Voeding & allergie

Gepubliceerd door Maria op

Bij een voedselallergie maakt het lichaam afweerstoffen aan tegen bepaalde eiwitten in de voeding. Dit kan uiteenlopende klachten geven: van mild eczeem tot levensbedreigende situaties (zoals een anafylactische shock).

Voedingsmiddelen waarvoor vaak een allergie bestaat zijn: melk, ei, pinda, noten en vis. Deze kunnen ook ‘verstopt’ zitten in andere voedingsmiddelen. Zo wordt in veel koekjes ei of melk verwerkt. Om een allergische reactie te voorkomen, is dus een uitgebreide zoektocht nodig naar wat je wel en wat je niet kunt eten.

Bij het vermoeden van een voedselallergie zal je arts je vrijwel altijd doorsturen naar een diëtist. Je kunt daar natuurlijk ook zelf om vragen.

Ieder mens is anders

Het is niet verstandig om zomaar voedingsmiddelen uit je dagelijkse voeding te schrappen. Je behoefte aan voedingsstoffen – zoals eiwit, vet, koolhydraten, vitaminen en mineralen – hangt namelijk af van je leefstijl, leeftijd en medische situatie. Deze behoeften zijn dus persoonlijk en veranderen ook nog eens per levensfase.

Hoe zorg je er nu voor dat jouw dagelijkse voeding past bij jouw allergie? Dat is niet eenvoudig. Daar heb je uitgebreide voedingskennis, medische kennis en een flinke portie ervaring voor nodig! De diëtist is de aangewezen persoon om je hierbij te helpen.

Vind een diëtist
bij jou in de buurt

(postcode)

Volg ons op

“De diëtist is praktisch en persoonlijk”

Hans de Groot is allergoloog en werkt regelmatig samen met diëtisten. Hij vindt dat de rol van de diëtist bij allergieën vaak wordt onderschat. Ze is namelijk een onmisbare schakel, zowel bij het vaststellen van de allergie als bij de verdere behandeling.

Lees meer ▼

Arts

“Ik mag voortaan dubbele koeken!”

Lucas is negen jaar en heeft al sinds zijn geboorte een koemelkallergie. Hij gaat regelmatig met zijn moeder naar diëtist Marjolein de Nie. Samen kijken ze elke keer opnieuw wat Lucas kan eten. En dat is gelukkig steeds meer.

Lees meer ▼

Patiënt

“Eten moet leuk blijven!”

Marjolein de Nie raakte geïnteresseerd in voedselallergie en voedselintolerantie nadat bij haar tweede zoontje koemelkallergie werd vastgesteld. Ze raakte zelfs zó geboeid dat ze de opleiding Voeding en Diëtetiek ging volgen.

Lees meer ▼

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *