Met Maca poeder afvallen? Uitleg en ons advies

Gepubliceerd door Marrit Buteijn op

afvallen met maca poeder

Maca poeder, een populair supplement onder de superfoods. Veel mensen zijn lyrisch over het gebruik ervan en claimen dat het helpt bij het afvallen. Maar is dat ook echt zo?

In dit artikel vertellen we je meer over maca poeder en of het ondersteuning kan bieden bij gewichtsverlies.

We vertellen je over de werking ervan en welke resultaten je kunt verwachten. Maar ook ervaringen van andere gebruikers nemen we uitgebreid met je door.

In het kort

 • Maca poeder wordt gewonnen uit het gelijknamige knolgewas, afkomstig uit Zuid-Amerika
 • In Peru wordt maca al eeuwenlang gebruikt, waardoor het ook wel bekend staat als Peruaanse ginseng
 • Maca poeder lijkt niet direct verantwoordelijk voor gewichtsverlies
 • Het heeft, net als cafeïne poeder, wél een energie verhogende werking
 • Meer energie helpt je meer te bewegen wat indirect helpt bij het afvallen
 • Ook zou het bij vrouwen de vruchtbaarheid verhogen en bij mannen het libido stimuleren

Belangrijk: Er bestaan 3 soorten maca: geel, rood en zwart. De gele wordt het meest gebruikt en bespreken wij in dit artikel.

Kun je met maca poeder afvallen?

Als je op zoek bent naar afval supplementen zul je zien dat het gros stimulerende stoffen bevat. Deze stoffen, zoals cafeïne of groene thee-extract, zorgen ervoor dat je meer energie krijgt.

Hierdoor kun je je workout langer volhouden en meer calorieën verbranden, wat dus indirect helpt bij het afvallen.

Een bekende werking van maca poeder is het verhogen van je energieniveau. Maar ook het verbeteren van fysieke prestaties is een bijkomend effect.

Net als andere stimulerende stoffen heeft maca poeder dus indirect effect op gewichtsverlies.

Op de vraag of maca poeder direct invloed heeft op gewichtsverlies kunnen we geen duidelijk antwoord geven.

Er is onvoldoende wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de directe effecten van maca op lichaamsvet of het verbranden hiervan.

Hoe helpt maca poeder bij gewichtsverlies?

Om gewicht te verliezen zijn er naast een gezonde leefstijl en voldoende lichaamsbeweging 2 dingen essentieel:

 1. Het creëren van een calorietekort
 2. Een goed werkend metabolisme

Er zijn sommige voedingsstoffen die je hierbij een handje kunnen helpen. Voorbeelden zijn bepaalde mineralen, koolhydraten, vitamines en eiwitten. En laten deze nu net in maca poeder zitten.

Denk hierbij aan aminozuren uit eiwitten, die je sneller het gevoel kunnen geven dat je vol zit. Calcium en vitamine C daarentegen bieden weer ondersteuning aan een gezonde stofwisseling.

Hiernaast kun je maca poeder dus zien als energie supplement. Door het verhogen van je energielevel heb je meer uithoudingsvermogen om calorieën te verbranden. En hoe meer je er verbrandt ten opzichte van je inname, hoe sneller je afvalt.

Zo werkt de ondersteuning bij het afvallen

Zoals je net hebt kunnen lezen kan maca poeder je indirect helpen bij het afvallen. Naast hulp bij het afvalproces biedt maca poeder ook ondersteuning bij andere processen in je lichaam.

We nemen de belangrijkste hieronder met je door en vertellen je welke resultaten je kunt verwachten.

Stress

Er zijn onderzoeken geweest naar de effecten van maca op stress. Hieruit is naar voren gekomen dat de grote hoeveelheid mineralen en vitaminen in maca stress kan verminderen.

❌ Stress heeft indirect negatieve gevolgen op je gewicht. Als je stress ervaart en niet goed in je vel zit ben je eerder geneigd om lekker te gaan snacken. Hiernaast zorgt cortisol (het stresshormoon) ook voor afbraak van je spieren.

Zodra je je goed voelt is het makkelijker deze snack-impulsen tegen te houden.

Door het stresshormoon te onderdrukken voorkom je spierafbraak. En hoe groter je spiermassa, hoe meer je verbrandt in rust.

Hormoonstelsel

In maca zitten glucosinolaten die stimulerend werken voor het hormoonstelsel, waaronder de hypofyse. Deze klier speelt een belangrijke rol in de aanmaak en sturing van het schildklier- en geslachtshormoon.

❌ Zodra je hormoonstelsel uit balans is kun je last krijgen van een verlaagd libido of een verstoorde stofwisseling.

Een goed werkende stofwisseling is essentieel om af te vallen. Door de werking van het schildklierhormoon te ondersteunen, helpt dit je indirect tijdens het afvallen.

Hiernaast wordt maca gezien als afrodisiacum omdat het een stimulerende werking heeft op je libido en geslachtsorganen. Testosteron en oestrogeen spelen zowel een rol bij het libido als bij de aanmaak van spieren. Ze bevorderen spiergroei en hebben hierdoor indirect invloed op vetverbranding.

Spiermassa vergroten

Misschien iets wat je liever niet wilt horen, maar maca kan ook voor gewichtstoename zorgen. Geen zorgen: we hebben het dan niet over lichaamsvet, maar over je spieren. Maca poeder kan het opbouwen van spiermassa namelijk positief beïnvloeden.

Dit komt eigenlijk door een combinatie van drie dingen:

 1. Het in evenwicht houden van je hormoonstelsel
 2. Het vergroten van je uithoudingsvermogen
 3. Door de aminozuren die maca bevat

Hoe meer spiermassa jij hebt, hoe meer je verbrandt in rust. Indirect zorgt maca poeder dus ook op deze manier voor het ondersteunen van het afvalproces. Het poedertje wordt echter niet gezien als de beste fatburner, omdat het niet echt de verbranding van lichaamsvet stimuleert.

Hoeveel maca poeder per dag?

Er is geen richtlijn als het gaat om standaard doseringen voor maca poeder. Hoeveel je per dag moet nemen om de effecten ervan te merken is dan ook per supplement verschillend.

Uit ervaring weten we wel dat de dosering van poeder vaak wat hoger ligt dan die van maca pillen bijvoorbeeld.

Ons advies is dan ook om je te houden aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van het merk zelf. Deze kun je terug vinden op de verpakking van het product.

Ervaringen

Nu weet je dat maca poeder je indirect ondersteuning kan bieden bij het afvallen. Dan ben je vast ook benieuwd naar ervaringen van andere gebruikers?

Om je te helpen hebben we meerdere beoordelingen doorgenomen en de meest opvallende op een rij gezet.

Wat er met kop en schouders bovenuit steekt is de stimulerende werking van maca poeder. Het gros van de gebruikers merkt dat ze hoger in hun energie zitten en zich een stuk energieker voelen.

Een aantal gebruikers zegt dat hun hongergevoel verminderd is. Meerdere dames zeggen dat het helpt tegen overgangsklachten. Ook een betere gemoedstoestand hebben we een aantal keer voorbij zien komen.

Negatieve ervaringen gaan niet echt over de effecten of behaalde resultaten, vaak gaat het over de smaak van maca poeder. Ze zeggen dat de smaak gewoonweg niet lekker is, vinden het te bitter en soms zelfs ronduit smerig.

Rode en zwarte maca ervaringen

In dit artikel hebben we ons gericht op gele maca poeder. Tijdens het doorspitten van gebruikerservaringen kwamen we wat opvallende opmerkingen over rode en zwarte maca poeder tegen. Deze willen we dan toch graag met je delen.

 • Rode maca ervaringen van vrouwen zijn positief. Veel dames ervaren een kalmerend effect en er komt naar voren dat rood maca poeder vervelende klachten tijdens de overgang lijkt te verminderen.
 • Mannen over hun ervaring met zwarte maca zijn eveneens positief. Veel mannen zeggen zich nog energieker te voelen én dat het zwarte poeder meer libido verhogend werkt.

Studies naar de werking van maca poeder

De wetenschap is er nog niet helemaal over uit of maca poeder ook een directe invloed heeft op afvallen of écht als afrodisiacum werkt.

Ook of maca poeder wel of geen invloed heeft op je vruchtbaarheid is waterdicht. Uit een klein onderzoek naar de effecten van maca poeder op de productie van sperma blijkt van wel. Hieruit kwam namelijk naar voren dat de productie van sperma onder geteste mannen verhoogd was.

Omdat dit dus maar één onderzoek onder een kleine groep mannen betreft, kunnen we hier geen conclusies uit trekken.

We hebben geen wetenschappelijk bewijs kunnen vinden over de verhoogde productie van eicellen bij vrouwen.

Conclusie

Ja, maca poeder kan door de werking op verschillende manieren het afvalproces indirect ondersteunen.

Hierbij moet je echter niet verwachten dat de kilo’s er meteen af zullen vliegen. Het is en blijft een supplement dat dient ter aanvulling op een reeds gezonde levensstijl.

Categorieën: Afslanken

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *