Dieetwijzer

 • Voeding en hartfalen, hoe verder?

  Bij hartfalen is er schade aan je hartspier. Er zijn verschillende oorzaken. De schade kan ontstaan na een hartinfarct of als je heel lang een hoge bloeddruk hebt. Ook andere (hart)ziekten kunnen tot hartfalen leiden.

  Bij hartfalen gaat je hart meestal langzaam achteruit. In het begin merk je er weinig van. Maar op een gegeven moment ontstaan er klachten. Vaak eerst alleen bij inspanning, later ook in rust.

  Tijdens een hartslag moet het hart goed kunnen knijpen én daarna weer goed ontspannen. Bij hartfalen lukt dit niet goed genoeg. Het hart kan in dat geval niet goed samenknijpen of niet goed ontspannen. Hierdoor kan het hart zich niet goed met bloed vullen. In beide gevallen pompt het hart niet genoeg bloed rond. Een combinatie van beide vormen komt ook voor.

  Lees meer
 • Voeding en brandend maagzuur

  Iedereen kent het: brandend maagzuur. De medische term hiervoor is gastro-oesofageale reflux. Het betekent dat er maagzuur terugkomt in je slokdarm. Je kunt er last van hebben na een zware maaltijd. Komt dit vaker voor, dan kun je een scala aan klachten ontwikkelen. Het is dan goed om naar je voeding te kijken.

  Lees meer
 • Voeding en coeliakie

  Coeliakie (of glutenintolerantie) is een chronische ziekte van de dunne darm. Gluten, een eiwit dat voorkomt in bepaalde granen, veroorzaakt beschadiging van het darmslijmvlies. Dit kan leiden tot een verminderde opname van voedingsstoffen. Dit verbetert snel na het volgen van een glutenvrij dieet. Meestal herstelt de darm zelfs volledig.

  Lees meer
 • Voeding en colitis ulcerosa

  Colitis ulcerosa is een chronische aandoening van de endeldarm en/of de dikke darm. Bij deze aandoening zijn je darmen ontstoken. Dit kan darmklachten geven, zoals diarree, buikpijn en bloed en/of slijm bij de ontlasting.

  Lees meer
 • Voeding en de ziekte van Crohn

  Bij de ziekte van Crohn is je spijsverteringskanaal chronisch ontstoken. Deze ontstekingen kunnen in het hele spijsverteringskanaal voorkomen, dus vanaf de mond tot aan de anus. De ziekte wordt voornamelijk aan het eind van de dunne darm, in de dikke darm en bij de anus gevonden.

  Lees meer
 • Voeding en diabetes

  Bij diabetes maakt de alvleesklier minder of geen insuline aan, of reageert het lichaam niet goed op de insuline. Dat zorgt voor hoge bloedglucosespiegels en dat geeft op lange termijn gezondheidsrisico’s. Voeding speelt een cruciale rol bij de behandeling van diabetes.

  Lees meer
 • Voeding en duursport

  Duursporters hebben veel energie nodig om hun intensieve sportprestaties vol te houden. Denk daarbij aan het schaatsen van de 1500 meter of het lopen van de marathon. De sporter levert dan in kortere tijd (2–10 minuten) een grote inspanning, of gedurende langere tijd een minder intensieve inspanning (marathon). Bij duursport speelt voeding een grote rol, met name energie, koolhydraten en vocht.

  Lees meer
 • Voeding en hartfalen

  Bij hartfalen is de pompfunctie van het hart verminderd. Daardoor wordt er niet genoeg bloed rondgepompt. Hartfalen kan zowel chronisch als acuut zijn, en kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een hartinfarct, een hoge bloeddruk of hartritmestoornissen.

  Lees meer
 • Voeding en hoge bloeddruk

  Veel mensen in Nederland hebben een hoge bloeddruk. Van een hoge bloeddruk hoef je niets te merken, maar deze kan wel schade in je lichaam veroorzaken. Een passende voeding kan je bloeddruk verbeteren.

  Lees meer
 • Voeding en een te hoog cholesterolgehalte

  Je lijf heeft cholesterol nodig om goed te kunnen functioneren. Wanneer je echter te veel cholesterol hebt, kan het zich in je slagaderwanden nestelen. Daardoor neemt de kans op hart- en vaatziekten toe. Gelukkig helpt een gezonde voeding om je cholesterolgehalte te laten dalen.

  Lees meer
 • Voeding en jicht

  Jicht is een reumatische aandoening die ontstaat door een te hoge urinezuurspiegel in het lichaam. Urinezuurkristallen slaan dan neer op plekken in je lichaam, voornamelijk in je gewrichten. Dit gebeurt doordat de stofwisseling in het lichaam niet goed verloopt. Als je nieren de stof urinezuur niet goed uitscheiden, kan ook jicht ontstaan. Jicht is een risicofactor voor hart- en vaatziekten.

  Lees meer
 • Voeding en kanker

  Er zijn veel verschillende soorten kanker. Ze hebben allemaal hun eigen verloop en hun eigen behandeling. Zowel tijdens als na de behandeling speelt voeding bij veel soorten kanker een belangrijke ondersteunende rol.

  Lees meer
 • Voeding en koemelkallergie bij baby’s

  Bijna alle baby’s hebben weleens last van klachten zoals uitslag en darmkrampen. Meestal gaat dit vanzelf weer over. Als dat niet zo is, kan er sprake zijn van een voedselallergie. Het aanpassen van de voeding van jou en je kindje is dan van cruciaal belang.

  Lees meer
 • Voeding en krachtsport

  Bij krachtsporten, zoals gewichtheffen en bodybuilding, is de training gericht op het opbouwen van kracht. Hiervoor heb je spiermassa nodig. Voor de opbouw van spierweefsel én het herstel na de trainingen is voeding van essentieel belang.

  Lees meer
 • Voeding en lactose-intolerantie

  Lactose is een suiker die in melk voorkomt. Als je lactose-intolerantie hebt, kunnen je darmen deze suiker niet goed verwerken. Dit wordt veroorzaakt door een tekort aan een enzym: lactase. Lactose-intolerantie wordt ook wel lactasedeficiëntie of lactasetekort genoemd.

  Lees meer
 • Voeding en nierschade

  Nierschade betekent dat je nieren niet meer optimaal werken. Nierschade is vaak een sluipende ziekte: het wordt meestal pas laat ontdekt. Helaas verbetert je nierfunctie vaak niet meer. Met medicatie, een dieet en leefstijladviezen kunnen de klachten wel verminderen en de achteruitgang van je nieren geremd worden.

  Lees meer
 • Voeding en nierstenen

  Je nieren filteren allerlei afvalstoffen en andere overtollige stoffen uit je bloed. Deze stoffen komen in je urine terecht en verlaten zo je lichaam. Tussen al deze stoffen bevinden zich ook zouten en mineralen. Moeilijk oplosbare zouten en mineralen kunnen in bepaalde omstandigheden achterblijven in je nieren. Die zouten en mineralen kunnen samenklonteren tot nierstenen.

  Lees meer
 • Voeding en overgewicht bij kinderen

  Eén op de zeven kinderen in Nederland heeft last van overgewicht. Overgewicht op jonge leeftijd vergroot de kans op gezondheidsproblemen in de puberteit en wanneer het kind volwassenen is geworden. Denk aan ziekten zoals suikerziekte, een hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

  Lees meer
 • Voeding en overgewicht bij volwassenen

  Als je overgewicht hebt, weeg je meer dan goed is voor je gezondheid. Met een aangepaste voeding kun je gewicht verliezen en een gezond gewicht houden.

  Lees meer
 • Voeding en overmatig overgeven tijdens de zwangerschap

  Overmatig overgeven tijdens de zwangerschap (hyperemesis gravidarum) is geen gewone misselijkheid, zoals je die meestal hebt tijdens de eerste maanden van je zwangerschap. Overmatig overgeven tijdens de zwangerschap is niet alleen vervelend, maar zelfs ongezond.

  Lees meer
 • Voeding en peuterdiarree

  Peuterdiarree komt regelmatig voor bij kinderen onder de 4 jaar. Ze kunnen dan wel tot tien keer per dag diarree hebben. Dat is niet prettig voor de ouders en het kind, maar met een aangepaste voeding kun je veel doen.

  Lees meer
 • Voeding en het prikkelbare-darmsyndroom

  Het prikkelbare-darmsyndroom (PDS/IBS) is te herkennen aan langdurige buikpijn die na toiletbezoek minder wordt. PDS komt veel voor in Nederland. Gelukkig kun je er zelf veel aan doen.

  Lees meer
 • Voeding en verstandelijke gehandicaptenzorg

  Er zijn een veel verschillende beperkingen en stoornissen. Gezonde voeding is voor iedereen belangrijk, dus ook voor mensen met een verstandelijke beperking. De zorg voor mensen met een verstandelijke beperking vraagt aandacht, goede voeding is daarbij belangrijk.

  Lees meer
 • Voeding en (chronische) verstopping

  Veel mensen hebben weleens last van obstipatie of verstopping. Dat is erg vervelend, zeker als het niet bij een enkele keer blijft. Samen met leefstijladviezen kan een vezel- en vochtrijke voeding verstopping verhelpen en voorkomen.

  Lees meer
 • Voeding en voedselallergie

  Bij een voedselallergie krijg je klachten na het eten van ‘gewone’ voedingsmiddelen, zoals melk of noten. Deze klachten zijn soms ‘alleen’ lastig, zoals jeuk, darmklachten of uitslag. Maar er kunnen zich ook levensbedreigende situaties voordoen, zoals een zwelling in de keel of benauwdheid. Gelukkig komen deze maar zelden voor.

  Lees meer
 • Voeding en zwangerschap

  Je zwangerschap is een belangrijke tijd: jij en je kindje hebben voldoende voedingsstoffen nodig om in conditie te blijven en goed te groeien. Voeding speelt tijdens je zwangerschap dus een cruciale rol.

  Lees meer