Maag- en darmklachten

Maag- en darmklachten komen veel voor in Nederland. Omdat er elke dag eten door je maag en darmen gaat, speelt voeding een cruciale rol bij de behandeling van deze ziekten.

 

Al je eten passeert je maag en je darmen. Geen wonder dat je met je voeding je maag- en darmklachten kunt verbeteren én verslechteren.

 

Maar hoe bepaal je wat goed is voor jouw lijf? Er is al veel onderzoek gedaan naar de rol van voeding bij bijvoorbeeld een spastische darm, obstipatie of coeliakie. Toch is de aanpak bij alle maag- en darmziekten anders. En je voeding dus ook!

 

Lees hier meer over voeding en maag- en darmklachten

 

Ieder mens is anders

Daarnaast is ook ieder mens anders. Afhankelijk van je leefstijl, leeftijd en persoonlijke situatie heeft jouw lijf andere behoeften dan dat van een ander. Deze behoeften zijn heel persoonlijk en van belang voor het slagen van je behandeling.

 

Hoe zorg je er nu voor dat jouw dagelijkse voeding past bij jouw ziekte? Dat is niet eenvoudig. Daar heb je uitgebreide voedingskennis, medische kennis en een flinke portie ervaring voor nodig! De diëtist is de aangewezen persoon om je hierbij te helpen.

 

Wil je meer weten over de diëtist en vergoedingen in 2019? Klik op de onderstaande afbeelding voor handige infographics en meer informatie over diëtist en vergoedingen in 2019.

Diëtist en vergoeding 2019 infographic

Arts

Voeding wordt waanzinnig onderbelicht!

Thijs Grasman is maag-, darm- en leverarts in opleiding. Hij hecht veel waarde aan de rol van voeding bij zijn specialisme en vindt dat deze rol veel groter zou mogen zijn; voeding neemt immers een centrale plaats in bij zowel de oorzaken als de gevolgen van veel maag-, darm- en leverziekten.

Thijs werkt samen met een diëtist op de voedingspoli van maag-, darm- en leverziekten. “Ik heb ontzettend veel van Nicolette geleerd. Ze heeft veel voedingskennis in huis en is heel goed in de omgang met mensen. Een docent die ik iedereen kan toewensen.”

Kwaliteiten combineren

Ook de praktische insteek van de diëtist is een pré volgens Thijs. “Diëtisten kunnen zich goed inleven in de patiënt. Daardoor weten ze waar de patiënt elke dag weer op moet letten. Maag-, darm- en leverartsen hebben vooral kennis van de patiënt en zijn ziekte. Door deze kwaliteiten te combineren, samen te overleggen en elkaar scherp te houden, komen we samen tot de beste resultaten. Een duidelijk voorbeeld van 1 + 1 = 3.”

Patiënt

Ik was Cees, geen patiënt!

Cees Taai heeft de ziekte van Crohn. Na een spoedoperatie werd een gedeelte van zijn darmen verwijderd. Hij heeft nu het Short Bowel Sydroom, waarvoor hij in het VU medisch centrum onder behandeling is.

Honderduit vertelt Cees over zijn penibele situatie in 2008: “Na de verwijdering van mijn darmen kreeg ik complicatie na complicatie. Stel je voor: in juni 2008 woog ik nog maar 43 kilo en was ik uitgedroogd en ondervoed. Het was echt kantje-boord. Na mijn opname in het VU ging het gelukkig snel beter. Na een half jaar was ik dankzij de diëtist en het voedingsteam weer 30 kilo aangekomen.”

Vertrouwen

Volgens Cees was rust een belangrijke factor: “In het VU stopten de onderzoeken en kwam er even rust in de tent. De diëtist daar werkt niet met protocollen, maar met een voedingsadvies-op-maat. Ze had een zeer deskundige, maar ook persoonlijke aanpak: ik was Cees, geen patiënt. Dit alles gaf me vertrouwen en genoeg handvatten om verder te gaan. En nog altijd is het lijntje kort: als ik vragen heb, kan ik bij haar terecht. Echt een topdiëtist!”

Diëtist

Voeding en beweging: de ideale combinatie!

Yvon Vreugdenhil is nog maar net afgestudeerd als diëtist, maar is al volop aan de slag. Sinds het derde jaar van haar opleiding werkt ze als diëtist en personal trainer in haar eigen praktijk in een fitnessclub. Voeding en beweging zijn voor haar onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

“Gezonde voeding en voldoende beweging kunnen veel klachten verhelpen. Mensen met bijvoorbeeld migraine of een spastisch colon hebben vaak veel baat bij persoonlijke voedings- en bewegingsadviezen. Als diëtist en personal trainer neem ik hun eetpatroon onder de loep, maar ook hun bewegingspatroon. Samen met de patiënt kijk ik dan waar verbetering mogelijk is.”

Voedingsdagboek

Yvon werkt in het begin van een traject vaak met een voedingsdagboek. Zowel haar patiënten als zijzelf vinden dat erg prettig: “In een voedingsdagboek schrijf je wat en wanneer je iets gegeten hebt. Samen gaan we daar vervolgens uitgebreid naar kijken. Dat werkt vaak verhelderend: door je dagvoeding op te schrijven, word je je vaak bewust van wat je eet. Pas als je dat goed weet, kun je je voeding echt verbeteren. En dan zijn samen we op de goede weg!”

Vind een diëtist bij jou in de buurt

Voedingstips voor jonge sporters: eiwitten

, diëtist 12 december 2019
De groeispurt is een periode waarin het lichaam in korte tijd snel groeit. Het is een fase van het...

COPD en ongewenst afvallen

, diëtist 9 december 2019
Een goed afgestemd voedingspatroon is erg belangrijk bij mensen met de longziekte COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease).  Er is...

Sporten met een drukke baan. Hoe dan?!

, diëtist 5 december 2019
Met de auto naar de sportschool om vervolgens een uur te gaan fietsen? Het klinkt gek, maar dit gebeurt...

IJzersterke voeding bij bloeddonatie

, diëtist 2 december 2019
Een bloeddonatie is in principe niet heel erg ingrijpend. Toch kunnen sommige mensen wel klachten ervaren zoals duizeligheid, flauwvallen...