Welke kwark kan je het beste eten om af te vallen?

Gepubliceerd door Marrit Buteijn op

welke kwark eten om af te vallen

Kwark kan een uitstekend voedingsmiddel zijn als je wilt afvallen, maar zoals dat bij veel andere producten geldt, zit het gevaar – of liever het aantal calorieën – vaak in een klein hoekje.

De beste kwark die je kunt kopen om af te vallen is magere kwark, bijvoorbeeld van Campina of een huismerk, zoals dat van de Lidl.

Op die manier heb je voldoende eiwitten binnen, iets minder calorierijke vetten en geen overbodige suikers. Lees snel verder voor de beste tips bij de zoektocht naar kwark om af te vallen!

Belangrijk om te onthouden bij de zoektocht naar kwark

  • Kwark is een goede bron van eiwitten en dus nuttig om af te vallen.
  • Er bestaan heel gezonde, maar ook heel ongezonde soorten kwark.
  • Kwark kan bijdragen aan een betere vertering en dus ook aan gewichtsverlies.
  • Lees altijd het label van de kwark die je wilt kopen om verborgen suikers op te sporen.

Handige tips bij de zoektocht naar de beste kwark om af te vallen

Je staat in de supermarkt, klaar om aan je afvalavontuur te beginnen, maar dan word je meteen overweldigd door de enorme hoeveelheid een producten.

Kwark is er één van en het is niet gelogen dat er tientallen of zelfs honderden soorten van bestaan. Welk producten kies je nu het beste als je wilt vermageren?

Hieronder enkele goede tips!

1. Let op het eiwitgehalte

Kwark is een soort heel verse kaas, die dus ook gemaakt wordt op basis van koemelk of een andere melk en het vet dat erin zit.

Dat betekent dat er veel eiwitten in zitten, die je verzadigd houden en zo voorkomen dat je gedurende de dag ongezonde snacks eet.

Maar let op, want niet elk soort kwark bevat evenveel broodnodige proteïnen. Ga op zoek naar een variant met veel eiwit, zodat je langer verzadigd blijft, gemakkelijker spiermassa behoudt tijdens het afvallen en ook sneller gewicht verliest.

2. Veel vet of toch maar niet?

Belangrijk om te weten is dat er een onderscheid is tussen magere kwark en gewone kwark met meer vet. Magere kwark bevat vaak nauwelijks tot zelfs geen vetten (1) en vooral eiwitten.

Dit maakt dergelijke producten geschikt als je vooral je totale vetinname wilt verlagen. Vetten bevatten immers veel calorieën, waardoor je moeilijker afvalt.

Aan de andere kant houden vetten je ook langer verzadigd en bevatten ze heel wat belangrijke vetoplosbare vitamines, zoals vitamine D en K.

Alle kwarksoorten met veel vet uit je keukenkast bannen, is dus niet altijd de beste oplossing. Zelfs als je wilt afvallen.

3. Melkzuurbacteriën in kwark

Onderzoek heeft uitgewezen dat we misschien moeten afstappen van onze overtuigingen in verband met het microbioom en dat de zogenaamde probiotica niet zo belangrijk zijn als we dachten (2).

Kwark bevat echter geen probiotica, maar is wel een goede bron van zogenaamd melkzuurbacteriën. Deze zetten de suikers in kwark (lactose) om in melkzuur via fermentatie, waardoor je dit product beter verteert.

De meeste kwarksoorten hebben van nature melkzuurbacteriën, maar soms zijn deze er ook aan toegevoegd.

Het voordeel hiervan als je wilt afvallen? Je vertering wordt beter, waardoor je spijsverteringsstelsel afvalstoffen en overtollig vet beter afvoert en je sneller gewicht verliest.

4. Het aantal suikers in kwark

Ten slotte is het een goed idee om te onderzoeken hoeveel toegevoegde suikers er in kwark zitten. Ook op dit vlak bestaan er heel wat verschillende mogelijkheden.

Sommige producten zijn puur natuur en bevatten enkel van nature aanwezige suikers, wat er bij een product als dit heel weinig zijn.

Andere soorten kwark zijn een echte suikerbom, omdat de producent ervan de smaak wil verbeteren. Hierdoor bevat de kwark een stuk meer calorieën, maar heeft hij vooral een sterk effect op je bloedsuikerspiegel.

Hoe meer suikers je eet, hoe meer insuline je lichaam aanmaakt en hoe meer die suikers in je cellen worden opgenomen.

Als je met die overtollige energie niets doet, worden de suikers omgezet in vet. Suikervrije kwark is dus de beste oplossing als je vet wilt verbranden.

Kwark om af te vallen? Het kan helpen!

De meeste natuurlijke voedingsmiddelen zijn bevorderlijk voor de vetverbranding, zolang je een gebalanceerd voedingspatroon volgt en niet te veel eet.

Daarbij moet je natuurlijk ook elke dag actief zijn om gewicht te verliezen op een gezonde manier. Kan je kwark eten als je wilt afvallen?

Zeker, maar houd dan wel rekening met bovenstaande factoren. Zo maak je de juiste keuze en brengt kwark je lichaamsgewicht en gezondheid niet in het gedrang.

Bronnen:
(1): https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoeveel-vet-zit-erin/magere-kwark.aspx
(2): https://www.eoswetenschap.eu/gezondheid/voor-al-uw-mirakels-het-microbioom

Categorieën: Afslanken

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *