Waar val je het eerst af?

Gepubliceerd door Marrit Buteijn op

waar val je het eerst af

Wil je graag afvallen en ben je benieuwd waar je gewichtsverlies als eerst zichtbaar wordt? Of wil je graag afvallen op een plek waar jouw lichaam meer vet opslaat? Dan ben je niet de enige.

De fitnessmarkt zit vol met allerlei diëten, tips en oefeningen die zich richten op specifieke lichaamsdelen.

Maar kun je zelf wel bepalen op welke lichaamsdelen je gewicht verliest en waar val je écht het eerste af? Je leest er alles over in dit artikel.

Hier is gewichtsverlies als eerst zichtbaar

  • Waar je het snelst gewicht verliest verschilt enorm per individu (1);
  • Genetische factoren spelen een grote rol in waar jouw gewichtsverlies als eerste zichtbaar wordt (1);
  • Als jouw familieleden meer gewicht opslaan rondom hun heupen en benen, is de kans groot dat dit bij jou ook het geval is. Het omgekeerde geldt ook; als jouw familie gemakkelijk gewicht verliest rondom bijvoorbeeld de buik, dan zal dit waarschijnlijk ook voor jou gelden (2);
  • Het is dus niet gemakkelijk te zeggen waar jij als eerste af zult vallen. Wel is er wetenschappelijk onderzoek naar gedaan dat je kan helpen een beeld te krijgen over waar jij waarschijnlijk het snelst afvalt.

Dit zegt de wetenschap over waar je als eerst afvalt

Naar gewichtsverlies in algemene zin is veel onderzoek gedaan, maar het wetenschappelijke onderzoek naar gelokaliseerd gewichtsverlies is beperkt.

Toch zijn er een aantal interessante conclusies te trekken. Deze lichten we hieronder toe

De invloed van je genen

Uit onderzoek blijkt dat je genen een grote rol spelen bij niet alleen de mate waarin je gewicht kunt verliezen, maar ook op welke lichaamsgebieden je meer gewicht opslaat en waar het gemakkelijker is om af te vallen (1).

De invloed van je gender

Genetische analyse heeft aangetoond dat genetische factoren bij vrouwen meer een rol spelen dan bij mannen als het gaat over op welke lichaamsgebieden je eerder gewicht verliest en aankomt (2).

Mannen verliezen gemakkelijk sneller gewicht op het gebied rondom hun romp, waarbij dit bij vrouwen gemiddeld gezien sneller afvallen rondom hun heupen (3).

De invloed van je leeftijd

Wanneer je ouder wordt, bestaat er een grote kans dat de plek waar je als eerste gewicht aankomt of afvalt weer verandert (1).

Mannen van middelbare leeftijd en postmenopauzale vrouwen slaan meer gewicht op in het buikgebied.

Uit onderzoek blijkt dat het voor postmenopauzale vrouwen die dit buikvet willen verliezen cruciaal is om niet alleen een gezond dieet te hebben, maar ook veel te doen aan sport en beweging (4).

Kun je door gericht oefeningen te doen bepalen waar je als eerste afvalt?

Het grootste deel van het wetenschappelijke onderzoek toont aan dat je niet gericht kunt afvallen bij één specifiek lichaamsdeel of -gebied, ook niet als je gerichte oefeningen doet om dit doel te behalen. Hieronder lichten we een aantal opvallende onderzoeken en resultaten toe.

In een onderzoek uit 2013 deden de deelnemers aan het onderzoek bijvoorbeeld 12 weken lang alleen oefeningen met hun niet-dominante been.

Opvallend was dat dit bij been waarmee gerichte oefeningen werden gedaan minder gewicht verloor dan in het bovenlichaam van de deelnemers. Er was ook geen verschil in het verloren vet tussen het ene been en het andere been.

In 2010 werd er onderzoek gedaan naar vrouwelijke soldaten. De vrouwen namen twaalf weken lang deel aan een intensief full-body trainingsprogramma, waarmee ze dus oefeningen voor ieder lichaamsdeel deden.

De onderzoekers kwamen na afloop van het programma tot de conclusie dat de vrouwen het meeste gewicht waren verloren rond hun armen en romp, en dat het vetpercentage in hun benen vrijwel gelijk was als toen ze begonnen met het programma.

Bronnen:

1. https://www.healthline.com/health-news/heres-how-much-your-genes-impact-your-ability-to-lose-weight
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6696304/
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28914104/
4. https://karger.com/anm/article/70/4/312/42607/Effects-of-Weight-Loss-with-and-without-Exercise
5. https://journals.lww.com/nsca-jscr/Fulltext/2013/08000/Regional_Fat_Changes_Induced_by_Localized_Muscle.23.aspx
6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20309749/

Categorieën: Afslanken

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *