Allergie

Bij een voedselallergie maakt het lichaam afweerstoffen aan tegen bepaalde eiwitten in de voeding. Dit kan uiteenlopende klachten geven: van mild eczeem tot levensbedreigende situaties (zoals een anafylactische shock).

 

Voedingsmiddelen waarvoor vaak een allergie bestaat zijn: melk, ei, pinda, noten en vis. Deze kunnen ook ‘verstopt’ zitten in andere voedingsmiddelen. Zo wordt in veel koekjes ei of melk verwerkt. Om een allergische reactie te voorkomen, is dus een uitgebreide zoektocht nodig naar wat je wel en wat je niet kunt eten.

 

Bij het vermoeden van een voedselallergie zal je arts je vrijwel altijd doorsturen naar een diëtist. Je kunt daar natuurlijk ook zelf om vragen.

 

Ieder mens is anders

Het is niet verstandig om zomaar voedingsmiddelen uit je dagelijkse voeding te schrappen. Je behoefte aan voedingsstoffen – zoals eiwit, vet, koolhydraten, vitaminen en mineralen – hangt namelijk af van je leefstijl, leeftijd en medische situatie. Deze behoeften zijn dus persoonlijk en veranderen ook nog eens per levensfase.

 

Hoe zorg je er nu voor dat jouw dagelijkse voeding past bij jouw allergie? Dat is niet eenvoudig. Daar heb je uitgebreide voedingskennis, medische kennis en een flinke portie ervaring voor nodig! De diëtist is de aangewezen persoon om je hierbij te helpen.

 

Wil je meer weten over de diëtist en vergoedingen in 2019? Klik op de onderstaande afbeelding voor handige infographics en meer informatie over diëtist en vergoedingen in 2019.Diëtist en vergoeding 2019 infographic

Arts

De diëtist is praktisch en persoonlijk

Hans de Groot is allergoloog en werkt regelmatig samen met diëtisten. Hij vindt dat de rol van de diëtist bij allergieën vaak wordt onderschat. Ze is namelijk een onmisbare schakel, zowel bij het vaststellen van de allergie als bij de verdere behandeling.

Hans vertelt: “Eigenlijk werken de diëtist en ik tijdens de begeleiding van patiënten continu samen. Ze kijkt uitgebreid naar de voeding van de patiënt en kan op die manier beoordelen welke boosdoener klachten geeft. Daarnaast maakt ze de voeding weer volwaardig. We zien bijvoorbeeld vaak bij jonge kinderen met een koemelkallergie dat ouders bang zijn om hun kind nieuwe producten te geven. Ook schrappen ze nogal eens iets uit het bestaande voedingspatroon. De diëtist maakt de voeding dan weer volwaardig, zodat het kind voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om goed te groeien.”

Praktisch en persoonlijk

Als de diagnose gesteld is, zorgt de diëtist voor de verdere praktische en persoonlijke begeleiding van de patiënt. Hans: “Ze leert de patiënten wat ze wel en niet kunnen eten, bijvoorbeeld door het lezen van etiketten en het bekijken van producten. De diëtisten hebben hier in het ziekenhuis zelfs een soort supermarkt ingericht, zodat elke patiënt zijn eigen producten kan bekijken en kan oefenen met het lezen van de etiketten. Zo maakt de diëtist het praktisch en persoonlijk. En dat werkt!”

Patiënt

Ik mag voortaan dubbele koeken!

Lucas is negen jaar en heeft al sinds zijn geboorte een koemelkallergie. Hij gaat regelmatig met zijn moeder naar diëtist Marjolein de Nie. Samen kijken ze elke keer opnieuw wat Lucas kan eten. En dat is gelukkig steeds meer.

“Lucas bleef als baby maar spugen”, vertelt Annelies, de moeder van Lucas. “Toen hij drie maanden was, bleek hij geen melk, ei, noten en soja te mogen eten. Voor melk is hij nog steeds allergisch, maar ei, noten en soja mag hij nu wel.” Lucas is er blij mee: “Ik mag voortaan pindakaas, satésaus en ei in de sla. Dat vind ik hartstikke fijn.”

Kleine stapjes

De introductie van nieuwe voedingsmiddelen gaat onder begeleiding van diëtist Marjolein. Vaak zijn die stapjes klein. Annelies: “We zijn op dit moment bezig met de introductie van yoghurt en vla. Lucas mag nu 4 ml per dag, en elke maand wordt die hoeveelheid met 1 ml opgevoerd.” Kleine stapjes kunnen voor Lucas grote betekenis hebben. Annelies: “Het is voor kinderen belangrijk dat ze mee kunnen doen met de rest. Door de zorgvuldige begeleiding van de diëtist mag hij steeds meer eten en wordt zijn wereld steeds groter.” Lucas: “Wist je dat ik sinds kort dubbele Prince-koeken met vanillecrème mag? Lekker!”

Diëtist

Eten moet leuk blijven!

Marjolein de Nie raakte geïnteresseerd in voedselallergie en voedselintolerantie nadat bij haar tweede zoontje koemelkallergie werd vastgesteld. Ze raakte zelfs zó geboeid dat ze de opleiding Voeding en Diëtetiek ging volgen.

“Ik werk veel samen met allergologen”, vertelt Marjolein. “We hebben in het ziekenhuis namelijk een allergiepoli; de patiënt gaat altijd eerst naar de allergoloog en daarna naar de diëtist. De arts en ik werken ook samen aan de diagnose en het behandelplan. Zo vullen we elkaar aan, en dat werkt uitstekend.”

Een goede anamnese is essentieel

“Er zijn verschillende testen beschikbaar om een voedselallergie vast te stellen”, vervolgt Marjolein. “Maar om een goede diagnose te kunnen stellen, is een voedingsanamnese essentieel: een gedetailleerd overzicht van wat de patiënt eet en wanneer er welke klachten ontstaan. De diëtist kan met een voedingsanamnese én haar voedingskundige bagage vaststellen wat er precies aan de hand is en wat er met voeding allemaal wél mogelijk is. Eten moet tenslotte leuk blijven!”

Behandeling

“De taken van de diëtist binnen het allergieteam zijn divers: we stellen de receptuur van allergietesten vast en beslissen samen met de allergoloog welke testen er uitgevoerd gaan worden.” Met een glimlach sluit Marjolein af: “Maar ook het begeleiden van de patiënt naar een volwaardige, allergeenvrije voeding blijft écht ons ding. Het is een ingewikkelde puzzel, maar het is geweldig als-ie weer opgelost is.”

Vind een diëtist bij jou in de buurt

Voedingstips voor jonge sporters: eiwitten

, diëtist 12 december 2019
De groeispurt is een periode waarin het lichaam in korte tijd snel groeit. Het is een fase van het...

COPD en ongewenst afvallen

, diëtist 9 december 2019
Een goed afgestemd voedingspatroon is erg belangrijk bij mensen met de longziekte COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease).  Er is...

Sporten met een drukke baan. Hoe dan?!

, diëtist 5 december 2019
Met de auto naar de sportschool om vervolgens een uur te gaan fietsen? Het klinkt gek, maar dit gebeurt...

IJzersterke voeding bij bloeddonatie

, diëtist 2 december 2019
Een bloeddonatie is in principe niet heel erg ingrijpend. Toch kunnen sommige mensen wel klachten ervaren zoals duizeligheid, flauwvallen...