Voeding en peuterdiarree

Gepubliceerd door Maria op

Peuterdiarree komt regelmatig voor bij kinderen onder de 4 jaar. Ze kunnen dan wel tot tien keer per dag diarree hebben. Dat is niet prettig voor de ouders en het kind, maar met een aangepaste voeding kun je veel doen.  

Op deze pagina krijg je antwoord op de volgende vragen:

  • Hoe herken je peuterdiarree?
  • Hoe wordt peuterdiarree behandeld?
  • Wat is de rol van voeding bij peuterdiarree?

Tot slot behandelen we enkele feiten en fabels over peuterdiarree.

Hoe herken je peuterdiarree?

Kinderen met peuterdiarree hebben tussen de vier en tien keer per dag een brijige, soms zelfs waterdunne en stinkende ontlasting. Er kunnen onverteerbare voedselresten of slijm bij zitten. In de nacht is er zelden sprake van diarree.

Gelukkig lijken de peuters er weinig last van te hebben. Zo voelen zich vaak helemaal niet ziek, hebben zelden buikpijn, groeien goed, hebben een normale eetlust en geen koorts.

Hoe wordt peuterdiarree behandeld?

De oorzaak van peuterdiarree ligt meestal in de voeding. De voeding van peuters bevat namelijk vaak veel (fruit)suikers en weinig vet en vezels. Hierdoor is de voeding niet in balans en kunnen de darmen niet alles goed verwerken.

Wat is de rol van voeding bij peuterdiarree?

Een gezonde peutervoeding is vaak al voldoende om de ontlasting steviger te maken. Het verminderen van suiker en fruitsuikers (zoals vruchtensap met name appelsap, diksap en siroop) helpt de diarree meestal te verminderen.

De hoeveelheid vet en vezels mag vaak juist wat omhoog. Vetten vind je bijvoorbeeld in volle melkproducten en margarine. Vezels zitten onder meer in bruinbrood en volkorenbrood, zilvervliesrijst en groenten.

Kijk ook eens naar hoeveel je peuter drinkt. Veel peuters drinken te veel suikerrijke dranken. Het verminderen van de hoeveelheid van deze dranken helpt de diarree verminderen. Let op: je peuter heeft wel voldoende vocht nodig. Denk bij een gezonde peuter aan zo’n 750  ml – 1 liter per dag (waarvan 300 ml geleverd door melkproducten).  Je kunt in plaats van suikerrijke dranken ook thee of water geven.

Voeding is heel persoonlijk.  Afhankelijk van (medische) situatie en de dagelijkse bezigheden heeft iedere peuter weer een andere voeding nodig.

Wanneer ga je naar de diëtist?
Heeft je kind peuterdiarree en weet je niet goed welke veranderingen in de voeding nodig zijn? Of vraag je je af of de voeding van je peuter wel voldoende voedingsstoffen bevat? Het is afhankelijk van wat je peuter de hele dag doet, eet en drinkt welke aanpassingen in de voeding nodig zijn. De diëtist kan je hierbij helpen.

Feiten en fabels

Er worden veel fabels over peuterdiarree verteld. Kun jij de feiten van de fabels onderscheiden?

Feit of fabel?
Het eten van wit brood kan de diarreeklachten verhelpen.

Feit of fabel?
Diksap bevat alleen natuurlijke suikers en kan dus onbeperkt worden gedronken.

Feit of fabel?
Halvarine bevat minder vet en is dus altijd gezonder dan margarine.

Meer weten?

Alle drie de stellingen zijn fabels. Wil je weten hoe het precies zit en wat de beste voeding is voor je peuter? Ga dan naar de diëtist!

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *