Opgeblazen buik als vrouw? Onze tips en advies

Gepubliceerd door Marrit Buteijn op

opgeblazen buik als vrouw

Ben jij een vrouw en heb je regelmatig last van een opgeblazen buik? Dan ben je echt niet de enige.

Een opgezette buik is een veelvoorkomende klacht bij vrouwen. Het zorgt voor een vervelend gevoel en het kan pijnlijk aanvoelen.

Vraag je je af wat je als vrouw moet doen tegen een opgeblazen buik? Hier kom je erachter wat de oorzaken zijn van een harde opgezette buik.

Daarnaast geven we je tips om van het vervelende opgeblazen gevoel af te komen.

Dit moet je weten over opgeblazen buik bij vrouwen

  • Een opgeblazen buik bij vrouwen wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door overmatige gasvorming en is meestal niet gevaarlijk
  • Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen tegen een opgezette buik, zoals het drinken van thee en het nemen van hulpmiddelen
  • Om een opgeblazen buik te voorkomen, neem je voldoende tijd om te kauwen, pas je je voeding aan en beweeg je het liefst 30 minuten per dag
  • Een opgezette buik komt over het algemeen meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Dit komt door de hormoonhuishouding van het vrouwelijk lichaam
  • Houd het opgeblazen gevoel en de opgezwollen buik lang aan? Of gaat het gepaard met andere klachten? Neem dan contact op met de huisarts.

Wat is een opgeblazen buik?

Je hebt er vast wel eens last van gehad; een vervelend opgeblazen gevoel in de buik. Je kijkt in de spiegel en je ziet een bolle buik. Maar deze bolle buik had je een paar uur geleden nog niet. Hoe kan dit?

Een opgeblazen gevoel ontstaat in de meeste gevallen doordat er tijdelijk meer gas aanwezig is in je darmstelsel. Vaak ontstaat dit net na het eten.

Ook kan het komen door een verstoring van de spijsvertering. Dit veroorzaakt het vervelende gevoel en een harde opgezette maag. Het kan zelfs lijken alsof je zwanger bent.

Symptomen van een opgeblazen buik bij vrouwen:

  • Gerommel in de buik
  • Opgeblazen gevoel in onderbuik
  • Harde opgezette buik
  • Pijn in de buik
  • Misselijkheid
  • Kan samengaan met winderigheid of boeren

Wat zijn de oorzaken van een opgezette buik bij vrouwen?

Een opgeblazen buik bij vrouwen wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door extra gasvorming in de darmen.

Deze extra gasvorming kan ontstaan door verschillende oorzaken, zoals een voedselintolerantie. Maar ook hormonen of je eetgewoonten kunnen invloed hebben op je buik.

Dit zijn een aantal veelvoorkomende oorzaken van een opgeblazen gevoel in het onderbuik van vrouwen:

Voedselintolerantie

Ben je intolerant voor lactose? Of heb je een andere voedselintolerantie? Dan kan dit de oorzaak zijn van jouw opgezette onderbuik.

Wanneer je bijvoorbeeld lactose intolerant bent en toch lactose eet, zorgt dit voor extra gasvorming in de darmen.

Eetgewoonten

Je eetgewoonten hebben een grote invloed op hoe jouw darmen werken.

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen dan ook gasvorming veroorzaken. Denk hierbij aan paprikaknoflookbonen en scherpe kruiden.

Ook het drinken van koolzuurhoudende drankjes kan een opgeblazen gevoel in de onderbuik bij vrouwen veroorzaken door de lucht die je opdrinkt.

Vocht vasthouden

Bij vrouwen met een opgezette buik samen met lichte gewichtstoename is vocht in de meeste gevallen de boosdoener.

Wanneer je lichaam extra vocht vasthoudt, zorgt dit voor een tijdelijke opgezwollen buik. Dit kan komen door het eten van veel zout of te veel koolhydraten.

Hormonen

Een verandering in je hormoonhuishouding kan je darmen in de war brengen.

Dus zit je bijvoorbeeld in de overgang? Dan maakt je lichaam minder geslachtshormonen aan. En dit zorgt er weer voor dat je spijsvertering anders gaat werken.

Gassen hopen zich op en je darmen worden slapper, en zo ontstaat de harde opgezette maag.

Een opgezette dikke buik in de overgang kan daarnaast ook veroorzaakt worden door vocht. Tijdens de overgang kan je lichaam namelijk meer vocht gaan vasthouden. Dit leidt vervolgens tot een opgezette onderbuik of een opgeblazen gevoel.

Roken, alcohol of verdovende middelen

Rook je veel? Of drink je vaak alcohol? Roken, alcohol en verdovende middelen kunnen een opgeblazen buik veroorzaken.

Bovendien speelt ook stress een belangrijke rol. Het is dus goed om eens kritisch te kijken naar je levensstijl en gewoonten.

Gewichtstoename

Heb je als vrouw last van een dikke buik? En denk je: mijn buik wordt steeds dikker? Dan kan het zo zijn dat je geen last hebt van een opgeblazen gevoel, maar juist van overtollig buikvet. Bij vrouwen is de buik een van de plaatsen waar vet zich snel ophoopt.

Dus gaat een opgezette buik samen met gewichtstoename bij vrouwen? Dan kan het zo zijn dat de dikke buik ontstaat door vet.

Als je als vrouw een gezond gewicht wilt behouden en je buikvet wilt verliezen, kun je in een calorietekort gaan eten.

Verstopping

Nog een bekende oorzaak van een opgeblazen buik bij vrouwen kan obstipatie zijn. Ook wel constipatie of verstopping genoemd.

Een lastig kwaaltje, want van een verminderde stoelgang kun je flink veel last ervaren.

Gelukkig zijn hier vaak voldoende oplossingen voor. Denk aan het eten van vezelrijke voeding, meer drinken en meer bewegen.

Word je opgeblazen buik als vrouw niet minder na het verbeteren van de stoelgang? Dan is het zaak om op zoek te gaan naar een andere oorzaak.

Een oorzaak waar bijvoorbeeld niet snel aan wordt gedacht, is een opgezette buik bij vrouwen door bekkenbodem problemen.

Onderliggende darmaandoening

In de meeste gevallen is een opgeblazen gevoel of opgezette buik onschuldig.

Het kan echter ook een symptoom zijn van een serieuze aandoening, zoals prikkelbare darmsyndroom of de ziekte van Crohn.

Is een harde opgezette buik gevaarlijk?

Een opgezette buik bij vrouwen veroorzaakt een naar gevoel, maar het is niet per se gevaarlijk. De gespannen buik wordt vaak veroorzaakt door iets onschuldigs.

Het is echter wel belangrijk dat je het probleem aanpakt en niet iedere dag met een opgezette onderbuik gaat rondlopen.

Vertrouw je het niet helemaal? Als je naast de opgeblazen buik andere klachten hebt, is het toch raadzaam om naar de huisarts te gaan.

Bij deze klachten, bel je de dokter:

  • Koorts
  • Erge buikpijn
  • Overgeven of diarree
  • Niet kunnen slapen door de opgezette buik
  • Gewichtsverlies
  • Verergerde maagzuur
  • Bloed bij de ontlasting
  • Bloedarmoede

Ook als de klachten lang aanhouden en niets lijkt te helpen, adviseren we om naar de huisarts te gaan.

Ons advies tegen een opgeblazen buik

Een opgeblazen buik is voor vrouwen nooit leuk. Gelukkig kun je een aantal dingen zelf doen om het gerommel in de buik te verhelpen.

Houd de lucht niet binnen

Je bent misschien geneigd om de lucht binnen te houden. Helemaal als het opgeblazen gevoel ontstaat als je niet thuis bent.

Toch is het beter om de lucht niet binnen te houden. Zo kunnen de gassen uit je darmen ontsnappen en voel je je snel weer beter.

Munt en kamille thee drinken

Drink munt- of kamillethee om het vervelende opgeblazen gevoel te verminderen. Warme dranken hebben namelijk een positief effect op de spijsvertering.

Hulpmiddelen om de spijsvertering te stimuleren

Als je snel van de opgezette onderbuik af wilt komen, kun je een hulpmiddel gebruiken. Er zijn diverse soorten hulpmiddelen die de spijsvertering kunnen stimuleren.

Je kunt ze vaak zonder recept halen bij de apotheek of drogist. Weet je niet goed weet welk product je moet gebruiken? Vraag dan de arts of apotheek om advies.

Tips om een opgezette buik te voorkomen

Wil je jouw platte strakke buik als vrouw graag behouden? En wil je het vervelende gevoel van een opgezette buik voorkomen? Gebruik dan onderstaande tips.

1. Neem voldoende tijd om te kauwen

Gasvorming ontstaat als er te veel lucht in je darmen terechtkomt. Wanneer je voldoende tijd neemt om te kauwen, voorkom je dat je extra lucht inslikt. Neem dus echt de tijd en eet niet te snel.

Daarnaast zeggen artsen dat je niet te veel moet praten tijdens het eten.

2. Pas je voeding aan

Heb je vaak last van een opgeblazen buik na het eten? Dan heeft je voeding waarschijnlijk een grote impact op je darmen.

Vermijd de voedingsmiddelen die gasvorming veroorzaken en eet minder zetmeelhoudende groenten. Dus eet niet te veel bonen, ui, aardappelen, meloen of noten. Neem ook geen koolzuurhoudende drankjes meer.

Wist je dat er in een lege darm eenvoudig gasvorming kan ontstaan. Als je een opgeblazen buik als vrouw wilt voorkomen, zorg je ervoor dat er altijd iets in je darmen zit.

Dus sla geen maaltijden over en kies ervoor om meerdere kleine maaltijden op een dag te eten.

3. Regelmatig bewegen: minimaal 30 min per dag

Niet alleen je voeding heeft invloed op de werking van je darmen, ook bewegen is belangrijk. Wanneer je een actieve levensstijl hebt en minimaal 30 minuten per dag beweegt, kan dit een bolle buik voorkomen.

Conclusie: Hoe kom ik als vrouw van mijn opgeblazen buik af?

Een opgeblazen buik bij vrouwen is geen pretje. Toch is het in de meeste gevallen onschuldig en niet gevaarlijk. Het ontstaat vaak door overmatige gasvorming in de darmen.

Gelukkig kun je zelf een aantal dingen doen om de dikke buik te verhelpen, zoals het nemen van een hulpmiddel.

Maar het is ook belangrijk om je eetgedrag en levensstijl onder de loep te nemen. Pas je voeding aan en zorg dat je regelmatig beweegt.

Houd de opgeblazen buik bij jou als vrouw lang aan? Neem dan contact op met de huisarts.

Heb je nog vragen over een opgeblazen buik? Laat dit dan vooral weten in een reactie onderaan dit artikel.

Categorieën: Afslanken

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *