Overgewicht

Het aantal mensen met overgewicht (BMI >25) en obesitas (BMI >30) is de laatste jaren flink gestegen. Overgewicht komt inmiddels voor bij 43,8% van alle Nederlanders en obesitas bij 12,1%. Overgewicht en obesitas zijn vaak het gevolg van de combinatie te veel eten en te weinig bewegen.

 

De oorzaken van overgewicht en diabetes kunnen heel verschillend zijn. Denk bijvoorbeeld aan emotioneel eten, stress en erfelijke aanleg. Er komt ook steeds meer bewijs dat insulineresistentie een rol speelt bij het ontstaan van overgewicht en obesitas.

 

Overgewicht en obesitas kunnen leiden tot onder andere diabetes, hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte. Het is dus belangrijk om overgewicht en obesitas een halt toe te roepen. Gezonde voeding speelt daarbij een grote rol.

 

Lees hier meer over voeding en overgewicht

 

Ieder mens is anders

Ieder mens is anders. Afhankelijk van je leeftijd, leefstijl en medische situatie heeft jouw lijf andere behoeften dan dat van een ander. Deze behoeften zijn persoonlijk en veranderen ook nog eens per levensfase.

 

Hoe zorg je er nu voor dat jouw dagelijkse voeding past bij jouw leefstijl? Dat is niet eenvoudig. Daar heb je uitgebreide voedingskennis, medische kennis en een flinke portie ervaring voor nodig! De diëtist zorgt voor dit maatwerk: ze geeft je het advies en de begeleiding die bij jou passen.

 

Wil je meer weten over de diëtist en vergoedingen in 2019? Klik op de onderstaande afbeelding voor handige infographics en meer informatie over diëtist en vergoedingen in 2019.

Diëtist en vergoeding 2019 infographic

Arts

De diëtist: wetenschappelijk en praktisch

Liesbeth van Rossum is endocrinoloog, internist en professor obesitas en stresshormonen. Als ze patiënten met obesitas begeleidt, werkt ze vrijwel altijd in een multidisciplinair team met onder andere een diëtist, een fysiotherapeut en/of een psycholoog.

Liesbeth: ‘Met een gezonde voeding is bij overgewicht vaak veel winst te behalen. We zien dat bijvoorbeeld bij mensen die veel frisdrank drinken: door te vertellen over de effecten van het drinken van zoveel suiker en het aanbieden van alternatieven door de diëtist kunnen er grote stappen gezet worden. Daar ligt de grote meerwaarde van de diëtist: wetenschappelijke informatie praktisch toepassen.’

Voedingshypes

Er is veel onzin op het internet te vinden, en die is zelden wetenschappelijk onderbouwd. Liesbeth licht toe: ‘Je vindt van alles over allerlei voedingshypes. die informatie is wetenschappelijk gezien vaak dubieus. En ook belangrijk: als het voor de één werkt, wil dat niet zeggen dat het ook voor de ander wat doet. Pas er dus mee op.’

Crashdiëten

‘Dit geldt ook voor crashdiëten’, vult Liesbeth aan: ‘Crashdiëten werken het afvallen juist tegen. In eerste instantie gaat je gewicht weliswaar omlaag, maar het stuurt ook je hele verzadigingssysteem in de war. Je lichaam verzet zich met hand en tand tegen deze diëten. Het gaat zich aanpassen en geeft vervolgens weer signalen dat je honger hebt. Het gevolg: je krijgt meer trek en je verbranding gaat omlaag. Dit veroorzaakt het jojo-effect. Onderschat deze effecten niet: een jaar later staat het lichaam nóg in de verkeerde stand.’

Wetenschappelijk

Pas als er goede onderzoeken zijn geweest met een positief resultaat, weten we dat iets écht werkt. Liesbeth: ‘Geen crashdiëten of voedselhypes dus, maar diëten die onderbouwd zijn met wetenschappelijk betrouwbare informatie. De diëtist kan je de informatie hierover leveren. Doe er je voordeel mee!’

Patiënt

Mijn vriendinnen zouden een heel ander dieet hebben gekregen

Judith de Boer woog een jaar geleden 20 kilo meer dan nu. Ze gebruikte verschillende medicijnen en voelde zich vaak moe en lusteloos. Inmiddels kan ze zeggen dat het tij volledig gekeerd is.

Judith zit erg lekker in haar vel en voelt zich fit. “Ismay, mijn diëtist, heeft me uitstekend begeleid. Ze heeft alle tijd genomen om samen te bedenken waarom ik de dingen doe zoals ik ze doe. Daarna hebben we veel gesproken over hoe ik mijn gedrag kon veranderen. En dat heeft gewerkt: ik weeg 20 kg minder dan vorig jaar en heb zonder medicijnen geen hoge bloeddruk meer!”

Persoonlijk

“Ismay heeft mijn dieet precies aangepast aan wie ik ben en hoe ik leef. Ik heb namelijk een kantoorbaan en bleek gevoelig voor suikerschommelingen in mijn bloed. Deze schommelingen maakten me moe en lusteloos. Bij het lezen van etiketten dacht ik vroeger altijd dat ik op de hoeveelheid vetten moest letten. Maar niets is minder waar: Ismay heeft me geleerd om juist naar de koolhydraten te kijken. Maar… dit is heel persoonlijk. Mijn man werkt veel en hard, en heeft een heel ander dieet van haar gekregen. En mijn vriendinnen zouden weer een heel ander dieet krijgen.”

Diëtist

Een bezoek aan de diëtist is eigenlijk een cadeautje

Diëtist Ismay Wiggers is gespecialiseerd in de behandeling van overgewicht. Een vak apart, waarbij vertrouwen, psyche en voeding hand in hand gaan.

Ismay: “Ik neem bij een eerste bezoek altijd ruim de tijd om kennis te maken. Ik vind het namelijk belangrijk om een klik met mijn cliënt te hebben en te begrijpen hoe iemand denkt. Zo kan ik het ‘plaatje’ beetje bij beetje inkleuren én wederzijds vertrouwen opbouwen. Die aanpak blijkt zijn vruchten af te werken. Wederzijds vertrouwen is de sleutel tot succes. Maar ook als het resultaat is bereikt, laat ik mensen niet zomaar ‘los’. We houden nog contact zolang dat nodig is.”

Eigentijds

Patiënten kunnen Ismay op allerlei manieren bereiken: via de telefoon en de mail, maar ook via WhatsApp. “Ik denk dat het goed is dat mensen ook tussen twee afspraken door hun vragen kunnen stellen; dat helpt enorm om het dieet goed vol te houden. Wat ook helpt: de behandeling spannend houden met leuke, nieuwe opdrachten tussen de bezoeken door. Het gaat er toch om dat je je steeds beter gaat voelen en gaandeweg gezonder wordt. Én misschien wel je medicijnen mag afbouwen. Zoals een cliënt pas zei: dan is een behandeling van de diëtist eigenlijk een cadeautje!”

Vind een diëtist bij jou in de buurt

Voedingstips voor jonge sporters: eiwitten

, diëtist 12 december 2019
De groeispurt is een periode waarin het lichaam in korte tijd snel groeit. Het is een fase van het...

COPD en ongewenst afvallen

, diëtist 9 december 2019
Een goed afgestemd voedingspatroon is erg belangrijk bij mensen met de longziekte COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease).  Er is...

Sporten met een drukke baan. Hoe dan?!

, diëtist 5 december 2019
Met de auto naar de sportschool om vervolgens een uur te gaan fietsen? Het klinkt gek, maar dit gebeurt...

IJzersterke voeding bij bloeddonatie

, diëtist 2 december 2019
Een bloeddonatie is in principe niet heel erg ingrijpend. Toch kunnen sommige mensen wel klachten ervaren zoals duizeligheid, flauwvallen...