Behoefte aan chocolade

 

Behoefte aan chocolade

, diëtist - 15 oktober 2018

‘Als ik ongesteld word, heb ik zo’n behoefte aan chocolade’. Of: ’In de loop van de middag krijg ik altijd zo’n behoefte aan suikers.’ Zomaar wat uitspraken die ik regelmatig op het spreekuur hoor. Hoe zit dat met die behoefte? Geeft je lichaam dan echt aan wat je nodig hebt?

Lees meer

Het geheim van de slanke diëtist

, diëtist - 11 oktober 2018

Wat eten diëtisten eigenlijk zelf? Daar bestaan nog wel wat vooroordelen over. Zo zijn er mensen die denken dat diëtisten vrijwel alleen leven op sla. En ik heb zelfs wel eens meegemaakt dat iemand eigenlijk niet durfde te koken voor mij als ik kwam eten. Onzin natuurlijk. Diëtisten zijn ook gewoon mensen. Dat betekent dus ook dat het voor een diëtist net zo lastig is om verleidingen van ongezond voedsel te weerstaan als voor ieder ander. Maar wat is dan het geheim van de slanke diëtist?

Lees meer

Wat als je de grip op je eetpatroon kwijt bent?

, diëtist - 8 oktober 2018

Iedereen eet weleens meer dan dat hij of zij zou willen. Het hebben van een eetbui is dan ook niet gelijk iets om je zorgen over te maken. Maar wanneer de eetbuien je leven overnemen, is er meer aan de hand. Geschat wordt dat ongeveer 160.000 mensen in Nederland lijden aan Binge Eating Disorder oftewel BED.

Lees meer

Verandering van spijs doet eten

, diëtist - 4 oktober 2018

Bas is 38 jaar en werkzaam in de wegenbouw. Hij is via de huisarts verwezen naar de diëtist voor het beoordelen van zijn voedingspatroon. Hij heeft een gezond gewicht. ‘Volgens mij doe ik het best goed’, zegt hij. ‘Ik ben helemaal niet zo’n snoeper. Ik hoor de laatste tijd weleens dat koolhydraten slecht zijn en dat je daarom geen brood moet eten. Is dat echt beter?’

Lees meer

Mag ik een lijstje?

, diëtist - 1 oktober 2018

Op mijn spreekuur zie ik mensen met uiteenlopende problematiek, maar het gewicht is een vaak terugkerend onderwerp. Soms gaat het om mensen die een hele kast vol hebben staan met dieetboeken. Voor andere mensen is het geheel nieuw om actief met voeding bezig te zijn. In het eerste gesprek vraag ik altijd wat degene tegenover mij van mij verwacht. Meer dan eens krijg ik dan als reactie: ‘Nou, ik zou wel graag een lijstje willen hebben met wat ik wel en niet mag eten.’

Lees meer

Wat is een gezonde ontbijtshake?

, diëtist - 27 september 2018

In plaats van de standaard bruine boterham met kaas, kun je er ook voor kiezen een ontbijtshake te maken. Wat moet er in om een gezonde versie op tafel te zetten?

Lees meer

Motivatie

, diëtist - 24 september 2018

Zowel Inge als Marcha worden begeleid door de diëtist. De motivatie van beiden is anders. Hoe gaat de diëtist hiermee om?

Lees meer

Prikkelbare darm… en nu?!

, diëtist - 20 september 2018

Buikpijn, misselijkheid, opgeblazen gevoel, krampen, winderigheid en obstipatie en/of diarree. Als je dit herkent, heb je mogelijk last van het Prikkelbare Darm Syndroom ofwel PDS (in het Engels: Irritable Bowel Syndrome/IBS). Hoe verminder je deze klachten?

Lees meer

De diëtist en jouw Ferrari

, diëtist - 17 september 2018

‘Een diëtist? Dat is toch zo’n persoon die je vertelt wat je allemaal niet mag eten?’ De gemiddelde omschrijving die mij gegeven wordt als ik op een verjaardag vertel wat voor werk ik doe. Nee, de omschrijving van een diëtist is niet altijd positief. En dat terwijl we zo’n mooi beroep hebben. Want wat is er nu mooier dan praten over eten? We eten allemaal en iedereen heeft er een mening over. De diëtist weet meer over eten dan je buurvrouw, is stimulerender dan je partner, maar is liever dan je Personal Trainer. Dat is toch het mooiste beroep ter wereld? Oké, op matrassentester na dan.

Lees meer

Tags: #DVDD2018

Het verkeerde been

, diëtist - 17 september 2018

‘Het eten gaat goed hier hè?’ zeg ik tegen de 84-jarige man die tegenover me zit. Hij vindt het hier gezellig, heeft aanspraak, activiteiten en ze eten gezamenlijk in de huiskamer. Meneer eet bij de broodmaaltijden vaak wel 3 sneetjes brood, plus de extraatjes die hier soms nog bij komen.

Lees meer

Tags: #DVDD2018