Ondervoeding

Gepubliceerd door Maria op

Er is een groot verschil tussen afvallen als je gezond bent of afvallen als je ziek of ouder bent. Ben je gezond dan raak je vooral vetmassa kwijt als je gewicht verliest en dat is meestal geen probleem of zelfs wenselijk.

Wanneer je ongewenst afvalt omdat je ziek bent of ouder, dan raak je juist spiermassa kwijt. Hierdoor wordt de kracht en de weerstand minder goed, gaat herstel trager en wordt de kwaliteit van leven minder. Maar hoe weet je wat goed is voor jouw lijf? Het is heel moeilijk om dat te bepalen. Wist je bijvoorbeeld dat je ondanks een goed gewicht of zelfs overgewicht tóch ondervoed kunt zijn? Je kunt dan namelijk tekorten hebben aan essentiële stoffen als vitaminen en mineralen. Denk dus niet te snel dat het wel goed zit!

Ieder mens is anders

Daarnaast is ook ieder mens anders. Afhankelijk van je leefstijl, leeftijd en persoonlijke situatie heeft jouw lijf andere behoeften dan dat van een ander. Deze behoeften zijn heel persoonlijk en van belang voor het slagen van je behandeling.

Hoe zorg je er nu voor dat jouw dagelijkse voeding past bij jouw ziekte? Dat is niet eenvoudig. Daar heb je uitgebreide voedingskennis, medische kennis en een flinke portie ervaring voor nodig! De diëtist is de aangewezen persoon om je hierbij te helpen.

Arts

Lekker eten is belangrijk voor een goede voedingstoestand van de patiënten in het verpleeghuis

Wim Swagerman is specialist ouderengeneeskunde. Hij werkt in een verpleeghuis met patiënten in een vergevorderd stadium van dementie en/of met patiënten met een lichamelijke aandoening. Voeding is belangrijk binnen het verpleeghuis. Het wordt lastig wanneer er een spanningsveld ontstaat. Is het altijd belangrijk dat iemand een volwaardige voeding heeft?

Patiënt

Dat zetje had ik echt nodig!

Koos Versteeg kreeg in april 2014 te horen dat hij keelkanker had. Het gaat inmiddels goed met hem, maar de periode na zijn diagnose was erg zwaar. Hij was destijds 18 kilo afgevallen. Ans van Stijgeren, diëtist van het VUmc, hielp hem in die periode een flinke stap in de goede richting te zetten.

Diëtist

Het is vaak niet alleen maar een kwestie van een energieverrijkt dieet

Na een aantal jaar werkzaam te zijn geweest in een algemene diëtistenpraktijk, werkt diëtist Lisette van Os nu bij een gespecialiseerde organisatie voor ondervoeding. Zij begeleidt cliënten in de thuissituatie.

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *