Diabetes

Diabetes is de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd. Voeding speelt een cruciale rol bij deze ziekte.

 

Er worden veel fabels verteld over diabetes. Zo denken veel mensen dat je geen suiker meer mag als je diabetes hebt, maar dat is niet waar. Maar hoe weet je wat wel goed is voor jouw lijf? Onderzoek laat zien dat bij diabetes koolhydraten en vetten een belangrijke rol spelen. Deze rol verschilt per persoon en is bij diabetes type 1 anders dan bij diabetes type 2.
 

Lees hier meer over voeding en diabetes

 

Ieder mens is anders

Bovendien is ieder mens anders. Afhankelijk van je leefstijl en het type diabetes heeft jouw lijf andere behoeften dan dat van een ander. Deze behoeften zijn persoonlijk en veranderen ook nog eens per levensfase. Hoe zorg je er nu voor dat jouw dagelijkse voeding past bij jouw ziekte? Dat is niet eenvoudig. Daar heb je uitgebreide voedingskennis, medische kennis en een flinke portie ervaring voor nodig! De diëtist is de aangewezen persoon om je hierbij te helpen.

 

Wil je meer weten over de diëtist en vergoedingen in 2019? Klik op de onderstaande afbeelding voor handige infographics en meer informatie over diëtist en vergoedingen in 2019.

Diëtist en vergoeding 2019 infographic

Manager

Ze weet waar ze over praat!

Marieke Pronk is manager chronische zorg bij de zorggroep HKN huisartsen. Ze heeft diabetes-, long- en vaatzorg onder haar hoede en ziet hierbij een belangrijke rol weggelegd voor de diëtist.

Marieke is erg te spreken over de kennis van ‘haar’ diëtist Femke Beelen. “Naast de gangbare HBO-opleiding diëtetiek heeft ze flink wat extra scholingen gevolgd om up-to-date te blijven. Met een uitstekend resultaat: ik merk elke keer weer dat Femke exact weet waar ze over praat en op de hoogte is van de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen.”

Meer mogelijkheden

Volgens Marieke zijn de mogelijkheden voor de diëtist heel divers. “Uiteraard begeleidt de diëtist mensen met een chronische ziekte individueel tijdens spreekuren. Maar wij zien voor de diëtist meer mogelijkheden. Als leefstijlcoördinator organiseert Femke onder andere groepstrainingen ‘stoppen met roken’ en supermarktrondleidingen voor patiënten. Door haar specifieke kennis over gezondheid is de diëtist hier de aangewezen persoon voor.”

Patiënt

Ik heb vooral geleerd te genieten!

Marsella Koolwijk had vóór haar behandeling bij Wilma van Gilse een duidelijk beeld van de diëtist: daar zou ze vooral horen wat ze niet mocht eten. Dat viel ontzettend mee: uiteindelijk heeft Wilma haar vooral geleerd om te genieten.

Marsella vertelt enthousiast over haar ervaringen met Wilma van Gilse, diëtist bij de Nederlandse Obesitas Kliniek in Velp. “Vooraf was ik sceptisch over de behandeling. Ik geloofde niet dat ik werkelijk zou gaan afvallen. Maar ik moet toegeven: het is gelukt! Ik ben zo’n 60 kilo afgevallen en mijn bloeddruk is weer normaal. Geweldig! En ook heel belangrijk: ik hoef geen insuline meer te spuiten!”

Volvet mag best

Marsella vertelt verder over haar behandeltraject: “Ik heb door Wilma geleerd om met andere ogen naar voeding te kijken. Voordat ik bij haar kwam, dacht ik vooral in beperkingen: dit mag niet, dat mag niet… Samen hebben we een omslag gemaakt: ik eet nu met mate, maar dat kan best een volvet product zijn. Wilma heeft me geleerd weer te genieten.”

Diëtist

Altijd zoeken naar wat wél mogelijk is

Patricia Vermeulen heeft een diëtistenpraktijk voor kinderen en volwassen. Deze ervaren diëtist heeft het vak diëtetiek in de loop van de jaren flink zien veranderen. En het is er volgens haar alleen maar beter op geworden.

Enthousiast vertelt Patricia over haar vak: ”Diëtist is een waardevol beroep. Je kunt met kennis over eten zoveel betekenen voor mensen en hun gezondheid. Wat ik daarbij extra belangrijk vind? Vertrouwen winnen en kijken wat wél mogelijk is. Dat werkt een stuk beter dan focussen op wat níet kan.”

Stress

De tijd dat de diëtist met het vingertje wees, is volgens Patricia al lang voorbij: ”Als mensen ziek zijn, vragen ze zich af of ze wel gezond eten. Dat levert vaak stress op. Door uit te leggen hoe het zit, komt de rust vaak weer terug. Dat is heel belangrijk: het is fijn voor patiënten als ze weten dat ze het goed doen. Dat stelt ze gerust. Ik neem daar alle tijd voor. Écht: geen enkele vraag is gek.”

Vind een diëtist bij jou in de buurt

Voedingstips voor jonge sporters: eiwitten

, diëtist 12 december 2019
De groeispurt is een periode waarin het lichaam in korte tijd snel groeit. Het is een fase van het...

COPD en ongewenst afvallen

, diëtist 9 december 2019
Een goed afgestemd voedingspatroon is erg belangrijk bij mensen met de longziekte COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease).  Er is...

Sporten met een drukke baan. Hoe dan?!

, diëtist 5 december 2019
Met de auto naar de sportschool om vervolgens een uur te gaan fietsen? Het klinkt gek, maar dit gebeurt...

IJzersterke voeding bij bloeddonatie

, diëtist 2 december 2019
Een bloeddonatie is in principe niet heel erg ingrijpend. Toch kunnen sommige mensen wel klachten ervaren zoals duizeligheid, flauwvallen...