De ongezouten waarheid over je nieren

, diëtist 8 maart 2018

Het menselijk lichaam heeft een aantal organen: onderdelen met allemaal een eigen functie om de ‘machine’ draaiende te houden. De nieren zijn een bijzonder orgaan met meerdere functies. Je hebt er twee, maar met één kan je nog steeds goed leven. In dit blog lees je meer over nieren en zout oftewel: de ongezouten waarheid over je nieren.

 nieren en zout

Regelneefjes

Nieren gelden als de belangrijkste filter in het lichaam. Het bloed stroomt door de nieren heen , langs vele mini-filtertjes, de nefronen. Na het filteren wordt de rommel verplaatst naar de blaas zodat we het weer uit kunnen plassen. Daarnaast regelen de nieren ook hoeveel vocht er in je lichaam zit. Ze merken het als je te weinig drinkt, maar ook wanneer je heel veel drinkt. Daar spelen de nieren dan op in door minder of meer urine aan te maken. Ze zorgen op deze manier voor een goede balans tussen water en andere stoffen in het lichaam. De nieren zorgen ook voor een gezonde bloeddruk.

 

Ook spelen nieren een belangrijke rol in de hormoonhuishouding. Hormonen zijn speciale vetachtige stoffen die ons lichaam aanspoort om bepaalde dingen te regelen. Zo zijn er bijvoorbeeld hormonen die de bloeddruk regelen of die de bloedsuikerspiegel onder controle houden. De nieren maken bepaalde hormonen aan, waaronder hormonen die belangrijk zijn bij het opbouwen en behouden van sterke botten.

 

Nieren en zout

Je nieren kunnen niet zonder zout, maar te veel is juist weer slecht voor de nieren. Nieren hebben zout nodig om de bloeddruk te regelen. Zout in onze voeding noemen we meestal keukenzout, de scheikundige naam is natriumchloride. Je mag maximaal 6 gram zout per dag binnenkrijgen. Dit is niet alleen zout dat je over je eten strooit, maar in bewerkte voedingsmiddelen zit ook nog eens heel veel zout verborgen. Denk aan smaakmakers als Maggi, kant-en-klare maaltijden of snacks.

 

Er zijn veel verschillende soorten zout zoals: Keltisch Zeezout, Himalayazout en Kala Namak. Vaak worden deze soorten als ‘gezond’ bestempeld, maar niets is minder waar. De herkomst is misschien wel anders, maar de verschillen in samenstelling en gezondheidseffecten in vergelijking met ‘gewoon’ zout zijn minimaal.

 

What to do?

Om je nieren zo gezond mogelijk te houden, kan je het beste geen zout toevoegen aan je maaltijd. Gebruik knoflook, bieslook of andere kruiden om je eten op smaak te brengen. Daarnaast is het belangrijk om genoeg water te drinken. Eet daarbij gevarieerd en niet te veel bewerkt voedsel. Op deze manier weet je in hart en nieren dat het goed zit!