Oliebollen eten: waar komt die traditie vandaan?

 

Oliebollen eten: waar komt die traditie vandaan?

, diëtist - 17 december 2018

In de wintermaanden eten we oliebollen. Al vanaf oktober zie je de oliebollenkramen op verschillende plekken in de stad staan. En met Oud & Nieuw is het helemaal een traditie om oliebollen te eten. Waar komt die traditie vandaan?

Lees meer

Eten als een paard: als je kind onverzadigbaar lijkt

, diëtist - 13 december 2018

Nu zijn er al meerdere blogs geschreven met tips over kinderen die niet goed eten, maar wat als jouw kind juist de hele dag door wil eten? Bijvoorbeeld door gebruik van medicatie of omdat hij of zij altijd honger lijkt te hebben.

Lees meer

Huisbezoek: wanneer de diëtist naar jou toekomt

, diëtist - 10 december 2018

Niet iedereen is in staat om naar het spreekuur van de diëtist te komen. Soms zijn mensen te ziek of te verzwakt daarvoor. Dat is een reden voor de diëtist om de cliënt thuis te bezoeken. Hoe gaat zo’n huisbezoek eigenlijk in zijn werk?

Lees meer

Chemotherapie en de laatste fase

, diëtist - 6 december 2018

Meneer De Jong is 79 jaar en sinds gisteren opgenomen op de longafdeling. Een paar weken geleden kreeg hij de diagnose longkanker. Hij startte met chemotherapie en ik bezocht hem twee keer tijdens zijn kuren om hem te informeren over voeding bij chemotherapie . Nu is hij opgenomen met een longontsteking die maar niet weg wil gaan met antibiotica. De diëtist wordt in consult gevraagd omdat hij onbedoeld gewicht verliest.

Lees meer

Smaakt het nog? Over smaakverlies

, diëtist - 3 december 2018

Elke keer als je een hap eten in je mond stopt, proef je de smaak. Dat bepaalt ook mede of je iets lekker of juist vies vindt. Helaas komt het bij sommige mensen voor dat je weinig tot niets proeft. Volgens schattingen heeft minstens een kwart miljoen van de Nederlandse bevolking last van smaakverlies. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Lees meer

PCOS en de rol van voeding

, diëtist - 29 november 2018

‘Oh ja, ik weet niet of het relevant is, maar ik heb PCOS’, zegt een cliënt die bij mij is in verband met overgewicht. Waarom het belangrijk is om dit wél te melden aan de diëtist en waarom je ook zonder overgewicht maar met PCOS naar de diëtist kunt lees je in dit blog.

Lees meer

Is de letter M calorierijker dan de I?

, diëtist - 26 november 2018

Al vanaf de zomermaanden liggen de winkelschappen al goedgevuld met pepernoten, kruidnoten, marsepein, schuimpjes, taaitaai, banketletters en het hele ABC in chocoladeletters. Maar nu Sinterklaas in het land is, kun je er bijna niet meer omheen. Over het snoepgoed van Sinterklaas gaan veel verhalen de ronde. Maar wat is nu waar? Zijn pepernoten en kruidnoten hetzelfde? Levert de letter I minder calorieën dan de M?

Lees meer

Op bezoek bij de schooldiëtist

, diëtist - 22 november 2018

De meeste mensen hebben weleens gehoord van de schooldokter. Maar wie kent de schooldiëtist? En wat zijn dan de werkzaamheden van de schooldiëtist?

Lees meer

Gastric bypass: als je ogen groter zijn dan je maag

, diëtist - 19 november 2018

Ik moet even zoeken tussen de mensen in de spreekkamer, maar in de hoek zie ik Mandy zitten. 32 kilo lichter! Ik zou haar bijna niet meer herkennen. 12 maanden geleden heeft ze succesvol een gastric bypass operatie ondergaan. Op de vraag hoe het nu met haar gaat, krijg ik een twijfelachtig antwoord.

Lees meer

Slijmvorming door melkproducten

, diëtist - 15 november 2018

Claudia heeft een ernstige vorm van COPD . Ze komt op mijn spreekuur omdat ze in het afgelopen half jaar ongeveer 8 kilo is afgevallen zonder dat dat de bedoeling was. Bij het meten van haar lichaamssamenstelling blijkt dat ze niet alleen vetmassa, maar vooral veel spieren verloren is. ‘Het is belangrijk voldoende eiwit te eten’, leg ik haar uit. ‘Eiwit zit bijvoorbeeld veel in vlees, vis, melkproducten, noten en peulvruchten. Het is de bouwstof van de spieren. Door voldoende eiwit te nemen en te bewegen, wordt de verloren spiermassa weer opgebouwd.’ ‘Dat snap ik niet helemaal’, zegt ze. ‘Melkproducten geven toch juist veel slijm?’

Lees meer