Waar is roeien goed voor? Ontdek alle voordelen

Gepubliceerd door Marrit Buteijn op

waar is roeien goed voor

Overweeg je om te beginnen met roeien, maar vraag je je af waar het eigenlijk goed voor is? Roeien biedt veel verschillende voordelen. De roeimachine is niet voor niets een van de populairste apparaten in de sportschool. 

Van het trainen van verschillende spieren tot het verbranden van vet: ontdek hieronder waar roeien allemaal goed voor is. 

Een korte samenvatting

Roeien is in het kort goed voor:

  • Spieropbouw
  • Conditie
  • Gewrichten
  • Vetverbranding en afvallen

1. Het trainen van verschillende spieren

Wist je dat je met roeien vrijwel al je spieren traint? Je pakt niet alleen je rugspieren aan, maar ook je been-, buik-, arm- en schouderspieren.

Het is een van de effectiefste manieren om zowel je boven- als onderlichaam sterker te maken. En dat met slechts één apparaat! 

Roeien als fitness training in de sportschool biedt krachttraining en cardio in één. Je verbrandt dus niet alleen veel calorieën, maar je bouwt tegelijkertijd aan sterke spieren. Dit komt omdat je veel kracht moet leveren. Het is dan ook een van de weinige cardioapparaten waarbij je een sterk lichaam kunt trainen. 

2. Het is goed voor je conditie

Naast het trainen van je spieren, is roeien ook een effectieve oefening voor het opbouwen van je conditie. Met roeien train je je uithoudingsvermogen. Hoe vaker je op de roeimachine stapt, hoe beter jouw conditie wordt. 

Dit maakt roeien indirect ook goed voor je hart. Tijdens het roeien laat je jouw hart goed werken. Hierdoor pompt het bloed beter door je lichaam en kan de kans op hart- en vaatziekten verlagen. [1]

3. Je belast er geen gewrichten mee

Heb je af en toe last van je gewrichten? Een stekende pijn in je knie of zwakke enkels?

Aangezien je op een roeitrainer zit en geen gewichten gebruikt, oefen je een minimale druk op je gewrichten uit. Daarnaast loop je vrijwel geen risico om blessures op te lopen. 

Dus ook wanneer je problemen met je knieën, heupen of enkels ervaart, kun je de roeitrainer gebruiken.

Er zijn daarnaast ook speciale roeitrainer trainingsschema’s voor als je bezig bent met het herstellen van een blessure.

4. Het is goed voor de vetverbranding en helpt bij het afvallen

Je kunt niet alleen spieren opbouwen met roeien; het is ook goed voor vetverbranding! En laat dit nu net ideaal zijn voor wanneer je wilt afvallen.

Als je wilt afvallen, zul je minder calorieën moeten binnenkrijgen dan dat je verbrandt. Het is belangrijk dat je je dieet aanpast, maar ook beweging heeft een grote invloed. Met roeien verbrand je veel calorieën en zul je dus ook sneller afvallen. Mits je deze calorieën er niet weer bij eet natuurlijk. 

Roeien is goed voor buikvet verbranden én buikspieren kweken tegelijkertijd. Echter, je zult niet alleen buikvet verbranden, maar vet over je gehele lichaam. 

Conclusie

Roeien is goed voor een heleboel dingen. Je traint er vrijwel alle spieren mee en het is goed voor je conditie.

Daarnaast belast je je gewrichten er niet mee, stimuleert het de vetverbranding en ook afvallen met een roeitrainer is ook zeker mogelijk. 

Je weet nu wat de voordelen van roeien zijn (en het zijn er veel). Stap jij de volgende keer op de roeitrainer in de sportschool? Of wordt het tijd om er eentje aan te schaffen voor thuis?


Bronnen:

[1] Shin, K. Y., Choi, E. H., Lim, J. Y., Cho, A. R., & Lim, Y. H. (2015). Effects of Indoor Rowing Exercise on the Body Composition and the Scoliosis of Visually Impaired People: A Preliminary Study. Annals of rehabilitation medicine, 39(4), 592–598. https://doi.org/10.5535/arm.2015.39.4.592

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *