.
Een slappe huid bij de buik is vooral merkbaar als de buikzwaarlijvigheid erg hoog was. Hoe meer de huid wordt uitgerekt, hoe langer het duurt voordat deze krimpt.
Een dergelijke huid is niet alleen slap, maar mist ook elasticiteit en ziet er vaak naar eigen zeggen lelijk uit.
Slappe buik na de zwangerschap
Een andere oorzaak voor een slappe buik kan een zwangerschap zijn. Die draagt bij aan huidverslapping, wat na de bevalling leidt tot een hangende buik.
Zelfs atletische, actieve vrouwen klagen na hun zwangerschap over een slappe buikhuid.
In de praktijk blijkt echter dat zelfs vrouwen, die nog nooit een zwangerschap en bevalling achter de rug hebben, de symptomen van zwakke buikspieren ervaren. Zij krijgen ook te maken met vetrolletjes op hun buik en een slappe buikhuid.
Gelukkig valt hier wel wat aan te doen en kan je dit vaak weer mooi strak trainen.
Slappe huid door veroudering
Leeftijd speelt ook een zeer belangrijke rol in het ontstaan van een slappe huid.
Helaas vertraagt de aanmaak van de waardevolle stof collageen rond het 25e levensjaar en begint de huid te verslappen. Naarmate je ouder wordt, verliest je huid elasticiteit en stevigheid.
Dit is het meest zichtbaar rond de ogen, waar de huid extreem dun is. Je krijgt dan te maken met rimpels onder de ogen en kraaienpootjes.
Maar de gevolgen van het huidverouderingsproces zijn natuurlijk ook te merken aan huid van je buik en op andere plekken van je lichaam.
Wat zegt de wetenschap over een slappe buik?
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een ongezonde levensstijl op middelbare leeftijd de hoeveelheid buikvet in het lichaam kan verhogen. En dat type vet is bijzonder gevaarlijk.
Overgewicht, vooral rond de taille, verhoogt het risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen, beroertes, diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker.
Buikvet dat zich ophoopt rond inwendige organen is ook in verband gebracht met galblaasaandoeningen en slaapapneu.
Onderzoekers van de Harvard Medical School en Brigham and Women’s Hospital stelden dat vrouwen met een taille groter dan 35 inch 79% meer kans hadden om voortijdig te sterven dan degenen die een taille van minder dan 27 inch hadden.
Een studie gepubliceerd in Frontiers in Physiology toont overigens duidelijk aan dat de effectiviteit van lichaamsbeweging verband houdt met het tijdstip van de dag. Voor vrouwen is ’s morgens trainen het meest effectief.
Wat werkt écht bij het verminderen/voorkomen van een slappe buik?
1. Langzaam afvallen
Gewichtsverlies van 0,5 tot 1 kg per week is een gezond tempo van gewichtsverlies. Dergelijk gewichtsverlies garandeert dat de huid de tijd krijgt om strakker te worden.
Een zeer uitgerekte huid, vooral bij mensen met overgewicht, heeft meer tijd nodig om te herstellen.
2. Een slappe buik wegwerken na de bevalling
Om een slappe buik na de bevalling strakker te maken, is het noodzakelijk om de bloedstroom te verbeteren. Zo garandeer je een optimale stroom van voedingsstoffen naar de weefsels.
Als je thuis zo snel mogelijk buikvet en gewicht wil verliezen, dan kan niets de oefeningen vervangen die gericht zijn op het herstellen van de elasticiteit van de spieren.
Natuurlijk helpt sporten hier bij, maar let er wel op dat je alweer kan én mag sporten.
3. Eet veel groenten en fruit
Zorg er bij het afvallen voor dat je groenten en fruit die rijk zijn aan vitamine C in je dieet opneemt.
Vitamine C is essentieel bij de aanmaak van collageen. Dit maakt de kans op het beschadigen van de huid kleiner, maar het zorgt ook voor een verbetering van je huidconditie.
Je huid lijkt hierdoor steviger, waardoor het jeugdiger oogt. Wie wil dat nou niet?
Je kunt vitamine C natuurlijk ook altijd nog via supplementen binnenkrijgen. Maar onthoud, een supplement is een toevoeging en geen vervanging.
4. Drink voldoende water
Een goede hydratatie van het lichaam is ook essentieel voor een gezonde en stevige huid.
Als het lichaam niet voldoende water krijgt, wordt vocht uit de huidcellen gehaald en naar de inwendige organen getransporteerd waar het meer nodig is.
Het aanbrengen van crèmes en lotions van buitenaf helpt niet als het lichaam niet van binnenuit wordt gehydrateerd. Water drinken is dus erg belangrijk!
Helpt het om koud te douchen tegen een slappe onderbuik?
Wat kun je nog meer doen tegen een slappe buikwand?
Sommige mensen gebruiken huismiddeltjes om de huid te verstevigen. Om te beginnen volstaat het om lange, hete baden op te geven en dit te vervangen door een snelle douche met lauw (of zelfs koud) water.
Hoge temperaturen drogen de huid uit en verzwakken de collageenvezels.
Koud water daarentegen verbetert de doorbloeding van de huid en daarmee de conditie ervan. Win-win situatie, maar wel even wennen dat koude water. Dit zijn wel hele handige hulpmiddelen tegen je onderbuik vet!
Zo train jij effectief jouw slappe buik weg
Bepaalde fitnessoefeningen kunnen je buikomvang al in één maand verminderen. Het is natuurlijk wel belangrijk om er een volwaardige training(en) en voldoende beweging naast te houden.
Beweging zorgt immers voor het verbranden van calorieën en dit helpt je dan ook zeker met het wegwerken van jouw slappe buik en het tevoorschijn toveren van de buikspieren.
Dit zijn enkele nuttige oefeningen:
Crunch
Een oefening die iedereen wel kent en als zwaar wordt gezien. Toch is dit een van de beste buikspieroefeningen die er is en waar je voldoende variatie in kan brengen.
Lig plat op je rug, voeten op de grond en houd beide handen achter je hoofd. Een aandachtspunt hierbij is om niet aan je nek te trekken. Ben je geneigd dit wel te doen? Dan is het verstandiger om je handen op de borst te houden.
Til je schouders van de grond, span je buikspieren aan en kom een klein stukje omhoog. Het is belangrijk om je onderrug op de grond te houden.
Laat het hoofd weer rustig zakken en herhaal de oefening. Schat voor jezelf in hoeveel herhalingen je kan maken en probeer dit uit te breiden.
Planken
Ga vanuit een liggende positie op je tenen staan en kom omhoog op je ellebogen.
Plaats je lichaam evenwijdig aan de vloer. Houd je lichaam recht, span de buikspieren (én bilspieren) aan probeer in deze positie te blijven staan.
Je kunt beginnen met bijvoorbeeld 15 seconden, om het zo uit te breiden naar 30 seconden, 1 minuut enzovoorts.
Leg raises
Vanuit een liggende positie op de rug en de benen volledig gestrekt naar boven, begint deze oefening.
Leg de armen langs het lichaam, eventueel kan je wat extra ondersteuning voor jezelf bieden door de handen onder de billen te leggen. Blijf er alert op dat de onderrug de vloer raakt.
Laat de gestrekte benen beide naar beneden zakken totdat de voeten de vloer net niet raken en strek ze vervolgens weer uit naar boven.
Herhaal de oefening tot een X aantal keer en probeer het aantal herhalingen steeds te verhogen.
Praktische tips voor iedereen die een strakke buik wil
Gewichtsverlies moet worden ondersteund door lichaamsbeweging.
Dit versnelt niet alleen de stofwisseling en een betere verbranding van opgehoopte vetreserves, maar zorgt er vooral voor dat je een soepel en stevig figuur opbouwt.
Bijna elk lichaamsdeel kan getraind worden. Als je merkt dat een deel van je lichaam je meer problemen bezorgt, concentreer je daar dan op, maar vergeet al het andere niet.
Hier volgen nog 3 tips:
Tip 1: Train regelmatig
Regelmatige lichaamsbeweging stimuleert de bloedsomloop. Cellen worden beter van bloed voorzien en gevoed. Hierdoor ziet de huid er veel jonger en steviger uit.
Het is het beste om trainingen te volgen die je helpt vet te verbranden te combineren met spierversterkende training die je figuur zal vormen.
Let er wel op; iedereen is anders en niet iedereen zal iedere sport kunnen uitvoeren. Een krachttraining zal voor de een heel anders zijn dan voor de ander.
Zoek altijd een vorm van beweging die bij jou past en die jou plezier oplevert.
Tip 2: Start bij je dieet ook meteen met training
Begin met lichaamsbeweging vanaf het allereerste moment dat je met je dieet begint.
De strijd tegen een verslapte huid tot het einde laten is geen goede oplossing; het duurt veel langer om overtollig vet kwijt te raken en vereist meer werk.
Tip 3: Doe (gemakkelijke) buikspieroefeningen thuis
Iedereen kan thuis buikspieroefeningen uitvoeren. Een buikspiermatje is hierbij wel handig, maar niet noodzakelijk.
Thuis trainen is dan ook een laagdrempelige manier om kennis te maken met bijvoorbeeld fitness.
Zie je het niet zitten om thuis te trainen? In sportscholen zijn er regelmatig groepslessen te volgen waarbij je gemiddeld een uur in groepsverband traint.
Zo word je gemotiveerd én ben je direct een uur aan het sporten. Misschien vind je wel een trainingsmaatje en op deze manier word sporten steeds leuker.
Ga je ook nog eens wandelend of fietsend naar de sportschool? Dan is deze extra beweging ook mooi meegenomen!
Conclusie
Om de lelijke effecten van afvallen te minimaliseren, moet je diëten vermijden die beloven dat je een paar kilo per week verliest. Anders krijg je vrijwel zeker striae of “lege” buikplooien.
Kies daarom voor de principes van gezond eten die zorgen voor een systematisch en blijvend gewichtsverlies.
Het is belangrijk te beseffen dat afvallen geleidelijk aan moet gebeuren én in combinatie met de juiste oefeningen.
Met cardio- en krachttraining beperk je spierverlies tijdens het afvallen. Zo voorkom je slappe buikspieren en verbeter je het uiterlijk van je huid.
Ontvang onze beste afslank tips en meest gemaakte fouten:
Ontdek onze tips voor blijvend, gezond én snel vetverlies. Klik op de knop hieronder.
0 reacties