Voeding en koemelkallergie bij baby’s

Gepubliceerd door Maria op

Bijna alle baby’s hebben weleens last van klachten zoals uitslag en darmkrampen. Meestal gaat dit vanzelf weer over. Als dat niet zo is, kan er sprake zijn van een voedselallergie. Het aanpassen van de voeding van jou en je kindje is dan van cruciaal belang.

Bij een voedselallergie maakt het lichaam afweerstoffen aan tegen bepaalde eiwitten in de voeding. Hierdoor kan je baby allerlei klachten krijgen, zoals eczeem en darmkrampen. Voedingsmiddelen waarvoor bij jonge kinderen relatief vaak een allergie bestaat zijn melk, kippenei, pinda en noten. Allergie voor koemelkeiwit is de meest voorkomende allergie bij baby’s.

Op deze pagina krijg je antwoord op de volgende vragen:

  • Hoe herken je koemelkallergie bij je baby?
  • Hoe wordt koemelkallergie vastgesteld?
  • Hoe wordt koemelkallergie behandeld?

Tot slot behandelen we enkele feiten en fabels over koemelkallergie bij baby’s.

Hoe herken je een koemelkallergie bij je baby?

Bij een koemelkallergie geeft het lichaam een ongewenste reactie op de eiwitten uit koemelk. Je afweersysteem ziet de eiwitten als indringers, waartegen ‘gestreden’ moet worden, en maakt daarom antistoffen aan. Daarna zal elke keer als er koemelkeiwitten gegeten worden histamine vrijgemaakt worden. Die zorgen voor de klachten die passen bij een koemelkallergie.

Klachten die kunnen passen bij koemelkallergie zijn:

  • Maagdarmklachten (zoals diarree, spugen, verstopping, buikpijn en krampjes)
  • Huidproblemen (zoals eczeem, jeuk en galbulten)
  • Veel huilen
  • Slecht groeien
  • Luchtwegklachten (zoals een piepende ademhaling, een loopneus, hoesten en benauwdheid)
  • Onrustig slapen en eten

Vaak hebben baby’s een combinatie van deze klachten.

Hoe wordt koemelkallergie vastgesteld?

Als je vermoedt dat je baby koemelkallergie heeft, is het verstandig om dit te bespreken met je huisarts of bij het consultatiebureau. Er wordt dan gekeken naar de relatie tussen de klachten en voeding. Soms wordt er ook een lichamelijk onderzoek gedaan.

De definitieve diagnose kan alleen worden gesteld door een eliminatie-provocatietest. Door koemelk weg te laten uit de voeding van je baby (eliminatie) en later weer opnieuw te geven (provocatie) kan bekeken worden of er een verband is tussen de klachten en de voeding.

Hoe wordt een koemelkallergie behandeld?

Bij koemelkallergie verdwijnen de klachten alleen door koemelk uit de voeding van je baby weg te laten.

Als je borstvoeding geeft, zal je zelf de koemelk uit je voeding moeten weglaten. Zo voorkom je dat je baby de koemelk via jouw borstvoeding binnenkrijgt. Omdat in veel voedingsmiddelen koemelk wordt verwerkt, valt dit niet altijd mee.

Omdat het belangrijk is dat je wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, moet je koemelk in je voeding vervangen door een ander product. Het gevaar bestaat dat je daardoor tekorten krijgt. Het is daarom verstandig om naar een diëtist te gaan. Zij kan je hierbij op een praktische manier helpen.

Voor baby’s met flesvoeding bestaat er speciale voeding. Vraag aan je huisarts, de arts van het consultatiebureau of de diëtist welke voeding het geschiktst is voor jouw baby.

Bijvoeding

Kinderen met een voedselallergie beginnen net als andere kinderen tussen de 4 en 6 maanden met bijvoeding. Alleen gaat de introductie bij kinderen met koemelkallergie nét wat anders. De diëtist kan je hier meer over vertellen.

Soms worden er medicijnen voorgeschreven om de klachten van je baby te verminderen.

Wanneer ga je naar de diëtist?

Heeft je baby koemelkallergie en heb je hier vragen over? Of heb je vragen over de introductie van de bijvoeding? De diëtist kan je hierbij helpen. Bespreek met je huisarts of je consultatiebureauarts of het zinvol is om naar een diëtist te gaan.

Geef je borstvoeding en moet je koemelk uit je voeding weglaten? Met de juiste aanpassingen kunnen de klachten van je baby helemaal verdwijnen, en krijgen jij en je baby toch alle voedingstoffen binnen die jullie nodig hebben. Vraag je diëtist om advies.

Feiten en fabels

Er worden veel fabels over koemelkallergie verteld. Kun jij de feiten van de fabels onderscheiden?

Feit of fabel?
Als je kind koemelkallergie heeft, zijn geitenmelk en ezelinnenmelk geschikte vervangers.

Feit of fabel?

Roken in de omgeving van je baby vergroot de kans op een allergie.

Feit of fabel?

Door het geven van borstvoeding verklein je de kans op allergieën bij je baby.

Meer weten?

De eerste stelling is een fabel. Maar de tweede en derde stelling zijn waar. Wil je weten hoe het precies zit en wat voor jou de beste voeding is? Ga dan naar de diëtist!

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *