Kanker

Eén op de drie mensen krijgt ooit kanker. Gezonde voeding is één van de factoren waarmee je de prognose van deze ziekte kunt beïnvloeden.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ondervoeding één van de belangrijke factoren is die je overlevingsprognose bepaalt. Het is dus cruciaal om goed gevoed je behandelingen in het gaan.

Maar hoe weet je wat goed is voor jouw lijf? Het is heel moeilijk om dat te bepalen. Wist je bijvoorbeeld dat je ondanks een goed gewicht of zelfs overgewicht tóch ondervoed kunt zijn? Je kunt dan namelijk tekorten hebben aan essentiële stoffen als vitaminen en mineralen. Denk dus niet te snel dat het wel goed zit!

Lees hier meer over voeding en kanker

 

 

Ieder mens is anders

Bovendien is ieder mens anders. Afhankelijk van je leefstijl, leeftijd en medische situatie kan jouw lijf andere behoeften hebben dan dat van een ander. Deze behoeften zijn persoonlijk en veranderen ook nog eens per levensfase.

 

Hoe zorg je er nu voor dat jouw dagelijkse voeding past bij jouw ziekte? Dat is niet eenvoudig. Daar heb je uitgebreide voedingskennis, medische kennis en een flinke portie ervaring voor nodig! De diëtist is de aangewezen persoon om je hierbij te helpen.

 

Wil je meer weten over de diëtist en vergoedingen in 2019? Klik op de onderstaande afbeelding voor handige infographics en meer informatie over diëtist en vergoedingen in 2019.

Diëtist en vergoeding 2019 infographic

Arts

Ieder zijn vak!

Veel mensen schrikken als ze de diagnose ‘kanker’ krijgen. Dit betekent namelijk vaak een operatie en de start van een serie van pittige behandelingen met veel bijwerkingen. Samen met de diëtist en de arts kan de patiënt zorgen voor een zo goed mogelijke start van deze behandelingen.

“De diëtist wordt bij meer dan vijftig procent van de kankerpatiënten ingeschakeld”, vertelt dr. Vlot, internist-hematoloog in ziekenhuis Rijnstate (Arnhem). “Het is bij kanker bijvoorbeeld van groot belang dat je goed gevoed je behandeling of operatie in gaat. Wetenschappelijk onderzoek geeft aan dat dit een betere prognose oplevert. De diëtist is bij uitstek degene die ondervoeding, verminderde eetlust en misselijkheid kan herkennen en aanpakken.”

Onmisbare schakel

Dr. Vlot gaat verder: “De diëtist heeft vaardigheden in huis die de meeste artsen niet hebben. Diëtisten weten wat de beste voeding is voor de patiënt en hebben de kennis om eventuele ondervoeding in kaart te brengen en bijwerkingen van radio- en chemotherapie te lijf te gaan. Ja, met hun vaardigheden en kennis zijn ze een onmisbare schakel in het totaal van onze oncologische zorg.”

Patiënt

Ze was geduldig, maar overtuigend!

Mieke Weppner heeft kanker. Vanwege haar chemo at en dronk ze niet meer, tót de diëtist langskwam. Door de tijd te nemen, niet aan te dringen en regelmatig langs te komen, kreeg zij Mieke weer aan het eten en drinken.

Mieke voelde zich erg misselijk toen ze voor het eerst met haar diëtist in aanraking kwam. ”Ik had al dagen niet gegeten en gedronken. Ik dacht dat dat niet erg was. Ik ben nu eenmaal niet de slankste en ik dacht dat ik genoeg reserves had. Maar volgens de diëtist was dat een fabeltje en moest ik echt weer gaan eten en drinken. Achteraf begrijp ik dat pas echt.”

Relaxed

Mieke benadrukt de rol van je geestelijke gesteldheid bij kanker. “Als je de diagnose kanker krijgt en in een behandeling terecht komt, is dat geestelijk ontzettend zwaar. Omdat je je zo rot voelt, heb je bovendien geen zin meer in eten en zie je ook het belang ervan niet meer van in; eigenlijk is je geest ook een beetje ziek. Dankzij een geduldige diëtist die alle tijd voor me nam, ben ik gelukkig weer zonder sondevoeding aan het eten gegaan. En daar ben ik heel blij mee!”

Diëtist

We maken een persoonlijk voedingsplan

Diëtist Esther Heijkoop werkt in het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. Ze heeft haar beroep door de jaren heen flink zien veranderen. De diëtetiek is een dynamisch vak geworden met nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen. De kennis die dat oplevert zet ze in bij de behandeling van haar patiënten.

“We maken een persoonlijk voedingsplan voor de patiënt”, vertelt Esther. “Ons doel is om mensen de helpende hand te bieden, op het gebied van voeding, na de diagnose kanker. Met de nieuwe inzichten vanuit studies en onderzoek zorgen we ervoor dat onze patiënten en collega’s qua voeding goed begeleid en geïnformeerd worden. Als mijn patiënten weten hoe ze gezond kunnen eten tijdens en na hun behandeling, geeft dat vaak veel rust en een beter herstel. Maar als diëtist moet je er ook alert op blijven dat ons vak in het ziekenhuis betrokken blijft worden in de complete behandeling van de patiënt.”

Up-to-date blijven

Esther vindt het overleg met artsen en andere professionals belangrijk. “Ik zie het als één van mijn taken om te laten zien wat je met voeding bij kanker allemaal kunt bereiken. Dat wordt vaak onderschat. Dat doen we door up-to-date te blijven en vernieuwende initiatieven te starten. Maar ook door telkens weer scherp te zijn: dat geeft de beste resultaten.”

Vind een diëtist bij jou in de buurt

Voedingstips voor jonge sporters: eiwitten

, diëtist 12 december 2019
De groeispurt is een periode waarin het lichaam in korte tijd snel groeit. Het is een fase van het...

COPD en ongewenst afvallen

, diëtist 9 december 2019
Een goed afgestemd voedingspatroon is erg belangrijk bij mensen met de longziekte COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease).  Er is...

Sporten met een drukke baan. Hoe dan?!

, diëtist 5 december 2019
Met de auto naar de sportschool om vervolgens een uur te gaan fietsen? Het klinkt gek, maar dit gebeurt...

IJzersterke voeding bij bloeddonatie

, diëtist 2 december 2019
Een bloeddonatie is in principe niet heel erg ingrijpend. Toch kunnen sommige mensen wel klachten ervaren zoals duizeligheid, flauwvallen...