Is het mogelijk om 10 kg af te vallen in 1 maand?

Gepubliceerd door Marrit Buteijn op

10 kg afvallen in 1 maand kan dat

In Nederland hebben veel mensen te maken met overgewicht. Dit is niet alleen ongezond voor je lichaam, maar veel mensen worden er tegelijkertijd ook onzeker van. Je zit dan minder lekker in je vel.

Gelukkig kan vrijwel iedereen afvallen. Veel mensen willen dan ook graag snel 10 kilo afvallen.

Maar, hoe realistisch is dit? En wat moet je ervoor doen? Dat en meer kom je te weten in dit artikel.

Wat je moet weten over 10 kg afvallen in 1 maand

  • 10 kg vermageren in 1 maand is mogelijk, maar niet per se wenselijk
  • Een duurzame verandering is belangrijker dan snel 10 kilo afvallen
  • De weegschaal geeft niet altijd betrouwbare resultaten

Waarom snel 10 kilo afvallen niet altijd verstandig is

5 Kilo afvallen in 2 weken wegen

In theorie is 10 kilo afvallen in 1 maand mogelijk. Je hebt namelijk speciale diëten en die zijn gericht op veel gewichtsverlies in korte tijd.

Sommige diëten beloven zelfs 10 kilo afvallen in 1 week. Dit worden zogenaamde crashdiëten genoemd.

Je eet bijvoorbeeld een hele periode geen koolhydraten of extreem weinig calorieën en dan zal je snel afvallen. Dergelijke diëten worden echter om meerdere redenen afgeraden.

In de eerste plaats is het niet goed voor je. Je lichaam heeft namelijk noodzakelijke voedingstoffen nodig. Bij zo’n dieet verlies je veel energie. Dit is slecht voor je fysieke en mentale gezondheid.

Daarnaast is een dergelijk dieet ook bijzonder frustrerend. Tijdens feesten en partijen mag je namelijk niets eten en dit draagt niet bij aan je levensgeluk.

Misschien ben je na een korte periode veel afgevallen en erg trots op jezelf. Dat is begrijpelijk, maar de ervaring leert dat de kilo’s snel weer terugkomen.

Een crashdieet, of een soortgelijk dieet kun je namelijk niet lang volhouden. Uiteindelijk kom je weer in je oude patroon terecht en dan kom je snel aan.

Dit brengt weer onzekerheid met zich mee en dan heb je voor niets al die lekkere hapjes en drankjes laten staan.

Ga voor een duurzame verandering

We begrijpen dat je snel wilt afvallen, maar je hebt er weinig aan wanneer het vooral frustraties met zich meebrengt. Om die reden is het verstandiger om voor een duurzame verandering te gaan.

5 kilo afvallen in 3 weken is bijvoorbeeld al een stuk realistischer.

In de eerste plaats moet je daarvoor gezond eten en de hoeveelheid calorieën dagelijks bijhouden. Gelukkig zijn daar tegenwoordig handige apps voor. Onderzoek goed wat voor jou haalbaar en wenselijk is.

Ook is het natuurlijk verstandig om regelmatig te bewegen. Ga niet naar een sportschool, omdat men je heeft verteld dat je dan snel kunt afvallen.

Dit is weliswaar het geval, maar misschien vind je de sportschool wel helemaal niet leuk. Dan zal je merken dat je snel stopt.

Kies daarom voor een sport die jij echt leuk vindt. Ga bij een vereniging met leuke mensen en haal er echt plezier uit. Dan houd je het langer vol en voor je het weet zal je kilo’s verliezen en die blijven dan ook weg.

De kans is heel klein dat je 10 kilo kunt afvallen in 1 week en dit is dan ook zeker afgeraden, maar 6 kilo afvallen in 1 maand of 8 kilo afvallen in 1 maand is daarentegen al wat realistischer.

De weegschaal is niet altijd betrouwbaar

De weegschaal is tijdens je afvalfase een vriend en vijand. Bij progressie ben je namelijk hartstikke blij met de weegschaal, maar soms laten de resultaten ook te wensen over. Dan ben je juist verdrietig en verlies je motivatie.

We raden je aan om je niet blind te staren op de weegschaal, want dit prachtige object geeft niet altijd een betrouwbaar beeld. Door je vochtgehalte vinden schommelingen regelmatig plaats.

Fanatieke sporters krijgen er bovendien spiermassa bij. Spieren zijn zwaarder dan vet en daarom kun je zelfs zwaarder worden, terwijl je wel afvalt.

Weeg je zelf maximaal een paar keer maand en gebruik voor de rest een meetlint. Dan kun je namelijk beter zien hoeveel vet je daadwerkelijk bent verloren.

Nog een tip; weeg altijd op dezelfde plek, dezelfde tijd en doe dit bij voorkeur in de ochtend.

Wat zegt de wetenschap over snel afvallen?

Niet alles wat je op internet over afvallen leest is waar. Om die reden is het belangrijk om vooral wetenschappelijk advies te gebruiken.

Wanneer je snel wilt afvallen, is het volgens de wetenschap belangrijk om minder suikers en ongezonde koolhydraten tot je te nemen. Volgens een onderzoek blijkt namelijk dat je daardoor minder snel honger krijgt. Je lichaam hoeft dan namelijk niet eerst koolhydraten te verbranden.

Daarnaast is het belangrijk dat je maaltijd voldoende eiwitten bevat. Uit meerdere onderzoeken blijkt namelijk dat je met meer dan 50 gram eiwitten per dag je stofwisseling kunt versnellen.

Eiwitrijk voedsel is bovendien erg voedzaam en je krijgt dus ook minder snel honger. Eet hierbij voldoende groentes en je bent verzadigd. 250 gram per dag heeft de voorkeur.

Het is natuurlijk wel belangrijk om er altijd een evenwichtig voedingspatroon op na te houden.

4 praktische tips om snel af te vallen

In het laatste gedeelte van dit artikel geven we je enkele praktische tips voor snel afvallen.

1. Maak een 10 kilo afvallen eetschema

schema 10 kg afvallen

Met een dieet schema om 10 kilo af te vallen krijg je een goed overzicht. Je weet dan precies wat je elke dag kunt eten en dit zorgt ervoor dat je verleidingen weerstaat.

Een goed schema is overigens ook realistisch. Het makkelijkste gedeelte van een schema is namelijk het opstellen. Maak een berekening voor jouw caloriebehoefte en verwerk de juiste verhoudingen macronutriënten in je schema.

Je daadwerkelijk aan een schema houden, is een stuk lastiger. Maak het om die reden niet te ingewikkeld voor jezelf.

Ieder persoon is anders, dus houd in je dieetschema om 10 kilo af te vallen ook rekening met jouw wensen, behoeften en gebruik de kennis die je hebt over jezelf om een realistisch schema te maken.

2. Gebruik kleine borden

Het klinkt misschien raar, maar eten is voor een groot gedeelte ook psychologisch. Mensen eten bijvoorbeeld uit verveling of ze denken dat ze niet genoeg eten binnengekregen hebben, terwijl dit wel het geval is.

Gebruik om die reden kleine borden en eet ook met aandacht. Eet niet te snel en concentreer je daadwerkelijk op het voedsel.

Laat je smaakpapillen optimaal genieten en kijk bijvoorbeeld geen televisie tijdens het eten.

3. Veel bewegen is goed voor je

Bewegen is bijzonder goed voor je lichaam. In de eerste plaats heeft voldoende beweging mentale voordelen. Je zit dan lekkerder in je vel en tegelijkertijd is het goed voor de concentratie. Je presteert dus beter op je werk en je haalt sneller goede studieresultaten.

Met voldoende beweging val je ook sneller af. Daardoor kun je zo nu en dan meer eten dan je eigenlijk mag.

Je hoeft dus niet altijd de lekkere hapjes te laten staan en je kunt ook om de zoveel tijd in je favoriete restaurant eten. Maak hier dan duidelijke afspraken over met jezelf en blijf genieten.

Het is wel belangrijk om te weten dat als je regelmatig krachttraining doet, je spiermassa toeneemt.

Dit komt het gewichtsverlies minder snel ten goede, maar daarom is het belangrijk om bepaalde lichaamsdelen op te meten met een meetlint.

Je zal zien dat door krachttraining misschien de kilo’s er niet afvliegen, maar je lichaam wordt hierdoor wel strakker en uiteindelijk is dit wat je wilt zien. Meten is weten!

4. Eet geen voedsel met loze calorieën

snel 10 kg afvallen loze kcal

Veel voedsel bevat nutteloze calorieën. Denk bijvoorbeeld aan snoep of chips.

Wanneer je toch iets relatiefs ongezonds wilt eten, dan kun je beter voor voedsel met gezonde voedingstoffen gaan.

Denk bijvoorbeeld aan een heerlijk stuk vlees of gebakken vis. Het is niet per se heel gezond, maar tegelijkertijd krijg je dan wel voldoende eiwitten binnen.

En kan je het toch echt niet laten om dat ene chocolaatje of snoepje te nemen? Neem er dan 1, in plaats van 2 of 3. Wel de smaak, niet de calorieën!

Conclusie

In deze tekst zijn we dieper ingegaan op snel 10 kilo afvallen. We hebben eerst besproken of het realistisch is om snel af te vallen en daarna zijn we dieper ingegaan op de beste manier om snel af te vallen.

We hebben dit ondersteund met wetenschappelijke artikelen en in het laatste gedeelte hebben we nog enkele praktische tips gegeven.

Hopelijk weet je na het lezen van dit artikel wat je te doen staat. We wensen je in ieder geval veel succes met afvallen!

Ontvang onze beste afslank tips en meest gemaakte fouten:

Ontdek onze tips voor blijvend, gezond én snel vetverlies. Klik op de knop hieronder.Categorieën: Afslanken

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *