Is kanker te verslaan met suikervrij dieet?

 

, diëtist - 26 oktober 2017

De ziekte kanker maakt je machteloos. Het maakt niet uit of je gelukkig of ongelukkig bent, rijk of arm, een bekende of onbekende Nederlander. Onlangs nog verloren we de Amsterdamse burgemeester Van der Laan en hoor ik angstvallig vaak deze ziekte in mijn persoonlijk omgeving. Iedereen wordt door deze ziekte geraakt. Hoe fantastisch zou het dan zijn als er een kracht komt die ons de macht over ons lichaam weer terug geeft? Laatst kwam het nieuws naar buiten dat dit kan door een suikervrij dieet te volgen. Wat is hiervan waar?

 suikervrij dieet en kanker

Cellen

Het menselijk lichaam is opgebouwd uit cellen. Deze cellen delen zich continue om bijvoorbeeld kapotte cellen te vervangen. Zolang deze celdeling goed gaat, is er niets aan de hand. Alleen het delen gaat niet altijd goed en dan kan er uiteindelijk een kankercel ontstaan die zich ook weer deelt. Dit is uiteraard een heel korte manier om uit te leggen hoe kanker kan ontstaan.

Het is interessant om te weten dat kankercellen suiker omzetten in melkzuur en dat gezonde cellen juist het tegenovergestelde doen. In de Tweede Wereldoorlog heeft Otto Heinrich Warburg veel onderzoek gedaan naar dit onderwerp. Ondanks de inmiddels vele studies is het niet duidelijk of het ‘Warburg-effect’ alleen een symptoom is van, of ook invloed uitoefent op kanker.

Gistcellen

Gistcellen zijn eencellige micro-organismen die net zoals een cel in het menselijk lichaam een celkern bevatten. In een omgeving met zuurstof is gist in staat om veel suiker om te zetten. De gistcel kan dus hetzelfde gedrag vertonen als een kankercel.  Ook hebben gistcellen en kankercellen hetzelfde eiwit en tevens het oncogen dat uiteindelijk kanker kan veroorzaken: het zogenaamde ras-eiwit. In onderzoek op dit niveau wordt ingezoomd op de activatie van ras-eiwitten die suiker en glucose omzetten in melkzuur. Dit melkzuur stimuleert de tumorgroei.

Belgisch onderzoek

In Leuven en Brussel hebben ze onderzoek gedaan naar het ‘Warburg-effect’. De conclusies uit het onderzoek zijn veel belovend: zowel de gistcellen als de kankercellen zetten suiker om in ‘fructose 1, 6-biofosfaat’ en hierdoor wordt het ras-eiwit geactiveerd en gaat de cel zich delen. Op basis hiervan kan de conclusie getrokken worden dat de cellen zich niet/langzamer delen wanneer er weinig suiker is.

Wat te doen?

Het is belangrijk om je te realiseren dat het onderzoek van onze zuiderburen niet op mensen is gedaan maar op gistcellen. Hierdoor kun je niet met zekerheid zeggen dat de uitkomsten van het onderzoek ook plaatsvinden bij de menselijke kankercellen. De stellige uitspraak dat kanker te bestrijden is met een suikervrij dieet wordt door de gezondheidswetenschappers niet met open armen ontvangen omdat het geen humaanonderzoek is. Er moet dus meer onderzoek gedaan worden of de werking van een kankercel echt zo is.

De huidige adviezen blijven hun waarde houden: zorg voor een goede voedingstoestand. Wanneer je juist gevoed bent, kan dit een positieve bijdrage leveren aan je strijd tegen deze onmacht. Wanneer je twijfelt aan of je wel of geen te korten hebt, raadpleeg dan de diëtist bij jou in de buurt!

    Deel dit bericht

  1. Facebook
  2. Twitter
  3. Linkedin
  4. Mail

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.