Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 in de westerse wereld. Gezonde voeding is één van de belangrijkste factoren waarmee jij het verloop van deze ziekten kunt beïnvloeden.

 

Je voeding beïnvloedt namelijk je bloeddruk, je cholesterolgehalte en je gewicht. Dit zijn allemaal factoren die effect hebben op de conditie van je hart- en bloedvaten.

 

Maar hoe bepaal je wat goed is voor jouw lijf? Daar is veel onderzoek naar gedaan. Zo weten we dat bij hart- en vaatziekten vooral zout, vet en je energie-inname van invloed zijn. Verder is de rol van een gezond gewicht en een volwaardige voeding niet te onderschatten.

 

Lees hier meer over voeding en hart- en vaatziekten

 

Ieder mens is anders

 

Ieder mens is echter anders. Afhankelijk van je leefstijl, leeftijd en medische situatie kan jouw lijf andere behoeften hebben dan dat van een ander. Deze behoeften zijn persoonlijk en veranderen ook nog eens per levensfase.

 

Hoe zorg je er nu voor dat jouw dagelijkse voeding past bij jouw ziekte? Dat is niet eenvoudig. Daar heb je uitgebreide voedingskennis, medische kennis en een flinke portie ervaring voor nodig! De diëtist is de aangewezen persoon om je hierbij te helpen.

 

Wil je meer weten over de diëtist en vergoedingen in 2019? Klik op de onderstaande afbeelding voor handige infographics en meer informatie over diëtist en vergoedingen in 2019.

Diëtist en vergoeding 2019 infographic

Huisarts

De diëtist is de échte deskundige

Ook de huisarts heeft oog voor voeding, zeker bij de preventie en behandeling van ziekten. Bij voedingszorg-op-maat is de diëtist echter de aangewezen persoon, aldus Antine van Kuilenburg.

Antine is huisarts in Woerden. Ze werkt veel samen met diëtisten, net als haar praktijkondersteuners. Ze vertelt: “Bij voedingsvoorlichting binnen de huisartspraktijk speelt de praktijkondersteuner een belangrijke rol. Maar als het om ingewikkelde voedingsproblematiek gaat, schakel ik een diëtist in. Die is er voor de voedingszorg-op-maat en is de échte deskundige.”

Opmerkelijk goede resultaten

Antine benadrukt het belang van maatwerk: “Elke patiënt heeft zijn eigen gedachten over voeding bij zijn ziekte. Daar zitten vaak ook fabels bij. Met haar inzicht kan de diëtist die fabels wegnemen en een persoonlijk voedingsplan voor de patiënt samenstellen. Bovendien kan ze met haar persoonlijke aanpak de patiënt prikkelen en motiveren om gezond te eten. Vooral omdat ze kijkt naar wat wél kan. Dat geeft opmerkelijk goede resultaten.”

Patiënt

Voeding is mijn medicijn

Petra IJzereef had een hoge bloeddruk en overgewicht. Door de begeleiding van diëtist Renske Apenhorst is haar bloeddruk weer in orde en heeft ze nu een gezond gewicht. Ook zit ze beter in haar vel en heeft ze minder overgangsklachten.

“Eigenlijk deed ik niet eens zoveel verkeerd”, vertelt Petra. “Met wat kleine aanpassingen in mijn dagelijks eten en allerlei kleine, praktische tips van Renske ben ik 12 kilo afgevallen en is mijn bloeddruk weer normaal. Ik ben inmiddels gestopt met mijn bloeddrukmedicatie en voel me stukken beter. Voeding is mijn medicijn!”

Drop

“Drop was mijn grote zonde”, lacht Petra. ”Hoewel ik van Renske best af en toe drop mag eten, heb ik dat toch niet meer gedaan. Door haar positieve aanpak en haar goede begeleiding heeft ze me geleidelijk aan zelf laten denken en me geleerd om de goede keuzes te maken. Mijn zelfvertrouwen is daardoor flink gegroeid en ik weet nu: een gezonde voeding hoeft écht niet moeilijk te zijn.”

Diëtist

Allround, maar tot in het kleinste detail

Ruben Snelders is (sport)diëtist en personal trainer. Hij ziet regelmatig patiënten met hart- en vaatziekten en boekt goede resultaten met zijn allround behandeling.

“Door goed naar de patiënt te kijken en te luisteren, kom je erachter wat hij of zij nodig heeft”, vertelt Ruben. “Dat kan een persoonlijk voedingsadvies zijn, maar ook een combinatie met een bewegingsadvies-op-maat of soms zelfs met yoga. Alleen door de patiënt goed te leren kennen, kom je erachter waar de angel zit, en kun je samen werken aan een oplossing van zijn of haar probleem.”

Doelstelling

Ruben stelt bij elke behandeling persoonlijke doelen: ”Zo’n doel bepaal je met de patiënt en is voor iedereen anders. Een doel-op-maat dus. Ik duik hiervoor vaak weer de boeken in: ik bestudeer de nieuwste richtlijnen en lees de recentste wetenschappelijke onderzoeken. En dan wil ik ook ieder detail weten. Zo ben ik op dit moment bezig met de revalidatie van een van Nederlands bekende voetballers. Ik ben aan het kijken hoe ik zijn herstel met voeding kan versnellen en optimaliseren. Dat kost natuurlijk tijd, maar alleen zo kun je als diëtist het verschil maken.”

Vind een diëtist bij jou in de buurt

Voedingstips voor jonge sporters: eiwitten

, diëtist 12 december 2019
De groeispurt is een periode waarin het lichaam in korte tijd snel groeit. Het is een fase van het...

COPD en ongewenst afvallen

, diëtist 9 december 2019
Een goed afgestemd voedingspatroon is erg belangrijk bij mensen met de longziekte COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease).  Er is...

Sporten met een drukke baan. Hoe dan?!

, diëtist 5 december 2019
Met de auto naar de sportschool om vervolgens een uur te gaan fietsen? Het klinkt gek, maar dit gebeurt...

IJzersterke voeding bij bloeddonatie

, diëtist 2 december 2019
Een bloeddonatie is in principe niet heel erg ingrijpend. Toch kunnen sommige mensen wel klachten ervaren zoals duizeligheid, flauwvallen...