Kun je buikvet wegkrijgen met citroen?

Gepubliceerd door Marrit Buteijn op

buikvet wegkrijgen met citroen

We weten allemaal dat beweging erg belangrijk is om af te vallen, maar voeding speelt hierbij ook een essentiële rol. Gevarieerde en gezonde voeding is onmisbaar als het gaat om gewicht verliezen.

Er zijn daarnaast zelfs bepaalde etenswaren waarvan beweerd wordt dat je er sneller van afvalt, waaronder citroen. Daarvan wordt vaak gezegd dat het zou helpen om buikvet te verminderen.

Maar werkt dat ook echt? In dit artikel lees je of citroen daadwerkelijk helpt bij afvallen.

Belangrijkste punten

  • Dat citroen buikvet zou verminderen of het lichaam zou ontgiften is een fabeltje
  • Het ontgiften van het lichaam gebeurt via de organen en buikvet verbranden gaat via beweging en voeding
  • Maar citroen toevoegen aan je dieet heeft wel andere voordelen die kunnen bijdragen aan afvallen

Fabel of feit?

Het is al jarenlang iets wat rondgaat in de wereld van afvallen: de bewering dat het verwerken van citroen in je dieet zou helpen met gewicht verliezen. In het specifiek wordt er vaak gezegd dat citroen de hoeveelheid buikvet zou verminderen.

Het idee dat een bepaalde vrucht zo’n invloed zou kunnen hebben op het afvalproces klinkt natuurlijk ideaal, maar helaas is het niet waar. De bewering dat citroen zou helpen bij afvallen, vooral als het gaat om buikvet, is een fabeltje.

Ontgiften

Er wordt vaak gezegd dat lauwwarm water met citroen op een nuchtere maag wonderen zou doen als het gaat om afvallen. Dit zou namelijk helpen met het ontgiften van het lichaam, waarbij gifstoffen beter zouden worden opgeruimd uit het lichaam.

Daar is echter geen bewijs voor. Uit een overzichtsstudie die werd gedaan in 2015 kwam als resultaat dat er niet genoeg bewijs is om te concluderen dat er detox-producten zijn die helpen met het ontgiften van het lichaam (1).

Citroen dus ook niet. Verschillende organen focussen zich namelijk al op het ontgiften van het lichaam en daar levert citroensap niet zo veel aan bij. Het ontgiften van het lichaam is dus op zichzelf al een fabeltje.

Buikvet

Het vet rondom je buik zit net zo in elkaar als het vet op de rest van je lichaam. Dit betekent dat er niet één wondermiddeltje is dat specifiek dit vet aan gaat pakken.

Om je buikvet te verbranden, is dus het enige wat helpt een energietekort creëren en het vet verbranden. Dat doe je op de welbekende manieren: door te sporten en door minder of gezonder te eten. Om buikvet te verbranden, helpt een calorietekort gecombineerd met beweging het beste (2).

Hierdoor verbetert namelijk de doorbloeding in het gebied rondom je buik. Het verminderen van buikvet gaat dus helaas niet op wonderbaarlijke wijze door citroen in je dieet te verwerken, maar gewoon op de manieren die je waarschijnlijk al kent.

Wat doet citroen wel?

Citroen heeft dus geen ontgiftende werking en kan ook je buikvet niet wegtoveren. Maar dat betekent niet dat het geen goed idee is om meer citroen te eten of drinken.

Citroen heeft namelijk erg veel voordelen. Die zullen er op zichzelf niet voor zorgen dat je afvalt, maar kunnen hier wel aan bijdragen.

Dat citroen het afvalproces kan versnellen, is in meerdere onderzoeken bewezen (3). Dit is vooral zo wanneer je citroen gebruikt als een vervanger voor ongezondere opties.

Vervanging

Wanneer je water met citroen drinkt, doe je dat vaak in plaats van drankjes met toegevoegde suikers of conserveermiddelen. In water en citroen zitten vrijwel geen calorieën, in tegenstelling tot de meeste andere drankjes.

In een glas cola zitten wel 102 calorieën, terwijl dat er bij een glas water met het sap van een halve citroen maar 6 zijn.

Als je dit voor een langere periode vervangt, kan dit een zeer groot verschil maken. Let er hierbij wel op dat citroenwater erg zuur is, wat niet goed is voor je tanden. Daarom wordt vaak aangeraden om dit met een rietje te drinken.

Stofwisseling

En hoewel het niet bewezen is dat citroen de stofwisseling (en dus het afvalproces) bevordert, is dat wel zo bij water (4).

Water bevat namelijk geen calorieën, maar het verwerken ervan verbrandt wel calorieën. Water drinken is dus enorm belangrijk om af te vallen.

Maar de smaak kan wel gaan vervelen, waardoor het toevoegen van citroen de perfecte oplossing is. Dan krijg je bovendien ook meteen een hoop vitamine C binnen, ongeveer een kwart van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

Stoelgang

Daarnaast kan citroen ook helpen met de stoelgang. Het lichaam ontgift zichzelf via verschillende organen, maar citroen kan wel helpen met de bevordering hiervan.

De vrucht helpt voornamelijk de stoelgang en gaat diarree en constipatie tegen. Wanneer de stoelgang niet goed verloopt, kan dat zorgen voor gewichtstoename. Door citroen te eten of drinken ga je dit zo goed mogelijk tegen.

Afvallen met citroen?

Al met al zal citroen er dus niet op wonderbaarlijke wijze voor zorgen dat je buikvet verdwijnt. Maar dat betekent niet dat citroen geen goed hulpmiddel kan zijn in het afvalproces.

Water met citroen is namelijk een uitstekende vervanging voor ongezondere opties, wat op de lange termijn een groot verschil kan maken.

Ook bevordert citroen de stoelgang, wat er ook voor kan zorgen dat je sneller afvalt.

Ontvang onze beste afslank tips en meest gemaakte fouten:

Ontdek onze tips voor blijvend, gezond én snel vetverlies. Klik op de knop hieronder.Bronnen

1. https://www.anderzorg.nl/prikbord/i-am-a-foodie/helpt-citroenwater-met-ontgiften-en-afvallen
2. https://bell-coaching.com/lifestyle/platte-buik-buikvet-verbranden/
3. https://www.fitday.com/fitness-articles/fitness/weight-loss/weight-loss-myths-will-drinking-lemon-water-help-you-lose-weight.html
4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17519319/

Categorieën: Afslanken

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *