Voeding en overgewicht bij kinderen

Gepubliceerd door Maria op

Eén op de zeven kinderen in Nederland heeft last van overgewicht. Overgewicht op jonge leeftijd vergroot de kans op gezondheidsproblemen in de puberteit en wanneer het kind volwassenen is geworden. Denk aan ziekten zoals suikerziekte, een hoge bloeddruk en gewrichtsklachten. Voor informatie over voeding en overgewicht bij volwassenen is er een aparte dieetwijzer. 

Op deze pagina krijg je antwoord op de volgende vragen:

  • Wanneer heeft een kind overgewicht?
  • Wat is de invloed van voeding bij overgewicht?
  • Hoe wordt een kind met overgewicht behandeld?
  • Wanneer ga je naar de diëtist?
  • Wat kun je van de diëtist verwachten?

Tot slot behandelen we enkele feiten en fabels over voeding en overgewicht bij kinderen.

Wanneer heeft een kind overgewicht?

Overgewicht wil zeggen dat er te veel vet in het lichaam is opgeslagen. Als volwassene merk je dat op de weegschaal of aan strakker zittende kleding. Voor kinderen ligt dit wat ingewikkelder.

Om vast te stellen of er sprake is van overgewicht, wordt er naast het gewicht ook rekening gehouden met de leeftijd, de lengte en het geslacht van het kind. Met deze BMI-meter kun je snel opzoeken of je kind overgewicht heeft.

Wat is de invloed van voeding bij overgewicht?

Als een kind een lange periode meer eet dan het nodig heeft, wordt het overschot aan energie omgezet in lichaamsvet. Te veel eten en te weinig bewegen zijn dan ook de meest voorkomende oorzaken van overgewicht.

Kinderen van ouders met overgewicht hebben meer kans om te zwaar te worden. Dit komt enerzijds door erfelijkheid, en anderzijds doordat de eet- en beweeggewoonten van de ouders aan het kind doorgegeven worden. Er is zelden een medische oorzaak voor overgewicht,  maar dit moet bij twijfel natuurlijk wel worden uitgesloten.

Hoe wordt overgewicht bij een kind behandeld?

Omdat kinderen nog in de lengte groeien, is het niet altijd nodig dat ze gewicht verliezen. Als je kind doorgroeit zonder in gewicht aan te komen, wordt de verhouding tussen lengte en gewicht vaak al snel een stuk beter. Kinderen hoeven dus niet te ‘lijnen’.

Gezonde voeding waarmee je kind goed groeit, is heel belangrijk. Wat je kind precies nodig heeft aan vet, eiwit, koolhydraten, vitamines en mineralen, is afhankelijk van zijn of haar leeftijd, activiteiten en persoonlijke situatie. Een diëtist kan je vertellen wat je kind precies nodig heeft.

Het helpt bij gezond eten enorm als het hele gezin meedoet. Geef daarom zelf het goede voorbeeld. Kinderen leren namelijk het meeste van wat ze hun ouders of verzorgers zien doen. Alleen zeggen hoe het moet, helpt niet.

Naast een gezonde voeding is het erg belangrijk om voldoende te bewegen.

Wanneer ga je naar de diëtist?

Als je kind overgewicht heeft of te snel in gewicht aankomt, kun je contact opnemen met een diëtist om te kijken of een bezoek aan een diëtist zinvol is. Twijfel of je kind voldoende voedingsstoffen krijgt om goed te groeien? De diëtist weet het!

Wat kun je van de diëtist verwachten?

Gezonde voeding is heel persoonlijk en voor iedereen anders. De diëtist kijkt samen met jou welke voeding het beste is voor je kind. Je kind wordt natuurlijk bij alle beslissingen betrokken. De diëtist zal vragen wat hij of zij belangrijk vindt en wil bereiken. Natuurlijk zal de diëtist ook altijd rekening houden met de gewoontes van het gezin.

Zoek je een diëtist gespecialiseerd in overgewicht? Neem dan een kijkje op kdoo.nl.

Feiten en fabels

Er worden veel fabels over overgewicht bij kinderen verteld. Kun jij de feiten van de fabels onderscheiden?

Feit of fabel?

Een banaan is een dikmaker. Je kind kan dit beter niet eten.

Fabel!

Feit of fabel?

Schoolkoeken zijn speciaal gemaakt voor kinderen en zijn dus gezond.

Fabel!

Feit of fabel?

In light vruchtensap zit geen suiker.

Fabel! 

Meer weten?

Wil je weten hoe het precies zit en wat voor jou de beste voeding is? Ga dan naar de diëtist!

Deel dit bericht

  1. Facebook
  2. Twitter
  3. LinkedIn
  4. Mail
  5. Mail

Vind een diëtist bij jou in de buurt

(postcode)

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *