Jodium is broodnodig

 

Jodium is broodnodig

, diëtist - 13 augustus 2018

Steeds vaker zie ik mensen die stoppen met het eten van brood. Dit kan verschillende redenen hebben. Sommige mensen gebruiken het als methode om af te vallen omdat ze denken dat ze ervan aankomen. Anderen zeggen dat ze moe worden van brood. Maar is het weglaten van brood uit je eetpatroon wel zo gezond?

Lees meer

Vochtbeperking: wat te doen met de dorst?

, diëtist - 9 augustus 2018

Er wordt altijd veel aandacht besteed aan genoeg drinken, zeker op heel warme dagen. Aangeraden wordt om ongeveer anderhalf tot twee liter (bij voorkeur water) per dag te drinken om het lichaam van genoeg vocht te voorzien. Het kan om meerdere redenen zo zijn dat iemand door de huisarts of het ziekenhuis juist wordt verteld om niet te veel te drinken. Dit noemen we dan een vochtbeperking.

Lees meer

Zoutinname van kinderen, een onderbelicht onderwerp

, diëtist - 6 augustus 2018

Op 13 juni besteedde RTL-nieuws aandacht aan ouders die ervoor kiezen hun kinderen suikervrij op te voeden. Als diëtist ben ik blij met de aandacht voor gezonde voeding. Naast aandacht voor suiker, moet er echter volgens mij ook meer aandacht voor de zoutinname van kinderen zijn.

Lees meer

Méér eten én afvallen, kan dat wel?

, diëtist - 2 augustus 2018

Wanneer een cliënt voor het eerst bij mij op het spreekuur komt, geef ik aan het einde van het gesprek een persoonlijk advies mee. Bij mensen die begeleiding willen om af te vallen hoor ik vaak de uitspraak ‘Maar nu eet ik meer dan dat ik hiervoor deed, val ik dan wel af?’ Afvallen heeft niet altijd te maken met het minderen van eten en drinken. Hieronder antwoord op de vraag: Meer eten en afvallen, kan dat wel?

Lees meer

Hoe zit dat met cholesterol en eieren?

, diëtist - 30 juli 2018

‘Ik snap er niks van’, zegt een man die opgenomen ligt op de cardiologie-afdeling. ‘Ze zeiden altijd dat eieren slecht waren voor het cholesterol en nu lig ik hier in het ziekenhuis en krijg ik elke ochtend een eitje bij het ontbijt.’ Hoe zit dat precies tussen cholesterol en eieren?

Lees meer

Vitamine K | Geen spinazie bij trombose?

, diëtist - 26 juli 2018

Trombose is een van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland. Maar liefst 1 op de 4 Nederlanders overlijdt aan de directe of indirecte gevolgen daarvan. Als je bloedverdunners slikt, heb je vast en zeker wel eens van vitamine K gehoord. Vitamine K is, net zoals vitamine A, D en E, een vetoplosbare vitamine, maar verdient onder gebruikers van antistollingsmedicijnen extra aandacht.

Lees meer

Is een pinda- hetzelfde als een notenallergie?

, student diëtist - 23 juli 2018

Laatst was ik uit eten in een restaurant en gaf ik zoals gewoonlijk aan de bediening door dat ik een noten- en pinda-allergie had. De ober keek mij aan en vroeg: ‘Is een noot niet hetzelfde als een pinda?’

Lees meer

Gedragsverandering wanneer je wilt afvallen

, diëtist - 19 juli 2018

Stephanie is door haar huisarts verwezen naar de diëtist. Haar cholesterol en bloedglucose zijn te hoog. Daarnaast heeft ze overgewicht. ‘Wat zou je graag willen bereiken?’ vraag ik haar in het eerste consult. Het blijft even stil. ‘Nou ja… de huisarts vond het goed dat ik eens naar de diëtist zou gaan. Maar ik zou zelf ook wel een paar kilo af willen vallen.’

Lees meer

Wat eet je tijdens de Nijmeegse Vierdaagse?

, diëtist - 16 juli 2018

Als je de Nijmeegse Vierdaagse of een andere wandeltocht gaat lopen, dan ben je natuurlijk een stuk meer en veel langer aan het bewegen dan normaal. Wat moet je dan eten en drinken tijdens en na zo’n dag lopen?

Lees meer

Gezonde taart?

, diëtist - 12 juli 2018

Ik ben op een verjaardag bij een vriendin. ‘Lust je een stukje taart?’ vraagt ze. ‘Wat voor een taart heb je?’ wil ik weten. ‘Zelfgebakken appeltaart!’ ‘Lekker! Doe maar een stukje’. Als ze mijn gebakje komt brengen, zegt ze erbij dat het een zogenaamde gezonde taart is, volgens het recept van een commerciële afslankclub waar ze bij zit. ‘100 calorieën minder dan gewone appeltaart’, vertelt ze trots. Maar vond ik hem ook echt lekker? Als ik eerlijk ben is het antwoord nee.

Lees meer