Hoeveel kilo is een kledingmaat?

Gepubliceerd door Marrit Buteijn op

hoeveel kilo is een kledingmaat

Wil je graag afvallen en heb je jezelf als doel gesteld een bepaalde kledingmaat te behalen? Dan wil je natuurlijk weten hoeveel kilo je moet afvallen om je gestelde doel te bereiken. Je ontdekt het in dit artikel, lees dus snel verder!

Hoeveel kilo staat gelijk aan een kledingmaat

  • Er wordt vaak gezegd dat het verschil tussen een maatje groter of kleiner ongeveer 5 kilo is (1) (2). Dit zie je ook terug in maattabellen van verschillende kledinglijnen en -producenten (3).
  • Toch is het helaas niet zo simpel als dat 5 kilo gelijk staat aan een grotere of kleinere kledingmaat. Je kledingmaat is namelijk afhankelijk van veel meer factoren (4).
  • Daarnaast maakt het type gewicht dat je verliest bij het afvallen ook een groot verschil. Het verliezen van vet maakt veel meer verschil dan het verliezen van spieren als je let op je kledingmaat (5).
  • Het is daarom lastig te zeggen hoeveel gewicht je moet verliezen of aankomen voor een maatje groter of kleiner.

Staat 5 kilo gelijk aan een kledingmaat?

Zoals je hierboven kunt lezen is het erg lastig om met zekerheid te zeggen hoeveel kilo lichaamsgewicht gelijkstaat aan het hebben van een grotere of kleinere kledingmaat. Jouw kledingmaat is namelijk niet alleen afhankelijk van je gewicht, maar ook van factoren zoals je sekse, lengte en lichaamstype (4).

Als je bijvoorbeeld een meer peervormig lichaamstype hebt en dus meer gewicht opslaat bij je heupen, kun je qua bovenkleding maat 36 hebben en voor broeken een maat 40 dragen. Of een jurk dragen in maat 38, terwijl iemand die kleiner is en hetzelfde lichaamsgewicht heeft dezelfde jurk in maat 40 draagt.

Er spelen dus veel meer persoonsgebonden factoren mee dan alleen je lichaamsgewicht. Daarnaast verschillen kledingmaten enorm van elkaar, waardoor je van het ene merk een broek in maat 34 en het andere merk een broek in maat 38 nodig hebt.

Kortom: het vertalen van gewichtsverlies of gewichtstoename naar een kledingmaat groter of kleiner is niet zo simpel als het lijkt.

Wel kun je de 5 kilogram gewichtsverlies of -toename aanhouden als indicatie, dit kan je helpen bij het visualiseren van je doelen tijdens het afvallen.

Ontvang onze beste afslank tips en meest gemaakte fouten:

Ontdek onze tips voor blijvend, gezond én snel vetverlies. Klik op de knop hieronder.


Categorieën: Afslanken

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *