Zwangerschap

Je zwangerschap is een belangrijke tijd: jij en je kindje hebben voldoende voedingsstoffen nodig om in conditie te blijven en goed te groeien. Je voeding speelt hierbij een cruciale rol.

 

Een zwangerschap vraagt veel van je lijf. Daarom is het belangrijk dat je zo goed mogelijk voor jezelf en je kindje zorgt. Hiervoor heb je een zorgvuldig samengestelde en uitgebalanceerde voeding nodig, die past bij jouw leefstijl.

 

Heb je klachten zoals misselijkheid, een lage bloeddruk of juist een hoge bloeddruk? Vaak kun je met het aanpassen van je voeding klachten verminderen en soms zelfs helemaal voorkomen.

 

Lees hier meer over voeding en zwangerschap

 

Iedere vrouw is anders

Maar let op: iedere vrouw is anders. Factoren zoals leefstijl, het verloop van je zwangerschap en eventuele klachten bepalen wat je kunt en moet eten.

 

Maar hoe zorg je er nu voor dat je de beste dagelijkse voeding jou en je kindje krijgt? Dat is niet zo eenvoudig. Daar heb je uitgebreide voedingskennis, medische kennis en een flinke portie ervaring voor nodig! De diëtist is dus de aangewezen persoon om je hierbij te helpen.

 

Wil je meer weten over de diëtist en vergoedingen in 2019? Klik op de onderstaande afbeelding voor handige infographics en meer informatie over diëtist en vergoedingen in 2019.

Diëtist en vergoeding 2019 infographic

Verloskundige

De diëtist maakt het verschil

Evelien Brons is verloskundige. Ze werkt veel samen met de diëtist en is erg tevreden over de samenwerking.

Evelien schakelt de diëtist regelmatig in bij zwangere patiënten met klachten, zoals over- en ondergewicht, zwangerschapsdiabetes, misselijkheid en braken. ”De diëtist speelt ook een belangrijke rol bij de preventie van ziekten. Door een goede voedingskundige begeleiding en controle kunnen we problemen tijdens en na de bevalling voorkomen.”

Gezond kindje

Volgens Evelien maakt de diëtist regelmatig het verschil. “Zo herinner ik me een zwangere die veel last had van misselijkheid en braken. Op een gegeven moment had deze vrouw zelfs sondevoeding nodig om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Onze diëtist heeft haar weer naar een normaal voedingspatroon kunnen begeleiden. Met als resultaat: een gezonde zwangerschap met een gezond kindje. Prachtig toch?”

Zwangere

Succes voor 2, door bewuste voeding

Liesbeth Scholten wilde niet al te veel gewicht aankomen tijdens haar zwangerschap. Ze dacht aan maximaal 12 kilo: dat is meer dan gelukt. En een jaar na haar zwangerschap is ze nog steeds mooi op gewicht. Diëtist Laura Kool heeft haar hierbij geholpen.

“Er is zoveel informatie over voeding en zwangerschap onder zwangeren dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet”, vertelt Liesbeth. “Gelukkig kon Laura precies vertellen wat ik wanneer wel of niet moest eten om het risico op zwangerschapsdiabetes en hoge bloeddruk te verlagen. Ze weet van alles over de laatste wetenschappelijke onderzoeken kan dus precies vertellen wat en wanneer het beste is voor mij en mijn kindje.”

Supergoeie groeilijnen

Liesbeth is dan ook zeer te spreken over de coachende aanpak van haar diëtist: “Het is fijn om je onzekerheden te delen en te horen wat de beste voeding is voor jezelf en de groeiende baby in je buik. Laura heeft me vooral bewust gemaakt van wat ik at; ook dat heeft me enorm geholpen. Het resultaat is dat de groeilijnen van mijn zoon supergoed waren en ik me fit voelde. Nog een mooie bijkomstigheid: uiteindelijk heb ik na de zwangerschap nog maar 3 kilo hoeven afvallen. Ik ben dus “dik” tevreden!”

Diëtist

Gezondheid begint in de baarmoeder!

Laura Kool heeft een praktijk voor zwangeren en kinderen. Haar ideeën over het vak diëtetiek zijn helder: met gezonde voeding kun je niet vroeg genoeg beginnen.

Laura is zowel diëtist als psycholoog. Ze is gespecialiseerd in de voeding voor zwangeren en duikt daarvoor graag de boeken in: “Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in voeding. Na mijn studie psychologie heb ik mijn hart gevolgd en ben ik de opleiding voor diëtist gaan volgen: een mooie combi van voeding, gezondheid, leefstijl, psychologie en koken. Daar heb ik nog geen minuut spijt van gehad.”

De beste start

Volgens Laura denken veel vrouwen in eerste instantie niet aan de diëtist als ze zwanger (willen) worden. “Maar de rol van voeding op de eicel en de gezondheid en ontwikkeling van het ongeboren kind is groot. Want de wetenschap staat niet stil: denk maar aan de onderzoeken over de effecten van omega-3-vetzuren op de hersenontwikkeling van je kindje. Het wordt steeds duidelijker: de gezondheid van je kind begint al in de baarmoeder en daarbij speelt voeding een grote rol. De diëtist kan je daarbij helpen. Zeker als je vegetarisch of veganistisch bent óf als je juist geen hap kunt wegkrijgen tijdens de zwangerschap. Je wilt je kindje toch de beste start geven? Daar heeft het de rest van zijn leven profijt van.”

Vind een diëtist bij jou in de buurt

Voedingstips voor jonge sporters: eiwitten

, diëtist 12 december 2019
De groeispurt is een periode waarin het lichaam in korte tijd snel groeit. Het is een fase van het...

COPD en ongewenst afvallen

, diëtist 9 december 2019
Een goed afgestemd voedingspatroon is erg belangrijk bij mensen met de longziekte COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease).  Er is...

Sporten met een drukke baan. Hoe dan?!

, diëtist 5 december 2019
Met de auto naar de sportschool om vervolgens een uur te gaan fietsen? Het klinkt gek, maar dit gebeurt...

IJzersterke voeding bij bloeddonatie

, diëtist 2 december 2019
Een bloeddonatie is in principe niet heel erg ingrijpend. Toch kunnen sommige mensen wel klachten ervaren zoals duizeligheid, flauwvallen...