O jee! Reizigersdiarree

 

O jee! Reizigersdiarree

, diëtist - 21 juni 2018

Heerlijk zo’n verre reis! Andere culturen leren kennen of misschien wel op safari en natuurlijk ook het lokale eten proeven. Het maakt je ervaring compleet, maar kan ook een keerzijde hebben in tropische en subtropische gebieden: reizigersdiarree.

Lees meer

Voeding door een slangetje

, diëtist - 18 juni 2018

Janny, een 80-jarige dame, is gevallen, ze heeft haar heup gebroken en heeft grote wonden. Ze wordt opgenomen in het ziekenhuis en heeft geen eetlust meer. Janny eet nauwelijks nog wat, het lukt haar echt niet. Zelfs met drinkvoeding lukt het haar niet om genoeg te eten. Een volgende stap kan sondevoeding zijn: voeding door een slangetje.

Lees meer

Wat als je kindje een slechte eter blijkt te zijn?

, diëtist - 14 juni 2018

Geregeld zie ik ouders op het spreekuur die zich zorgen maken over hun dreumes, kleuter of peuter die slecht eet. Voeding en opvoeding komen dan heel dicht bij elkaar. Wat als je kindje een slechte eter blijkt te zijn?

Lees meer

Wat zijn vetoplosbare vitamines?

, diëtist - 11 juni 2018

Bij Hans (42 jaar) thuis aan de keukentafel is gezonde voeding een ‘hot topic’. Gisteravond hadden ze het over vetoplosbare vitamines. Over vitamine D wordt veel geschreven, maar hoe zit het met vitamine A, E en K? Klopt het dat een hoge dosis vitamine A schadelijk is voor rokers? En vitamine K in spinazie de werking van bloedverdunners kan verminderen?

Lees meer

Hebben bananen een stoppend effect?

, diëtist - 7 juni 2018

De banaan; het stuk fruit waar de gemiddelde Nederlander gek op is. Er zijn zelfs bakjes in de vorm van een banaan, zodat je de banaan overal mee naartoe kunt nemen. Toch heeft de banaan een moeilijk bestaan in Nederland. Er is een tijd geweest dat de banaan slecht in het nieuws kwam, omdat het zoveel koolhydraten bevat. Maar de banaan heeft ook te maken met een ander verhaal. Er gaan namelijk verhalen rond dat onze gele vriend voor verstopping in de darmen kan zorgen. Is dit waar? Hebben bananen een stoppend effect?

Lees meer

Vitamine D: wel of niet extra bij slikken?

, diëtist - 4 juni 2018

‘Gebruikt u voedingssupplementen (vitaminepillen)?’ is een van de standaardvragen die ik altijd stel tijdens het eerste consult. ‘Nee’, antwoordt de dame (52 jaar) die tegenover mij zit. ‘Ik eet veel groente en fruit, dus dat lijkt me niet nodig.’ Heeft ze gelijk?

Lees meer

Het belang van het gebruik van melk

, diëtist - 31 mei 2018

Op 1 juni is het Wereldmelkdag en wordt overal ter wereld het bestaan van melk toegejuicht als onderdeel van gezonde voeding. Waarom is dat? Wat is het belang van het gebruik van melk(producten)?

Lees meer

Wat is de rol van voeding bij hiv?

, diëtist - 28 mei 2018

Hiv is de afkorting van humaan immunodeficiëntie virus. Je afweersysteem is door hiv minder goed in staat om ziekteverwekkers te bestrijden. Hiv kan leiden tot de diagnose aids, maar dat hoeft niet. Een goede hygiëne en volwaardige voeding zorgt voor een betere weerstand. Dit is belangrijk om andere infecties te voorkomen. Wat is de rol van voeding bij hiv?

Lees meer

Ondervoeding bij ouderen: trek aan de bel!

, diëtist - 24 mei 2018

In Nederland is 15-30% van de thuiswonende ouderen ondervoed. Het sterftecijfer ligt dit jaar beduidend hoger. Wanneer ouderen ondervoed zijn, kan bijvoorbeeld een griep hen al fataal worden. Het is belangrijk ondervoeding bij ouderen zoveel mogelijk aan te pakken.

Lees meer

Einde van het vleestijdperk?

, diëtist - 21 mei 2018

Als ik in Google zoek op ‘minder vlees eten’ levert me dat 424.000 hits op. Minder vlees eten is een trend én een goed idee, lees ik op veel websites. Is dat zo? En zo ja, waarom dan?

Lees meer