Voeding en nierschade

Gepubliceerd door Maria op

Nierschade betekent dat je nieren niet meer optimaal werken. Nierschade is vaak een sluipende ziekte: het wordt meestal pas laat ontdekt. Helaas verbetert je nierfunctie vaak niet meer. Met medicatie, een dieet en leefstijladviezen kunnen de klachten wel verminderen en de achteruitgang van je nieren geremd worden.

Op deze pagina krijg je antwoord op de volgende vragen:

 • Hoe herken je nierschade?
 • Hoe wordt nierschade behandeld?
 • Wat is de invloed van voeding bij nierschade?
 • Wanneer ga je naar de diëtist?
 • Wat kun je van de diëtist verwachten?

Tot slot behandelen we enkele feiten en fabels over nierschade.

Hoe herken je nierschade?

De achteruitgang van je nieren kan erg sluipend gaan waardoor je pas in een laat stadium klachten krijgt. De klachten zijn namelijk aspecifiek: ze komen ook bij andere ziektes voor waardoor niet altijd aan nierschade wordt gedacht. Nierschade kan ook het gevolg zijn van andere ziekten, zoals een hoge bloeddruk of diabetes. Bij deze ziektes wordt regelmatig gecontroleerd op hoe goed de nier werkt, zodat verdere achteruitgang van de nier zo veel mogelijk voorkomen kan worden.

Bij nierschade kan de nier de afvalstoffen uit het lichaam niet goed uit het bloed verwijderen. Denk bij afvalstoffen aan de reststoffen van de vertering van voeding, stoffen die teveel zijn ingenomen zoals zout (natrium) en vocht, maar ook aan afvalstoffen van het lichaam zoals de restproducten van de spierafbraak. Deze stoffen kunnen zich opstapelen in het lichaam en kunnen klachten veroorzaken. Vaak voorkomende klachten bij nierschade zijn:

 • Vocht vasthouden waardoor je opgezette ogen of enkels krijgt. Maar er kan ook vocht rondom de longen en het hart achterblijven waardoor je benauwd kan worden;
 • Verhoogde bloeddruk;
 • Verminderde eetlust;
 • Misselijkheid;
 • Braken;
 • Gewichtsverlies;
 • Jeuk.

Om de diagnose nierschade vast te stellen zal de arts eerst een bloed- en urineonderzoek doen. Zo nodig kan aanvullend onderzoek gedaan worden zoals bijvoorbeeld een radiodiagnostisch onderzoek of een nierbiopsie. De arts kijkt dan naar de oorzaak van nierschade zodat de achteruitgang van de nieren zoveel mogelijk beperkt wordt.

Als je nieren niet meer goed werken, zal je onder behandeling van een arts blijven en zal je nierfunctie regelmatig gecontroleerd worden.

Hoe wordt nierschade behandeld?

De huisarts bepaalt of hij je zal doorsturen naar het ziekenhuis aan de hand van de mate waarin je nieren niet goed werken. Daar zal de internist/nefroloog de behandeling verder overnemen. Nierschade wordt behandeld met medicatie en een dieet. Afhankelijk van de laboratoriumuitslagen en de bloeddruk zal de arts met medicatie starten.

Werken je nieren helemaal niet goed meer? Dan bestaat de mogelijkheid om, in overleg met de arts, te kiezen voor een dialysebehandeling of behoort transplantatie tot de mogelijkheden.

Bij bovengenoemde behandelingen blijft medicatie en een dieet belangrijk.

Wat is de invloed van voeding bij nierschade?

De arts zal je doorverwijzen naar een diëtist waar met een zoutarm dieet wordt gestart. Afhankelijk van de inname van eiwit zal de hoeveelheid eiwit aangepast worden. Andere voedingsstoffen zoals kalium en fosfaat kunnen ook besproken worden.

Wanneer ga je naar de diëtist?

Heb je het vermoeden dat je nieren minder goed werken? Ga dan naar de huisarts. Na verder onderzoek zal de huisarts bepalen of je doorgestuurd moet worden naar het ziekenhuis voor verdere behandeling of niet. Overleg met je arts of een doorverwijzing naar de diëtist zinvol is. Met aanpassingen aan je voeding kun je de klachten verminderen en de achteruitgang van de nieren afremmen.

Wat kun je van de diëtist verwachten?

De diëtist bespreekt je voeding, je leefomstandigheden en geeft advies over hoe je de aanpassingen zo goed mogelijk in je leefpatroon kunt inpassen. De aanpassingen hebben vaak een flinke impact: een dieet heeft vaak ook impact op eventuele gezinsleden. De diëtist helpt je bij vragen en de toepassing van het dieet. Denk dan aan vragen als: ‘Hoe kan je een zoutarme maaltijd smakelijk bereiden en wat zijn goede keuzes van voedingsmiddelen?’

Het is belangrijk regelmatig de diëtist te bezoeken en de voeding te bespreken. Aan de hand van de laboratoriumuitslagen kunnen namelijk voedingsaanpassingen nodig zijn. Ook bij gewichtstoename of gewichtsverlies kan de diëtist je helpen.

Feiten en fabels

Er worden veel fabels over nierschade verteld. Kun jij de feiten van de fabels onderscheiden?

Feit of fabel?

Bij een hoge bloeddruk of Diabetes Mellitus heb je een verhoogde kans op nierschade.
Feit!

Feit of fabel?

Zeezout is beter dan keukenzout.
Fabel!

Feit of fabel?

Bleekselderij werkt ontwaterend.
Fabel!

Feit of fabel?

Voldoende vocht is nodig om afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen.
Feit!

Feit of fabel?

Eiwit zit in ei maar ook in vlees, vis, melkproducten, peulvruchten en noten.
Feit!

Meer weten?

Wil je weten hoe het precies zit en wat voor jou de beste voeding is? Ga dan naar de diëtist gespecialiseerd in nierschade!

Voor meer informatie kan je terecht op http://www.dietistennierziekten.nl/

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *