Hoe kom ik van mijn okselvet af?

Gepubliceerd door Marrit Buteijn op

hoe kom ik van mijn okselvet af

Kijk je in de spiegel en stoor je je aan je okselvet? Veel vrouwen hebben last van overtollig vet bij de oksels. Dit kan zorgen voor vervelende vetrolletjes die over je bh of strakke topjes hangen. 

De oksel is een veelvoorkomend probleemgebied bij vrouwen. Toch moet je weten dat het hebben van okselvet natuurlijk is en je je hier niet voor hoeft te schamen.

Wil je weten wat de oorzaak van jouw okselvet is? Of wil je er toch graag iets aan doen? Lees dan snel verder!

Dit moet je weten

  • Het hebben van okselvet is niet gek of raar. Het is een specifiek gebied waar vet zich eenvoudig kan opslaan. De een heeft er meer last van dan de ander.
  • De plaats waar vet zich opslaat is vaak genetisch bepaald. Maar okselvet kan ook komen door overgewicht of een verslapping van je armspieren. 
  •  Je kunt geen plaatselijk vet verliezen. Dus wil je van je okselvet afkomen? Dan zul je minder calorieën moeten binnenkrijgen dan je verbrandt. Vervolgens zul je vet gaan verliezen, ook rond je oksels. Echter, hoe snel je okselvet verliest, is per persoon anders.
  • Ook bovenlichaam oefeningen dragen bij aan het verminderen van overtollig vet rondom de oksels.

Een veelvoorkomend probleem bij vrouwen

Ben je onzeker over je okselvet? Je moet weten dat vrijwel iedere vrouw te maken krijgt met vet rondom de oksels. Ook op jonge leeftijd. 

Overtollig vet bij de oksel is een veelvoorkomend probleem onder vrouwen. Je hoeft je hier niet voor te schamen. Het maakt je ook zeker niet minder mooi. Alleen wanneer je je er zelf aan stoort, kun je stappen ondernemen om het vet te verminderen.

De oorzaken

Wanneer je last hebt van overtollig okselvet kan dit verschillende oorzaken hebben. Het kan genetisch bepaald zijn, maar het kan ook ontstaan door iets simpels, namelijk het dragen van de verkeerde maat bh.

Let op: wanneer okselvet plotseling is ontstaan en je knobbeltjes voelt, is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. Er kan dan sprake zijn van een ontstoken lymfeklier. 

Het is genetisch bepaald

De plaats waar je lichaam vet opslaat, is vaak genetisch bepaald. Vet slaat zich sneller op op bepaalde plekken. Dit kan je buik zijn, maar ook je heupen, billen en kuiten. Maar ook de oksel is een gebied waar bij sommige vrouwen snel vetophoping ontstaat.

Daarnaast kan overtollig borstweefsel voor meer vet bij de oksel zorgen. Dit kan ook bij mannen voorkomen.

Overgewicht

Wanneer je last hebt van overgewicht, is de kans groot dat er ook okselvet ontstaat. Er kan natuurlijk ook vet ontstaan op andere plaatsen, maar bij sommige vrouwen slaat het vet zich als eerste op bij de oksels. 

Heb je geen overgewicht? Een te hoog vetpercentage kan ook voor te veel vet zorgen.

Je armspieren verliezen stevigheid

Een veelvoorkomende oorzaak van okselvet is het verliezen van stevigheid in je armen. Dit kan komen door je leeftijd.

Hoe ouder je wordt, hoe slapper je spieren worden. Maar ook door het gebrek aan lichaamsbeweging of het niet trainen van je bovenlichaam kunnen je armspieren verslappen.

Een verkeerde maat bh

Soms kan het lijken alsof je overtollig vet bij de oksels hebt, maar dan is dit helemaal niet het geval. Een verkeerde bh kan rolletjes veroorzaken en extra benadrukken.

Wat kan ik tegen okselvet doen?

Rolletjes bij de oksels zijn heel normaal, maar wil je er toch iets aan doen? Dan kunnen onderstaande tips je helpen. 

1. Afvallen

Wanneer okselvet is ontstaan door overgewicht of een te hoog vetpercentage kan het helpen om af te vallen. Creëer een calorietekort en zorg dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt.

Onthoud dat je niet op één plek vet kunt verliezen. Wanneer je gaat afvallen, zul je dus niet alleen je okselvet verminderen, maar ook het vet op andere plekken. Het kan dus ook zo zijn dat je allereerst vet rond je buik verliest, en pas later rond je oksels. Dit is per persoon anders. 

2. Meer bewegen of aan krachttraining doen

Aangezien okselvet vaak ontstaat door het verlies van stevigheid in de armen, kan het helpen om meer te bewegen. Cardio-oefeningen zoals zwemmen, hardlopen en fietsen dragen bij aan het verbeteren van de algehele gezondheid en kunnen vetverbranding stimuleren. 

Wanneer je enkel het gebied rondom je oksels wilt versterken, raden we krachttraining aan. Een aantal oefeningen die je zou kunnen proberen, zijn de shoulder press, dumbbell front raises en push ups. Vrijwel alle bovenlichaam oefeningen zijn goed om te doen. 

3. De juiste bh en kleding kiezen

Komt jouw okselvet niet door overgewicht of het niet trainen van je bovenlichaam? Dan is de kans groot dat je het probleem oplost door de juiste kleding te kiezen. 

Wellicht draag je wel een verkeerde maat bh. Zorg dat je de juiste cupmaat draagt en kies voor een bh die comfortabel zit. Ook kleding dat op een bepaalde manier is uitgesneden, kan rolletjes veroorzaken of extra benadrukken. 

4. Je houding aanpassen 

Het kan soms lijken alsof je overtollig vet bij de oksels hebt, maar soms is dit niet het geval. Dit kan door een verkeerde bh komen, maar ook door je houding. Een rechte houding kan ervoor zorgen dat je er slanker uitziet. En dit geeft je weer meer zelfvertrouwen!

Bovendien is het ook een stuk beter voor je rug en schouders en kan het helpen bij andere lichamelijke klachten.

Conclusie

Na het lezen van dit artikel weet je hoe okselvet kan ontstaan en wat je er aan kunt doen. Onthoud dat vet bij de oksels normaal is en vrijwel iedere vrouw hier mee te maken krijgt, ongeacht de leeftijd. 

Wil je er toch iets aan doen? Als het okselvet is ontstaan door overgewicht is afvallen een optie. Onthoud wel dat je geen plaatselijk vet kunt verliezen. Ook meer bewegen en krachttraining kan helpen. 


Categorieën: Afslanken

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *