De diëtist en jouw Ferrari

, diëtist 25 april 2019

‘Een diëtist? Dat is toch zo’n persoon die je vertelt wat je allemaal niet mag eten?’ De gemiddelde omschrijving die mij gegeven wordt als ik op een verjaardag vertel wat voor werk ik doe. Nee, de omschrijving van een diëtist is niet altijd positief. En dat terwijl we zo’n mooi beroep hebben. Want wat is er nu mooier dan praten over eten? We eten allemaal en iedereen heeft er een mening over. De diëtist weet meer over eten dan je buurvrouw, is stimulerender dan je partner, maar is liever dan je Personal Trainer. Dat is toch het mooiste beroep ter wereld? Oké, op matrassentester na dan.

Dat gezond eten belangrijk is, weet iedereen. Voeding is ook iets heel persoonlijks. Veel jongeren kunnen graatmager blijven bij een dieet van energiedrankjes en McDonald’s, maar op gewicht blijven op latere leeftijd is een stuk lastiger. Je kunt dus wel stellen dat het belang van voeding toeneemt naarmate de leeftijd vordert. Vergelijk je lichaam in dat opzicht met een Ferrari (of een andere sportauto, want dat klinkt sexy): In het begin gaat alles makkelijk. Je rijdt snel, schakelt soepel en je auto heeft geen krasje.

 

Maar naarmate je meer kilometers maakt, heb je meer onderhoud nodig om je Ferrari goed te laten functioneren. Je kunt niet voorkomen dat je meer kilometers maakt, want aan een stilstaande auto heb je niets. Wat je wél kunt doen is lief zijn voor je auto: Gebruik de juiste brandstof, hou hem in beweging en laat zo nu en dan wat onderdelen repareren. Dan kan de Ferrari weer even vooruit. Het lichaam werkt net zo. Het enige verschil is dat een auto die total loss is te vervangen is en je lichaam niet. Daar moet je dus iets zuiniger op zijn.

 

De diëtist is als het ware de automonteur van jouw Ferrari. Alleen houden wij onze handen gelukkig schoon. En we ruiken niet naar motorolie. En onze behandelkamer is iets kleiner dan de gemiddelde garage. Oké, wel een paar verschillen dus. Maar we hebben hetzelfde doel als de automonteur: Je Ferrari zo goed mogelijk onderhouden, alsof het onze eigen auto is. Met liefde, passie en persoonlijke aandacht. Dát zijn de ingrediënten van een goed onderhouden auto of een goed onderhouden lichaam.

 

Natuurlijk kun je het repareren van je auto ook overlaten aan de neef van de tante van je buurjongen die ‘wel handig is met auto’s’. Net zoals je het adviseren van het juiste voedingspatroon wel over kunt laten aan de nicht van de tante van je buurjongen die ‘wel iets weet over eten’.

 

Maar dat is niet genoeg. Elke Ferrari-bezitter zou wel gek zijn om een onopgeleide hobbymonteur aan jouw peperdure auto te laten sleutelen. Maar helaas is het een stuk minder gek om onopgeleide voedingscoaches of fitgirls je een mogelijk ongezond dieet te laten voorschrijven. Want jij verdient beter. Voor jouw Ferrari is alleen het beste genoeg. Gelukkig kan de diëtist je dat bieden. Iedere diëtist weet namelijk als geen ander welke dingen je wel en niet zou moeten eten om jouw lichaam gezond en fit ouder te laten worden. Je hebt namelijk voor een groot gedeelte zelf in de hand hoe je ouder wordt. En dat doe je het liefst vitaal en zonder te veel ongemakken. Een gezond voedingspatroon helpt daarbij en de diëtist helpt bij het creëren van een gezond voedingspatroon: 1 en 1 = 2.

 

Dus? Waar kies jij voor? Vertrouw jij je gezondheid toe aan ‘iemand die wel iets weet over eten’ of kies je voor de expert? De keuze is aan jou. Maar onthoud: Je hebt maar één Ferrari. Dus onderhoud hem goed.