Kan ik mijn buikvet kwijtraken in 1 week?

Gepubliceerd door Marrit Buteijn op

kan ik mijn buikvet kwijtraken in 1 week

De droom van menig levensgenieter. Na een bourgondische vakantie een bepaald protocol volgen om je buikvet in 1 week weg te krijgen.

Inmiddels heb je al veel tijd, geld en energie geïnvesteerd om jouw buikvet kwijt te raken. Was er maar een wonderformule om in 1 week je buikvet kwijt te raken.

Er zijn heel wat claims op het internet te vinden, die handig op deze felbegeerde wensen inspelen. Deze claims beweren dat je in 1 week buikvet kunt kwijtraken.

Maar is dit werkelijk zo en wat zegt de wetenschap hierover? In dit artikel lees je of het wetenschappelijk echt mogelijk is in 1 week je buikvet kwijt te raken.

In het kort

 • Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het kwijtraken van je buikvet in 1 week niet mogelijk is
 • Wetenschappelijk is bewezen dat, wanneer je te snel afvalt, je lichaam juist stopt met het verbranden van vet
 • Wanneer je te snel afvalt, gaat je lichaam over op het aanspreken van eiwitreserves, wat ten koste gaat van je spiermassa
 • Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat je per dag maximaal 31 calorieën aan vetmassa per pond lichaamsvet kan verbranden
 • Meerdere wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat intensief trainen van de buik geen effect heeft op het verminderen van buikvet
 • Bereken hoeveel calorieën je mag verbranden zonder dat je lichaam overgaat op het aanspreken van eiwitreserves
 • Kies voor een combinatie van een specifiek dieet en sportprogramma, geheel aangepast op jouw persoonlijke situatie
 • Combineer cardio- en krachttraining met minder eten dan je dagelijkse energiebehoefte
 • Vervang buikspieroefeningen met gecombineerde oefeningen, zoals squats, deadlifts, lunges (met twist), hip thrusts (met gewicht), overhead press, kettlebell swing.

Wat zegt de wetenschap over in 1 week buikvet kwijtraken?

Je buikvet kwijtraken in 1 week is dus niet mogelijk. Dit komt door de werking van jouw lichaam ten opzichte van vetverbranding.

Je lichaam schakelt namelijk automatisch over op het verbranden van eiwitreserves, wanneer je te snel buikvet verbrandt.

Wetenschapper drs. Seymour S. Alpert heeft op basis van diverse wetenschappelijke studies onderzocht hoeveel vetmassa iemand kan kwijtraken, voordat het lichaam automatisch overschakelt op het aanspreken van de eiwitreserves. (bron)

Het wetenschappelijke onderzoek dat drs. Seymour S. Alpert heeft uitgevoerd, wijst uit dat het lichaam per dag maximaal 31 calorieën vetmassa per pond lichaamsvet kan verbranden.

Wanneer dit maximum wordt overschreden, zal het lichaam automatisch overschakelen op het verbranden van eiwitreserves.

Hierdoor slinkt jouw spiermassa, terwijl jouw lichaamsvet niet verminderd. Hiermee wordt dus wetenschappelijk onderbouwd dat het onmogelijk is al jouw buikvet in 1 week kwijt te raken.

Wat zegt de wetenschap over buikvet wegtrainen?

buikspieren trainen buikvet kwijtraken

Mensen denk vaak dat je buikvet kan wegtrainen door veel crunches en situps te doen. Echter, door je buikspieren te pijnigen met honderden buikspieroefeningen per dag, heeft dat geen effect op het verminderen van buikvet.

Dit is aangetoond in een wetenschappelijk onderzoek, waarbij 24 proefpersonen gedurende 6 weken buikspieroefeningen moesten doen. De training had geen effect op de vermindering van buikvet.

Ook een combinatie van dieet en training gedurende een 12-wekenonderzoek met 40 vrouwelijk obesitaspatiënten, had geen verhoogd effect op de vermindering van buikvet ten opzichte van de controlegroep met alleen een dieet.

Wat jij kunt doen om op een gezonde manier snel buikvet kwijt te raken

Is het dan helemaal niet mogelijk om snel buikvet kwijt te raken? En is het dan ook niet mogelijk om buikvet kwijt te raken in 2 weken?

Je kunt wel degelijk in een korte periode veel buikvet kwijtraken! Er bestaan zelfs bruikbare tips voor het krijgen van een platte buik in 1 nacht.

Maar het is van belang dat je jezelf de tijd gunt om jouw gewenste resultaten te bereiken. Dus, geen crashdieet toepassen!

Doe jezelf een plezier door op een gezonde en slimme manier jouw begeerde strakke buik te verkrijgen én het buikvet zo snel mogelijk te laten verdwijnen!

5 tips voor het kwijtraken van buikvet in 1 week

wat kan je doen buikvet kwijtraken

Om jou te helpen om die felbegeerde strakke buik te verkrijgen en om zoveel mogelijk buikvet kwijt te raken in 1 week, geven wij jou 5 nuttige tips:

Tip 1: Training

Train met samengestelde oefeningen, ook wel compound oefeningen genoemd. Dit zijn fitness oefeningen die meerdere spiergroepen tegelijk aanspreken. Je verbrandt zo meer calorieën en tegelijkertijd worden de grootste spiergroepen getraind.

Deze manier van sporten is het meest effectief voor het verkrijgen van een platte buik.

Denk hierbij aan oefeningen als:

 • Squats
 • Deadlifts
 • Lunges (met twist)
 • Hip thrusts (met gewicht)
 • Overhead press
 • Kettlebell swing

Intensief trainen met deze samengestelde oefeningen in combinatie met een op jou persoonlijk afgestemd dieet, verbrand je effectief je buikvet.

Tip 2: Persoonlijk programma

Kies voor een maatwerkprogramma, dus een dieet in combinatie met een sportprogramma, geheel aangepast op jouw persoonlijke situatie. Wat voor een ander werkt, betekent niet automatisch dat het ook effectief is voor jou!

Tip 3: Aantal calorieën

Bereken hoeveel calorieën je mag verbranden zonder dat je lichaam overgaat op het aanspreken van eiwitreserves. Laat je vetmassa berekenen door een onlinecalculator te gebruiken.

Door het onderzoek van dr. Seymour S. Alpert kun je nu berekenen hoeveel calorieën je kunt verbranden. Dagelijks 31 calorieën per pond (lb) komt neer op 31 cal. x 2,2 = 68,20 cal. (1 kg = 2,2 lb)

Voorbeeldberekening:
100 kg lichaamsgewicht met een vetpercentage van 25% komt uit op 25 kg lichaamsvet. 25 x 68,20 = 1705 cal.

In dit voorbeeld mag je dus 1705 cal verbranden, voordat je lichaam overgaat op de verbranding van eiwitreserves. Door deze berekening te doen, zorg je voor een effectieve buikvetverbranding.

Tip 4: Negatieve energiebalans

Zorg voor een negatieve energiebalans, dus verbrandt meer calorieën dan de calorie-inname.

Tip 5: Balance is key

Combineer het minder eten dan je dagelijkse energiebehoefte samen met cardio- en krachttraining.

Conclusie

Buikvet kwijtraken in 1 week is onmogelijk. Dit wordt wetenschappelijk onderbouwd door het onderzoek van drs. Seymour S. Alpert.

Wel is het mogelijk snel buikvet kwijt te raken. Berekenen hoeveel calorieën je mag verbranden, voordat je lichaam je eiwitreserves gaat aanspreken.

Door dagelijks niet meer dan deze calorieën te verbranden, zal je op de meest effectieve manier buikvet verbranden.

Vervang buikspieroefeningen door gecombineerde fitnessoefeningen zoals deadlifts, squats, overhead press, kettlebell swing, lunges (met twist) en hip thrusts (met gewicht) voor een effectieve vetverbranding.

Zorg voor een negatieve energiebalans en combineer dit met cardio- en krachttraining.

Op deze manier en met deze 5 tips weten wij zeker dat jij een goed begin kan maken om je buikvet kwijt te raken in 1 week!


Categorieën: Afslanken

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *